6 x friet in Utrecht
- 7 november 2017
- Anne-Meike van den Berg
Zo af en toe heb je het gewoon nodig: friet! Met mayonaise, curry of pindasaus, in een puntzak of een plastic bakje, dikke frieten in de schil of juist mooie dunne, goudgele French Fries. Frituren genoeg in Utrecht om je welverdiende portie friet te scoren. We zetten een paar toppers voor je op een rij.
De Frietwinkel
Bij De Frietwinkel aan de Vinkenburgstraat hebben ze het tot een hogere kunst verheven om jou een perfect – biologisch – frietje voor te zetten. Lekker krokant, niet te vet, mooi dun en met een fijn, huisgemaakt sausje: precies zoals je het hebben wil. Ze wonnen er in 2015 zelfs de AD Friettest mee. Wij spraken mede-eigenaar Siem van Bruggen die nog elke week een frietje eet bij ‘zijn’ Frietwinkel.
Manneken Pis

De Utrechtse frietboer Manneken Pis vierde vorig jaar zijn 25e verjaardag. De traktatie? Gratis friet voor iedereen. Je begrijpt het al: de rij voor de frituur was nog nooit zó lang geweest en heel Utrecht liep met de welbekende paarse puntzak rond. De frieten van Manneken Pis zijn dan ook gewoon echt heel erg lekker…
De Pieper

Pieperfriet met Parmesan Reggiano, zwarte peper en truffelmayonaise: beter wordt het niet. Bij De Pieper aan de Biltstraat eet je ambachtelijke friet en biologische snacks en oh, daar word je héél gelukkig van.
Vis ’n Friet

In Engeland is het al eeuwenlang een gouden combinatie: fish and chips. De Utrechtse versie van deze Britse topper vind je aan de – hoe toepasselijk – Vismarkt. Op het menu staan verse frieten, visfrietjes en kibbeling. Jum!
Sergio’s Frites Atelier
Heel frietliefhebbend (goed scrabblewoord!) Nederland stond op zijn kop toen het nieuws naar buiten kwam dat topkok Sergio Herman een heus Frites Atelier ging openen. Ook in Utrecht kunnen we ons sinds vorig jaar tegoed doen aan de frieten en huisgemaakte sauzen van Sergio. Ook wij gingen langs bij de zaak aan de Steenweg om een frietje te proeven. Ons oordeel? Vooral de truffelsaus is ‘voortruffelijk’!
Gare du Sud

Gare dus Sud aan de Oosterkade is een restaurant, bar en – komtie – friterie. En dat betekent dat je er friet met mayo en een kroket kunt bestellen. Wij aten al eens bij de zaak en dat beviel uitstekend. Wil je de frieten van meesterchef Jeroen Robberegt proeven, dan moet je niet te lang wachten: Gare du Sud staat namelijk te koop.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Utrecht en blijf op de hoogte van alles over en rondom Utrecht.
