Psst… Bij deze pizzeria waan je je spontaan in Italië

Aangeboden door Bastacosi Biltstraat

Bastacosi
Foto: Bastacosi

Als je zin hebt in een overheerlijke pizza kun je het eerstvolgende vliegtuig naar la bella Italia pakken, maar je kunt óók gewoon langsgaan bij Bastacosi. Bij de traditionele houtovenpizzeria eet je pizza’s die nét even anders zijn dan bij de meeste restaurants. Hoe dat zit? Oprichters Onno en Bart leggen het je graag uit.

Flinterdun en superkrokant

“Wat onze pizza’s zo speciaal maakt, is de combinatie van een dunne, krokante bodem met originele, ietwat eigenwijze toppings”, verklapt Bart. Klinkt superlekker, maar eh… hoe komen die bodems dan zo lekker? “Onze bodems zijn ontleend aan de Romeinse stijl. Waar het deeg van de Napolitaanse pizza ‘duwend’ wordt gekneed, rekken wij onze pizza’s zo uit dat ze bijna transparant lijken. Daardoor krijg je een bodem die eerder wat weg heeft van een cracker.”

Zodra het deeg klaar is en de toppings erop zitten, gaat de pizza de oven in. Ook het afbakken gebeurt bij Bastacosi op speciale wijze. “We werken met een open keuken waarin de houtoven goed zichtbaar is. De bakvloer van de oven heeft een temperatuur die maximaal 450 graden Celsius is. Door die hoge temperatuur ‘schrikken’ de pizza’s, waardoor ze maar twee minuten in de oven hoeven te blijven”, vertelt Bart. “En die korte baktijd zorgt er weer voor dat de bodems krokanter en minder taai zijn dan pizza’s die bijvoorbeeld uit een elektrische- of gasoven komen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Desemdeeg

Naast de bereidingswijze is ook de samenstelling van het deeg bij Bastacosi anders dan anders. “Bij Bastacosi hebben we een eigen deegrecept ontwikkeld op basis van desem”, licht Onno toe. “Het desem is een vervanger van gist. Pizzadeeg op basis van gist zorgt vaak voor een opgeblazen gevoel, omdat gist zorgt voor gasvorming.” Doordat ze bij Bastacosi met desem werken, zijn de pizza’s die ze serveren een stuk lichter dan je gewend bent. “Een ander voordeel van desem is dat de afbraak van gluten al in je mond begint, terwijl dit bij fabrieksdeeg pas in je ingewanden gebeurt. Bovendien is desem een stuk smaakvoller, omdat het langer moet rijzen.”

Verrassende combinaties

Nog zo’n punt waarop de pizza’s van Bastacosi zich onderscheiden van andere pizza’s: de verrassende combinaties van toppings. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pizza zucchini met onder andere pistache-soyaroom, courgette en artisjok tapenade? Nog zo eentje om van te watertanden: de pizza acciuga met onder andere buffelmozzarella, pistache-pesto en gegrilde aubergine.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Naast de vaste menukaart kun je trouwens ook altijd een seizoenspizza bestellen. “Op dit moment is dat de pizza con porcini e fichi. Deze pizza is belegd met een beetje tomatensaus, cèpes, gorgonzola en ui”, aldus Onno. “Nadat de pizza uit de oven komt, voegen we nog verse vijg, vijgenricotta, balsamicostroop en parmaham óf parmezaan toe.”

Net als thuis

Net als het eten is ook de sfeer bij Bastacosi echt Italiaans. Waar dat ‘m nu precies in zit? “Net als veel pizzeria’s in Italië werken we met een semi self-service concept”, verklaart Bart. “Je mag bij ons zelf je drankje uit de koelkast pakken, wat volgens veel mensen zorgt voor een ongedwongen sfeer en een echt huiskamergevoel.”

Zelf ervaren hoe de pizza’s bij Bastacosi smaken? Je bent sempre benvenuto (altijd welkom) bij Bastacosi. Vooraf reserveren is niet nodig; je kunt altijd spontaan aanschuiven. Je vindt Bastacosi op drie plekken in Utrecht, namelijk aan de Biltstraat, Jan van Scorelstraat en de Vleutenseweg.

Lees ook:

  • Kinderen en studenten opgelet: je kunt uit eten met korting bij Bastacosi

    Nergens verstaan ze de kunst van pizza bereiden natuurlijk zo goed als in Italië, maar in ons eigen stadsie kunnen...

Bastacosi Biltstraat

4,4
(194)

Biltstraat 33, 3572 AC Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Bastacosi Biltstraat

4,4
(194)

Biltstraat 33, 3572 AC Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Smashed burgers en loaded fries: deze Amerikaanse zaak opent binnenkort in Utrecht”

Smashed burgers en loaded fries: deze Amerikaanse zaak opent binnenkort in Utrecht

Ga naar “Say cheese! Hier in Utrecht kun je kaasfondue eten”

Say cheese! Hier in Utrecht kun je kaasfondue eten

kaasfondue utrecht
Ga naar “Mmmierzoete kaneelbroodjes: Cinnabon opent een vestiging in Utrecht”

Mmmierzoete kaneelbroodjes: Cinnabon opent een vestiging in Utrecht

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

  • Kantooradres: Pausdam 10
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

  • Veemarktplein 42
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
    4,4
    (1,0k)
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu gesloten

4,4
(1,0k)

Aanbiedingen

Ga naar “Effectief afslanken voor maar €89,-”

Effectief afslanken voor maar €89,-

  • Hair & Body
  • Geldig t/m 31 december 2022

Topper

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “(Leerling) kraamverzorgende”

(Leerling) kraamverzorgende

  • Het KraamZorg Bureau
  • Parttime
het kraamzorgbureauhet kraamzorgbureau

Topper

Ga naar “Vacature Zelfstandig werkend kok”

Vacature Zelfstandig werkend kok

  • Heirloom – Venues of Utrecht
  • Fulltime/Parttime
Het team | Foto: Dominique Egging FotografieHet team | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Vacature Manager bediening”

Vacature Manager bediening

  • Heirloom – Venues of Utrecht
  • Fulltime/Parttime
Het team van Heirloom | Foto: Dominique Egging FotografieHet team van Heirloom | Foto: Dominique Egging Fotografie

Topper

Ga naar “Medewerker housekeeping”

Medewerker housekeeping

  • Grand Hotel Karel V
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne”

Allround winkelmedewerker Jamin Utrecht Hoog Catharijne

  • Jamin
  • Parttime
Jamin

Agenda

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)”

Utrecht Maakt Kennis Schuld(ig)

  • Podium HU
  • 1 december 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkten in Utrecht”

Kerstmarkten in Utrecht

  • Van 8 dec t/m 23 dec
Kerstmarkten Utrecht
Ga naar “We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel”

We All Love 80’s 90’s 00’s NYE – Winkel van Sinkel

  • Winkel van Sinkel
  • Van 31 dec t/m 1 jan
Ga naar “Dance classics in the mix”

Dance classics in the mix

  • 21 januari 2023
Ga naar “Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare”

Muzikale herdenking: Liedje voor een dierbare

  • SENS uitvaarten
  • 11 december 2022