Van aandelen naar koffiebonen: George werkte jarenlang op de beurs, maar runt nu koffiebar Ludwig

Aangeboden door Coffeebar Ludwig 10 december 2017

Je baan opzeggen en een eigen zaak beginnen: veel mensen dromen ervan, maar voor de meeste van hen blijft het daar ook bij. Niet voor George Sitanala. Na jarenlang in de bankensector gewerkt te hebben, opende hij in 2012 zijn koffiebar Ludwig aan de Drift. “Iedere dag dat ik hier hier binnenloop denk ik nog steeds: ‘YÉS, dit is het!’”

Van maatpak tot barista-schort

Twintig jaar lang werkte George op de effectenbeurs in Amsterdam. In 2010 trok hij de stoute schoenen aan en verruilde hij zijn aktetas voor een espressoapparaat. “In de tijd dat ik nog bij de bank werkte, haalde ik iedere dag een koffie to go. Altijd als ik in die koffiebar stond dacht ik: ‘dit wil ik ook!’. ‘Waarom dóé je het dan niet?’ vroeg mijn vrouw. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch liet het me niet los en een paar jaar later ben ik ervoor gegaan. Eerst in Amsterdam, twee jaar later kreeg ik de mogelijkheid om hier aan de Drift mijn eigen zaak te openen.” George komt nog regelmatig oud-collega’s tegen. ‘Dat zou ik ook wel willen’, zeggen ze vaak als hij over zijn nieuwe leven vertelt. “Maar je moet ook dúrven natuurlijk. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik deze stap heb gezet en heb er nog geen moment spijt van gehad.”

‘YES, dit is het!’

Inmiddels is George al vijf jaar ondernemer en runt hij met heel veel plezier Ludwig (vernoemd naar niemand minder dan hemzelf, want Ludwig is zijn tweede naam). “Iedere dag dat ik hier binnenkom denk ik: ‘YES, dit is het!’. Ik voel me hier helemaal op mijn gemak. Niet alleen omdat het mijn eigen zaak is, maar omdat alles klopt en op elkaar aansluit. Neem bijvoorbeeld de inrichting. Die heb ik helemaal zelf gedaan. Het is niet strak, eerder casual en gezellig. Precies zoals we hier ook met mensen omgaan. Zelf heb ik daardoor echt het gevoel van thuiskomen en dat gun ik iedereen.”

Een kop aandacht, alstublieft

Wat George het allermooiste vindt aan zijn vak? “Dat ik iedere dag zoveel verschillende mensen spreek. De hele dag door ben ik met Jan en alleman in gesprek. Er komen hier heel veel vaste gasten, die me gewoon bij de voornaam noemen. De mensen komen hier voor de goede koffie, maar ze willen ook gezelligheid en persoonlijke aandacht. Uiteindelijk is dat toch wat we allemaal willen als mens: verbinding en dat er even naar je geluisterd wordt. Je kunt nog zulke goede koffie schenken, als je er geen aandacht bij serveert, lopen je klanten weg.”

‘Wow!’-koffie

Nog even over de koffie. Daar weet George ons natuurlijk alles over te vertellen. “We serveren hier de koffie van Illy. Een heel bewuste keuze, want dit merk levert de allerbeste bonen van de wereld. We willen mensen niet zomaar een alledaags kopje koffie voorschotelen of meegeven. Het moet echt iets zijn waarvan ze denken: wów.’” George bereidt zijn koffies trouwens tegen een vriendelijke prijs: zo zijn alle enkele koffie to go’s tot 10:00 uur maar €2,00.

Ondernemer uitgelicht

Ken of ben jij een Utrechtse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

Foto: Lynn Snel

 

Coffeebar Ludwig

cafés

Nu open08:00 - 18:00

Drift 9, Utrecht

Bekijk meer:cafés

adv.