Dit is hoe de beste koffie van Utrecht wordt gemaakt

Aangeboden door Talud9 9 april 2018

Sinds 2012 staat Talud9 bekend om zijn goede espresso koffie’s en slow-coffee’s. Ze zijn zelfs drie jaar op rij tot beste koffiebar uitgeroepen van de provincie Utrecht en tweede van Nederland! Maar waarom is de koffie van Talud9 zo goed en hoe onderscheiden ze zich van al die andere koffiezaken die Utrecht rijk is? We stelden deze vraag aan eigenaar Wouter Verwer.

De Utrechtse brander

Goede koffie begint bij een goede brander, legt Wouter ons uit. “We werken met een Utrechtse brander uit Baarn, Boot-Koffie. Toen ik in 2012 Talud9 opende viel de keuze op deze brander vanwege de kleinschaligheid en kwaliteit van het bedrijf. Het proces van het bezoeken van de plantage, het importeren, het branden en het leveren hebben ze helemaal in eigen beheer en dat vond ik een fijn idee. Het heeft ertoe geleid dat we binnenkort onze eigen koffieboon krijgen, die exclusief bij Talud9 wordt omgevormd tot de lekkerste koffie. En dan krijgen we óók nog een eigen koffieboon van mijn broer, die ook brander is.” Echte family blend koffie dus!

Geen goede koffie zonder goede barista

Je kunt nog zo’n goede brander hebben, de kwaliteit van de koffie valt en staat toch echt met de barista. Wouter: “Ik leid mijn medewerkers allemaal zelf op tot goede koffiezetters. De mensen die hier werken zijn enthousiast en vinden het zelf ook echt belangrijk dat de koffie goed is. Mijn medewerkers letten bij ieder kopje op de variabelen die zorgen voor een geweldige smaak: denk aan de grammage, het tampen van de gemalen koffie, de doorlooptijd van het water door de koffie en de fijnheid van de gemalen koffie. Je hoort het: koffie bereiden is echt een ambacht!”

Tekst loopt door onder de foto.

Koffie in een shotglaasje….

“Omdat we ons echt willen onderscheiden van andere koffietentjes, vinden we het belangrijk dat we de koffie op een bijzondere manier serveren”, vertelt Wouter. “Want het oog wil tenslotte ook wat!” En dus krijg je je espresso in een shotglaasje dat in een metalen kaarsenhouder staat en serveren Wouter en zijn collega’s een dubbele espresso in een wijnglas. “Zo komen de geuren en smaken nog beter tot zijn recht.” En dat koffie niet alleen lekker is om te drinken, blijkt wel uit andere producten van Talud9 waarin je het zwarte goud terug kunt vinden. “We verwerken ook koffie in onze gedroogde fuetworsten en in de cheesecake. Verder hebben we hier espressobier gehad, in samenwerking met onze koffiebrander en brouwerij de De Leckere. Wat hier afgelopen jaar ook erg populair was, was de Tonnio, een dubbele espresso met tonic, citroen en ijs.”

…of in een ijshoorntje

Deze zomer heeft Talud9 zelfs een primeur in de provincie Utrecht: koffie in een ijshoorntje! Wouter: “De ijshoorntjes zijn speciaal ontwikkeld voor een warme drank en hebben een binnenkant van chocolade, wit of puur. Het is echt geweldig lekker! Het hoorntje is van koek en de chocolade smelt tijdens het drinken van de koffie. Belangrijk is… eerst drinken en dan afhappen.”

Meer lezen over Talud9? We spraken Wouter al eerder over zijn koffie- en wijnbar:

2-talud9 ontbijten

Eigenaar Wouter van Talud9: ‘Je krijgt hier geen menukaart, vertel ons gewoon wat je lekker vindt’

Als je iemand uit Utrecht hoort praten over lekkere koffie en goede wijn, is de kans groot dat hij o...

Talud9

wijnbars

Vandaag gesloten

Donkere Gaard 9, Utrecht

Bekijk meer:wijnbars

adv.