Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Korean fried chicken, kimchi en meer: Yoonjung begon Koreaans afhaalrestaurant SONMAT

Aangeboden door SONMAT 18 september 2020

Ben je in Korea, dan kun je er niet omheen: Korean fried chicken. In het Aziatische land barst het van de eettentjes die deze lokale specialiteit serveren. Sinds deze zomer is er ook in Utrecht een plek waar je dit authentieke gerecht en nog meer Koreaanse specialiteiten proeft: SONMAT. Oprichter Yoonjung Sunwoo (32) vertelt: “Ik kom uit Korea en woon bijna twee jaar in Nederland. Wat ik het meest mis van thuis, is het eten. Zo kwam ik op het idee van een eigen take away zaak.”

Het idee om ooit een eigen bedrijf te beginnen had Yoonjung naar eigen zeggen al jaren. Eind 2018 verhuisde ze voor het werk van haar man van Korea naar Nederland. Eenmaal hier leek de tijd rijp om eindelijk voor haar droom te gaan: “Mijn man doet een PhD, maar ik wilde ook iets doen wat echt van mij zou zijn.” Dat haar bedrijf een horecazaak moest worden, was snel duidelijk. “De paar Koreaanse restaurants waar ik in Nederland ben geweest, vond ik vrij duur. Daarnaast miste ik in Utrecht een Koreaans afhaalrestaurant”, aldus Yoonjung.

Leren over de Nederlandse horeca

In het verleden was Yoonjung professioneel violiste en later werkte ze voor een internationale non-profitorganisatie. Ze had dus geen horeca-ervaring voor ze SONMAT begon. Al liet ze zich daardoor niet tegenhouden: “Ik heb veel boeken gelezen over het starten van een bedrijf en ik heb ook documentaires over de sector gekeken. Daarnaast heb ik in twee Aziatische restaurants in Utrecht gewerkt om meer te leren over de Nederlandse horeca en eetcultuur.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Koreaanse recepten en ingrediënten

Op de menukaart van SONMAT staan Koreaanse gerechten die worden gemaakt volgens traditioneel recept. De specialiteiten van de zaak zijn Korean fried chicken, deopbab (Koreaans wokgerecht, red.) en kimchi (gefermenteerde groenten, red.). Wat het eten bij SONMAT authentiek maakt? “In Korea heb ik een intensieve workshop gevolgd van een beroemde chef over het bereiden van Korean fried chicken. Alle recepten waarmee ik werk, komen uit Korea”, legt Yoonjung uit. En dat is niet alles: “Met uitzondering van versproducten zoals vlees en groenten koop ik alle ingrediënten bij de Koreaanse groothandel die alles importeert uit Korea.”

Heerlijk mals met een krokant jasje

Wat maakt die Koreaanse gefrituurde kip zo bijzonder? “In Korea marineren we de kip in een speciale saus die na het frituren lekker crunchy wordt, terwijl de binnenkant juist heel mals blijft. Dat textuurverschil ervaren mensen vaak als verrassend.” Op de kaart staan vier varianten Korean fried chicken, waaronder de klassieker yangnyeom chicken (met een jasje van zoet-pittige saus), padak chicken (met soya-mosterdsaus en prei) en een variant zonder saus.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Pittiger? Kan geregeld worden!

Naast gefrituurde kip kun je bij SONMAT terecht voor deopbab: “De Koreaanse versie van een wokgerecht. In Nederland is gewokt eten geliefd en bekend, dus leek het me een toegankelijk gerecht voor op de kaart.” Bestel je deopbab, dan krijg je een kartonnen bakje dat royaal is gevuld met gestoomde kleefrijst met daarbovenop een wokgerecht naar keuze. “De SONMAT deopbab bevat bijvoorbeeld gewokte kippendijfilet in een Koreaanse rode pepersaus. Daarnaast is er een veggie deopbab met onder andere enoki-paddenstoelen en traditionele bulgogisaus.” Goed om te weten: alle sauzen zijn huisgemaakt en redelijk mild. Eet je graag pittiger, dan kan Yoonjung de saus extra spicy maken.

Als je langskomt voor deopbab, raadt Yoonjung aan om ook huisgemaakte kimchi te bestellen. “Kimchi is een bijgerecht van gefermenteerde groenten, waaronder kool. Het heeft een pittige en zoute smaak en wordt vers gemaakt volgens een familierecept.” Voor de echte kimchi-fans verkoopt Yoonjung potten van 150 of 350 gram. Gooi de potten na gebruik niet weg, want als je terugkomt om ‘m te laten hervullen, krijg je €1,- korting op je kimchi refill. “En er zijn zelfs gasten die meer dan een kilo willen”, vertelt ze lachend. “Bestellen kan via een berichtje op Facebook of Instagram of door te bellen naar 030 743 5044.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht
Foto: indebuurt Utrecht

Typisch Koreaans

Naast de gerechten die SONMAT serveert is ook de naam van de zaak typisch Koreaans. Yoonjung legt uit: “Son betekent hand en mat betekent smaak. Sonmat betekent letterlijk iets als ‘smaak van de hand’. Koreaans eten wordt vaak met blote handen bereid en iedereen heeft zijn of haar eigen sonmat. Wanneer wij dit woord horen, denken we automatisch aan thuis en de soulfood die daarbij hoort.”

Blije gasten

SONMAT is nu zo’n anderhalve maand open. Hoe kijkt Yoonjung terug op deze periode? “Ik heb mijn leven in Zuid-Korea opgegeven zonder te weten of ik hier iets succesvols kon starten. Dat het beter gaat dan verwacht, maak me heel dankbaar.” Ook met de reacties van haar gasten is de ondernemer tot nu toe erg tevreden. “Nadat ik een berichtje had geplaatst in een Facebookgroep voor de Koreaanse gemeenschap in Nederland, kwamen er direct veel Koreaanse klanten langs. Sommigen van hen zijn in een paar weken tijd al drie of vier keer teruggekomen.”

Ben je benieuwd naar de authentiek Koreaanse gerechten van SONMAT? Je vindt het afhaalrestaurant aan de Voorstraat 30. Je kunt je eten ook laten thuisbezorgen door Thuisbezorgd (en binnenkort ook via Ubereats). Studenten kunnen extra voordelig kennismaken:

SONMAT

Studentendeal: Yangnyeom chicken en rijst voor maar €6,50

Eten en drinken - Geldig t/m 14 okt 2020


Deze bijdrage wordt je aangeboden door SONMAT. Meer over SONMAT ontdekken?

SONMAT


Vandaag gesloten

Voorstraat 30, Utrecht

adv.