Proef en leer meer over wijn-spijscombinaties in deze prachtige binnentuin (+ win-actie!)
Aangeboden door Heirloom – Venues of Utrecht
Heerlijke hapjes, bijpassende wijnen en dat in een beschutte binnentuin in hartje Utrecht? Klinkt als een heel fijn uitje in eigen stad! Deze zomer opent Heirloom hun prachtige locatie Huize Molenaar weer exclusief voor een terugkerend zondags evenement: de Proeftuin. Dat wordt snel een plekje reserveren of meedoen met de win-actie!
Tijdens deze zomerse zondagen laat je je verrassen door een viergangenlunch met bijpassende wijnen. “Van watermeloen tot kersen: iedere proeftuin-editie zetten we een ander tuinwaardig ingrediënt centraal dat zich goed leent om te combineren met wijn”, vertelt vaste Sommelier-Vinoloog van Heirloom Joram de Bie. “Ondertussen vertel ik je graag meer over wat het eten met de wijn doet en andersom.”
Wijn-spijs combinaties
Het samenstellen van een uitgebalanceerd wijn-spijs menu is niet eenvoudig, vertelt Joram. “Eén ingrediënt of twist in wijn kan de hele beleving namelijk maken of kraken. Wist je bijvoorbeeld dat voor de smaak van de wijn de herkomst veel belangrijker is dan de druif? Zo heb je chardonnay uit alle windstreken van de wereld en smaakt de wijn gemaakt van deze druif per regio en land anders. Een chardonnay uit de Bourgogne smaakt vaak voller, romiger en naar geel rijp fruit zoals banaan, terwijl Zuid-Afrikaanse wijn van deze zelfde druif juist vaak fris en naar citrusfruit smaakt.”
“Als het aankomt op wijn-spijs combinaties kun je spelen met dit soort tonen en smaken in wijn bij specifieke ingrediënten”, legt Joram verder uit. “Bij een fris ingrediënt als kers is het bijvoorbeeld belangrijk om op te passen met wijn die hoog in de zuren zit, omdat in de totaalsmaak het zuur anders overheerst. Bij dit ingrediënt kiezen wij bijvoorbeeld eerder voor een volle rosé uit het zuidwesten van Frankrijk in plaats van een frisse witte wijn uit de Loire.”
Lees verder onder de foto’s >
Niet zomaar een etentje
“Tijdens de besloten bijeenkomsten van Heirloom schenken we altijd mooie wijnen, maar dan hebben we vaak niet zoveel tijd om erover te vertellen”, vertelt Joram over de reden van dit Proeftuin concept. “Tijdens de Proeftuin kan ik helemaal mijn ding doen en uitleggen waar de druiven vandaan komen, wat de wijn zo bijzonder maakt én waarom deze goed bij bepaalde gerechtjes past. Dat blijkt een groot succes te zijn, hartstikke leuk.”
Meer wijn
Smaakt het naar meer? Na afloop van de lunch krijg je een mailtje met wat je allemaal geproefd en gedronken hebt, zodat je de wijnen van vaste wijnleverancier Margaret Wines ook lekker voor thuis kunt bestellen. Een kaartje voor deze bijzondere lunchervaring kost 45 euro. Reserveer snel als je erbij wilt zijn, want de plekken gaan hard! Wil je extra uitpakken? Dan kun je ook vast kaartjes scoren voor Strada del Vino: een uitbundige avond met zes gangen en zes bijpassende wijnen, toerend langs alle drie de locaties van Heirloom.
Win een Proeftuinlunch voor twee personen
Iedere zondag staat er een nieuw menu op het programma. Naast jouw reservering nóg een keertje langskomen als je wint kan dus zeker geen kwaad! Ook hartstikke leuk om cadeau te doen natuurlijk. Check snel de post op Facebook of Instagram en beproef je geluk. Op die pagina’s wordt op 28 juli de winnaar bekend gemaakt. Succes en wie weet tot in de tuin!
Normaal gesproken kun je bij Heirloom – Venues of Utrecht terecht voor besloten bijeenkomsten op drie bijzondere locaties in de stad. Of je nu een bruiloft, bedrijfsevenement of een speciaal etentje organiseert: door deze indrukwekkende historische locaties én de lekkere wijn-spijs combinaties wordt het sowieso speciaal. Je kunt hier al vanaf vijf personen terecht, hier lees je meer over de mogelijkheden.