Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrecht koffiestad? Zo scoort de Domstad op koffie in vergelijking met andere Europese steden

Door Janine Guijt 13 februari 2020

In het centrum van Utrecht vind je op zo’n beetje iedere straathoek wel een koffiezaak en daar komen er steeds meer bij. Maar wat zegt dat over de koffiecultuur in de Domstad? Hoe verhoudt onze stad zich tot andere Europese steden als het om ‘zwart goud’ gaat? Daar geeft de Europese Koffie Index antwoord op.

De…wat?

De Europese Koffie Index is gebaseerd op onderzoek van koffiemachinefabrikant Selecta. Het bedrijf heeft op basis van verschillende bronnen (Eurostat, Numbeo, Tripadvisor) de koffiecultuur van 89 verschillende steden met elkaar vergeleken. En daar is dus de Europese Koffie Index uitgekomen, die laat zien hoe steden scoren op onderwerpen als:

  • Prijs van een kop koffie in relatie tot het gemiddelde loon van inwoners
  • Kwaliteit van espressobars volgens reviews
  • Aantal espressobars per stad
  • Aantal espressobars met wi-fi per stad
  • Zoekopdrachten naar ‘koffie’ volgens Google

In Utrecht wordt fanatiek naar koffie gezocht…

In die laatste categorie scoort Utrecht hoog, namelijk op plaats 3. Van de 89 Europese steden die zijn onderzocht, is de Domstad dus één van de steden waar het meest op koffie wordt gegoogeld.

….en is de koffie relatief goedkoop

Afgezet tegen het gemiddelde loon van inwoners, is de koffie in Utrecht redelijk goedkoop. Volgens het onderzoek is het gemiddelde nettoloon in de Domstad €2435.97. Een gemiddelde cappuccino kost hier €3,10. Dat maakt dat Utrecht op plek 27 terechtkomt in de categorie ‘prijs van een kop koffie in relatie tot het gemiddelde loon van inwoners’. Zurich staat op plek 1. Een cappuccino kost daar gemiddeld €1,- terwijl het gemiddelde maandelijkse nettoloon €6335,92 is.

Als je afgaat op reviews van Google kun je Utrecht als koffieliefhebber beter skippen: de Domstad staat op plek 75 in de categorie ‘kwaliteit van espressobars volgens reviews’.

De middenmoot

Verder is ons stadsie nogal gemiddeld als het om koffie gaat: bij ‘aantal espressobars’ per stad staan we op plek 58 en ‘aantal espressobars met wi-fi’ op 66. Tel je alle scores bij elkaar op, dan staat Utrecht op plek 40 in de lijst met 89 steden. Edinburgh scoort het hoogt op de koffie-index, gevolgd door Amsterdam en Florence.

Lees ook:

koffie

14 x leuke plekken om koffie te drinken in Utrecht

In Utrecht kun je op bijna elke straathoek wel koffie drinken. Maar wat zijn nou de leukste plekken ...

Zin in een bakkie? In Utrecht komen er steeds meer koffietentjes bij

Zien: Jumbo City in Hoog Catharijne is open en je krijgt er geheid keuzestress

8 x superleuke adresjes aan de Utrechtse Biltstraat

8 x romantisch eten en drinken in Utrecht

Winnen! We geven een diner ter waarde van €200,- weg bij eet- en wijnbar Ruby Rose

Hier scoor je – volgens jullie – de lekkerste to go koffie op Utrecht Centraal

 

adv.