4 x typisch Utrechtse gerechten (en hoe je ze maakt!)

Door Anne-Meike van den Berg 15 mei 2018

Elke stad in Nederland heeft zo zijn eigen gerechten en lekkernijen, zo ook Utrecht! Komen er vrienden van buiten de stad langs? Schotel ze dan eens iets typisch Utrechts voor. We hebben vijf Utrechtse gerechten voor je op een rij gezet en vertellen je ook nog eens hoe je ze moet maken. Eet smakelijk!

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Vijfschaft

utrechtse-gerechten-aardappelVijfschaft is een oud-Utrechts gerecht dat vaak werd gegeten als het boerenwerk stillag tijdens een vorstperiode. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat Vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingrediënten: wortel, aardappel, uien, bruine bonen en appels.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 gram bruine bonen
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram winterwortel, in blokjes
  • 2 uien, in ringen
  • 750 gram aardappelen, in partjes
  • 2 zure appels, in partjes
  • 200 gram ontbijtspek, uitgebakken
  • 1 rookworst
  • aardappelmeel
  • 25 gram boter

Bereiding:

Laat de bruine bonen 24 uur in een pan met water weken en breng ze daarna met het zout aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes doorkoken. Doe de winterwortel, de uien en de aardappelen bij de bruine bonen en breng aan de kook. Zorg ervoor dat alles net onder water staat. Laat 40 minuten zachtjes doorkoken en doe de appels er de laatste 10 minuten bij. Giet vervolgens af en vang het kookvocht op in een pannetje. Bind dit met wat aardappelmeel tot een sausje, roer de boter erdoor en breng op smaak met peper en zout. Doe de vijfschaft in een schaal, giet het sausje erover en serveer met in plakjes gesneden rookworst en uitgebakken spek.

Zevenschaft

utrechtse-gerechten-aardappelJe raadt het al: Zevenschaft bestaat oorspronkelijk niet uit vijf, maar uit zeven ingredienten. Het is eigenlijk een uitgebreide versie van Vijfschaft en het recept is dan ook bijna precies hetzelfde:

Ingrediënten voor vier personen:

  • 100 gram bruine bonen
  • 100 gram witte bonen
  • 100 gram spikkelbonen (kievitsbonen)
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram winterwortel, in blokjes
  • 2 uien, in ringen
  • 750 gram aardappelen, in partjes
  • 2 moesappels (bijvoorbeeld Goudreinet), in partjes
  • 200 gram ontbijtspek, uitgebakken
  • 1 rookworst
  • aardappelmeel
  • 25 gram boter

Bereiding:

Laat de bruine bonen 24 uur in een pan met water weken en breng ze daarna met het zout aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes doorkoken. Doe de winterwortel, de uien en de aardappelen bij de bruine bonen en breng aan de kook. Zorg ervoor dat alles net onder water staat. Laat 40 minuten zachtjes doorkoken en doe de appels er de laatste 10 minuten bij. Giet vervolgens af en vang het kookvocht op in een pannetje. Bind dit met wat aardappelmeel tot een sausje, roer de boter erdoor en breng op smaak met peper en zout. Doe de zevenschaft in een schaal, giet het sausje erover en serveer met in plakjes gesneden rookworst en uitgebakken spek.

Utrechtse sprits

boterspritsAls echte Utrechter ken je de beroemde botersprits ongetwijfeld. Het koekje hoort bij Utrecht, net als andere typische lekkernijen als Domtorentjes en Vocking worst. Hoe je de Utrechtse spritsen maakt? Zo dus:

Ingrediënten:

  • 150 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 eiwit
  • 200 gram bloem

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Roer de boter zacht in een kom en voeg de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout toe. Meng alles goed door elkaar. Roer vervolgens het eiwit en de bloem door het deeg. Vet een bakplaat in met boter. Doe het deeg in een spuitzak met een grof gekarteld spuitmondje en maak gegolfde repen deeg op de bakplaat (cirkels maken mag ook). Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de sprits in 15 minuten lichtbruin. Snijd de spritsrepen op de bakplaat in kleinere stukken en laat de koekjes afkoelen.

Utrechtse theerandjes

utrechtse-gerechten-bakkenNog een typisch Utrechts koekje voor bij de thee, is het Utrechtse theerandje. Het verhaal gaat dat deze lekkernijen vroeger door jongens werden gegeven aan het meisje waar ze een oogje op hadden. Lief!

Ingrediënten:

  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram honing
  • 350 gram bloem
  • 10 gram koekkruiden
  • 50 gram sukade, in kleine stukjes
  • 50 gram oranjesnippers
  • 1 mespunt bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 1 ei, losgeklopt

Voor het glazuur:

  • 75 gram poedersuiker
  • water

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225 graden. Doe de basterdsuiker en de honing in een pan en breng aan de kook. Kookt het mengsel, haal de pan dan meteen van het vuur af en laat het even afkoelen. Voeg de bloem en de koekkruiden toe aan het mengsel en laat het koud worden. Voeg vervolgens de sukade, oranjesnippers en het zout toe. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 1 centimeter dik. Leg het deeg op een ingevette bakplaat, bestrijk met het ei en bak in 20 minuten bruin in de oven. Maak ondertussen waterglazuur van de poedersuiker en het water en bestrijk hier de bovenkant van de koek mee. Laat de koek koud worden en snijd er dan smalle, rechthoekige Utrechtse theerandjes van.

Nog meer typisch Utrechtse lekkernijen

broodje mario utrecht
Opmerkelijk

Utrechtse mysteries opgelost: Het verhaal achter Broodje Mario

Utrecht zou niet misstaan als decor in een spannende thriller vol onopgeloste raadsels. De s...
Liselotte Idema - Geplaatst op 16 oktober 2016

Mysteries opgelost: wat is het verhaal achter het Utrechtse koekje de botersprits?

De Domtorentjes van bakkerij Theo Blom zijn zo lekker dat ze zelfs worden gejat

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶
Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie