Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Robin (30) is chef-kok bij Koenraad Utrecht: ‘Als ik nieuwe gerechten bedenk, houd ik het graag simpel’

Aangeboden door Koenraad Utrecht 30 juli 2020

Wat hij wilde worden als hij later groot was? Daar had Utrechter Robin van Groenestein (30) lange tijd geen pasklaar antwoord op. Alles veranderde toen hij een bijbaan kreeg als afwasser. “Daar zag ik wat er allemaal gebeurde in een restaurantkeuken en het leek me heel tof om me daarin te verdiepen”, vertelt hij. Zo gezegd, zo gedaan. Nu, zo’n elf jaar na het afronden van zijn koksopleiding, is Robin chef-kok bij restaurant Koenraad aan de Voorstraat. 

Voordat Robin bij Koenraad aan het werk ging, werkte hij onder meer bij het Het Ketelhuis in Utrecht, De Hoefslag in Bosch en Duin en het Conservatoriumhotel in Amsterdam. “Ik wilde als beginnende kok graag heel veel zien en ervaren. Ik werkte bewust slechts een jaar bij veel restaurants om letterlijk en figuurlijk uit verschillende keukens te proeven. Dat heeft me veel geleerd, en ik besefte al snel dat er verschillende manieren zijn om een horecaconcept aan te pakken.

Echt goed eten op een toegankelijke plek

“Voordat ik bij Koenraad Utrecht kwam werken, kende ik Koen, de eigenaar, alleen van naam. Toen een gemeenschappelijke horecakennis ons aan elkaar koppelde vertelde Koen me zijn ideeën voor het restaurant, welke me erg aanspraken”, vertelt Robin. “In het restaurant dat Koen voor ogen had stond eten van goed niveau centraal. Tegelijkertijd moest dit goede eten in een gastvrije omgeving wel toegankelijk zijn qua prijs. Dat is als chef een extra uitdaging die ik graag aanging.

Tekst gaat verder onder de foto

Met de seizoenen mee koken

Als chef-kok heeft Robin bij Koenraad carte blanche om ieder seizoen een nieuwe menukaart te bedenken. “Bij Koenraad Utrecht vinden we het belangrijk om te werken met lokale ingrediënten uit het seizoen. Het startpunt is dan ook altijd de vraag wat er nu beschikbaar is. Het leuke is dat dit echt de creativiteit aanwakkert”, glimlacht Robin.

Bij het beslissen of een nieuw gerecht op de kaart komt, heeft Robin één belangrijke eis: “Ik moet het zelf lekker vinden.” Verder is de chef niet van ingewikkelde combinaties of al teveel poespas: “Het liefst houd ik het simpel. Wanneer iets in mijn hoofd goed ‘smaakt’, ga ik ermee aan de slag. Soms smaakt het dan niet direct zoals verwacht, maar dan is het juist leuk om te testen, aan te passen en te proeven. Onbewust ben ik altijd bezig met eten en nieuwe combinaties bedenken.”

“Bij Koenraad vinden we het belangrijk om te werken met lokale ingrediënten van het seizoen”

Gloednieuw menu

De zomerkaart van Koenraad Utrecht is weer voorzien van verschillende mooie vlees-, vis- en groentegerechten. Robin: “Als ik een gerecht mag tippen, ga dan zeker voor de halve kreeft. Wij serveren dit gerecht met turfspek, tomaat en meloen. Voor het hoofdgerecht is de zeeduivel met bisque, spinazie en jeneverspek mijn aanrader!”

Tip: viergangenmenu van de chef

Kom je bij Koenraad Utrecht eten, informeer dan ook zeker even naar het wisselende viergangenmenu. Dit menu kan dagelijks wisselen, omdat chef Robin het samenstelt op basis van wat er op dat moment beschikbaar is. “Het seizoen van lambada aardbeien duurt bijvoorbeeld niet zo lang. Die zet ik dan niet op de vaste zomerkaart, maar gebruik ik wel in het viergangenmenu.”

Laat je lekker in de watten leggen

Overigens draait een avondje bij Koenraad Utrecht niet alleen om wat er op je bord ligt, benadrukt Robin. “Natuurlijk vinden we écht goed eten essentieel, maar van gasten krijgen we ook vaak complimenten over het totaalplaatje. We verzorgen hen volledig met onze gastvrijheid, kennis van spijs en spraakwater én zorgen voor een heerlijke avond.”

Benieuwd geworden naar de culinaire creaties bij Koenraad Utrecht? Via de oranje button onderaan dit bericht ga je naar de website van Koenraad waar je direct een tafel kunt reserveren.

Lees ook:

Koen Koenraad

Koen (25) begon zijn horecacarrière als afwasser en is nu eigenaar van restaurant Koenraad

De liefde voor het horecavak zat er al vroeg in bij Utrechter Koen Hendriks (25). Zijn eerste baantj...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Koenraad Utrecht. Meer over Koenraad Utrecht ontdekken?

Koenraad Utrecht

restaurants en horeca

Gesloten15:00 - 01:00

Voorstraat 14, Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.