Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Domtorentjes van bakkerij Theo Blom zijn zo lekker dat ze zelfs worden gejat

Door Anne-Meike van den Berg 9 november 2016

Typisch Utrechtse lekkernijen, ze zijn er in overvloed. Eén van de bekendste is het Domtorentje van banketbakkerij Theo Blom aan de Zadelstraat. Het geheime recept, door Theo Blom zelf bedacht in 1922, is doorgegeven aan bakker Evert van Sloten. Hij maakt nu per week zo’n 3,5 tot 4 duizend Domtorentjes. “Toen ik de Domtorentjes voor de eerste keer maakte dacht ik: hier is echt geweldig goed over nagedacht.”

Theo Blom’s geheime recept

“Toen Theo Blom in 1922 deze bakkerij begon, heeft hij meteen de Domtorentjes bedacht en ontwikkeld. Het recept en de verpakking heeft hij vast laten leggen. Dat is een slimme zet geweest, want het is daardoor een uniek product dat je echt nergens anders kunt krijgen. De zoon van Theo, Gerard, heeft de bakkerij van zijn vader overgenomen. Zijn kinderen hadden geen interesse en zo zijn ik en mijn vrouw hier in 1992 terecht gekomen. Wij komen niet uit Utrecht en destijds had ik nog nooit van een Domtorentje gehoord,” vertelt Evert van Sloten.

Domtorentjes banketbakkerij Theo Blom Utrecht

Roze en gele Domtorentjes

“Het Domtorentje is een groot uitgevallen bonbon van pure chocolade met een romige, luchtige chocoladevulling. Toen ik de Domtorentjes voor de eerste keer maakte dacht ik: hier is echt geweldig goed over nagedacht. Het recept is simpel, maar gewoon heel erg lekker. Het Domtorentje blijft daarom zoals ‘ie is, al hebben we weleens een speciale versie gemaakt zoals roze Domtorentjes voor Roze Zaterdag en gele voor de Tour de France.”

“Iemand heeft zelfs een keer de ruit van onze winkel ingeslagen en Domtorentjes meegenomen”

Kiespijn

“Mensen komen echt overal vandaan hier naartoe, speciaal voor de Domtorentjes. Soms hebben we hele groepen Japanners in de winkel staan. Die zijn vooral dol op onze Nijntje koeken. Iemand heeft zelfs een keer de ruit van onze winkel ingeslagen en Domtorentjes meegenomen. Dat waren alleen geen echte, maar afdrukken van gips. De volgende dag stond de politie hier voor de deur met de gipsen Domtorentjes. Uit één van die dingen was gewoon een hap genomen. Degene die ze gestolen heeft moet dagen kiespijn hebben gehad.”


Meer over Banketbakkerij Theo Blom ontdekken?

Banketbakkerij Theo Blom bakkers

Gesloten08:00 - 18:00

Zadelstraat 23, Utrecht

Bekijk meer:bakkers

adv.