Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Keuken van Gastmaal viert vijfde verjaardag: ‘Mensen zeggen vaak dat het hier voelt als thuiskomen’

Aangeboden door De Keuken van Gastmaal 29 september 2017

Groot feest aan Biltstraat nummer vijf, want restaurant De Keuken van Gastmaal bestaat vijf jaar. Een goede reden om eens een kijkje te nemen in dit bijzondere restaurant waar je terecht kunt voor een drie- vier- of vijfgangendiner en sous chef Florian werkt met ingrediënten die hij eigenhandig uit de grond plukt. We spraken eigenaresse Simone die in 2012 samen met broer Erik voor het eerst de deuren van De Keuken van Gastmaal opende. 

De Keuken van Gastmaal is de tweede telg in de Gastmaal-familie. Erik en Simone van den Eijnde stonden vijf jaar geleden aan het roer van traiteur Gastmaal en de Tafel toen ze besloten dat een restaurant een mooie volgende stap zou zijn. Zo werd restaurant De Keuken van Gastmaal een feit. Inmiddels is daar ook nog Gastmaal Café aan toegevoegd, waar je geniet van kleine duurzame gerechten en mooie wijnen.

De tuin in voor verse kruiden

Maar vandaag zitten we aan de tafel bij De Keuken van Gastmaal. Tegenover ons zit eigenaresse Simone. Wat De Keuken van Gastmaal volgens haar bijzonder maakt? Het eten natuurlijk! De kaart van het restaurant is compact: per gang kun je kiezen uit drie gerechten (vis, vlees of vegetarisch). De koks van Gastmaal koken met biologische producten, als het even kan regelrecht uit de natuur. Zo duikt sous-chef Florian regelmatig de tuin in om kruiden of andere verse ingrediënten te plukken.

Eekhoorntjesbrood met Utrechtse waterpeper, Oost-Indische kers, venkelbloem, venkelbloesem en venkelloof (geplukt door Florian).

Iedereen mag proeven

Wat de gerechten als gemeenschappelijke deler hebben, is dat er tot in detail over is nagedacht. Simone: “Alle gerechten krijgen ontzettend veel aandacht. Bij het proefkoken gaan we net zo lang door tot het perfect is. Alle collega’s mogen proeven en iedereen mag zijn mening geven. We vinden het gewoon heel belangrijk dat alle smaken samenkomen en dat alles klopt.” En dat resulteert in lovende recensies (zo schoof de bekende Volkskrant-recensent Mac van Dinther al eens aan) en veel vaste gasten.

Met het hele team naar Duitsland

Het grootste hoogtepunt van vijf jaar De Keuken van Gastmaal ligt volgens Simone niet heel ver in het verleden. Dat was namelijk de trip naar Duitsland – in mei van dit jaar – met al het Gastmaal-personeel. Simone: “We hebben daar met elkaar de vijfde verjaardag van Gastmaal en De Keuken gevierd en wijnwandelingen gemaakt. Daar liepen we dan: allemaal in een vest dat bedrukt was met ‘Team Gastmaal’. Het was een fantastische tijd met alles erop en eraan. We hebben heerlijk gegeten, gedronken en gelachen. Dat zijn toch wel de momenten waarop Erik en ik elkaar gelukzalig aankijken en supertrots zijn. Het zijn namelijk vooral de mensen die De Keuken van Gastmaal tot de plek maken die het is. Maar daar kunnen ze zelf vast beter over vertellen.” En dus wordt Paulien – die al een aantal jaar de gasten van De Keuken van Gastmaal bedient – erbij geroepen.

Lekker losjes

“Mijn omgeving vraagt telkens wanneer ik een ‘grote-mensen-baan’ ga zoeken die aansluit op mijn studie,” vertelt Paulien. “Maar ik vind het veel te leuk bij Gastmaal! Waarom ik hier al zo lang werk? Omdat de kwaliteit constant is en Gastmaal een gewaagd menu met stoere smaken serveert. Er wordt daardoor veel gevraagd van de bediening, maar dat maakt het juist leuk en uitdagend.  En we weten waar we het over hebben. We hebben verstand van de bijpassende wijnen, weten waar de producten vandaan komen en delen onze kennis graag met de gasten. We gaan vrijwel altijd lekker losjes met de klanten om. Maar als we aanvoelen dat iemand meer behoefte heeft aan etiquette spelen we daar ook meteen op in. ” Paulien is onderdeel van een hecht en steady team, met veel mensen die net als zij al een hele poos meedraaien bij Gastmaal. Paulien: “Het zijn stuk voor stuk bijzondere, karaktervolle mensen met niet alleen een passie voor eten, maar ook voor deze plek. Veel vaste gasten vertellen ons dat hier eten voelt als thuiskomen. Een groter compliment kun je niet krijgen, toch?”Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Keuken van Gastmaal. Meer over De Keuken van Gastmaal ontdekken?

De Keuken van Gastmaal

biologische restaurants

Vandaag gesloten

Biltstraat 5, Utrecht

Bekijk meer:biologische restaurants

adv.