Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terrasje pakken in Utrecht: dit zijn de regels als je met vrienden gaat borrelen

Door Carin van der Meij 4 juni 2020

De eerste drankjes en bitterballen zijn geserveerd. Nu de horeca in Utrecht weer open is, gaan veel Utrechters het terras op. Er zijn wel wat regels waar je je aan moet houden tijdens een terrasbezoek. Mag je bijvoorbeeld met twee personen naast elkaar zitten? En hoe zit het dan als je met een groepje van drie of vier vrienden wil borrelen? Wij zochten voor je uit hoe het zit.

Uitzondering voor huishoudens en tweetallen

Op de website van de vereniging Koninklijke Horeca Nederland lezen we dat er op het terras vanaf drie personen wordt gecontroleerd. Dat betekent dat naast huishoudens ook tweetallen geen rekening hoeven te houden met anderhalve meter afstand tijdens een middagje borrelen op het terras.

Kom je met drie personen die niet bij één huishouden horen? Dan moet je dus wel anderhalve meter afstand houden. Sowieso moeten alle gasten altijd aan een tafel zitten.

Op de bon

Tweetallen en huishoudens hoeven dus geen rekening te houden met de onderlinge afstand. Kun je een boete krijgen wanneer je toch met meer dan drie personen – die geen huishouden vormen – op het terras (te) dicht bij elkaar zit? Dat kan, maar de kans is klein. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van het café. Hij of zij moet de klanten erop aanspreken. Loopt het uit de hand? Dan kan de uitbater de politie bellen en riskeer je een boete.

Regels op het terras

Er zijn nog meer regels voor restaurants en cafés:

  • Er geldt een maximum van dertig gasten binnen (exclusief personeel)
  • Bezoekers moeten voor binnen reserveren en vervolgens binnen aan een tafel of de bar zitten (niet staan)
  • Iedereen houdt anderhalve meter afstand (uitzondering hierop vormen mensen die een gezamenlijke huishouding vormen en tweetallen. Vanaf drie personen wordt er gehandhaafd, daarom kunnen ook tweetallen die geen gezamenlijke huishouding vormen binnen anderhalve meter van elkaar zitten.)
  • In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en gast wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert. Dan wordt er dus gevraagd of er iemand ziek is.

Let op, dertig is het maximum. Gasten moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Dus het kan zijn dat er in een klein café maar vijftien klanten of acht kunnen zitten. Op een buitenterras geldt geen maximum aantal personen.

Lees ook:

VIDEO: Utrechters mogen het terras weer op en zo ziet dat eruit

Om klokslag 12.00 uur luidde het startsein voor de Utrechtse horeca. Na lang wachten mochten horecau...

9 x nieuwe terrassen in Utrecht

Terrasje pakken? Hier vind je ‘het grootste terras van Utrecht’

Een avond lekker lang tafelen: kan dat straks nog wel in Utrecht?

Deze nieuwe Utrechtse zaken openden tóch in mei 2020

Nieuwe borrelplek aan de Ganzenmarkt in Utrecht: Twintig

Bijna! Dit is hoe een bezoekje aan restaurant The Green House er binnenkort uitziet

adv.