Wij zijn fan! NLdoet van het Oranje Fonds opent werelden waar je anders nóóit zou komen

Aangeboden door Oranje Fonds 12 maart 2018

Hoe het zo kwam dat wij met het hele team aan de huiskamertafel belandden bij dagbesteding De Huiskamer in Overvecht? Het was één van de maar liefst 122 locaties in Utrecht waar vrijwilligers de handen uit de mouwen staken voor NLdoet. Het is een actie die we vanuit indebuurt graag steunen en daarin zijn we geen uitzondering. Er werd hard gewerkt in de stadsparken, moestuinen, zorginstellingen en dagbestedingen van ons mooie stadsie. 

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

De Huiskamer

Rond koffietijd stappen we binnen bij dagbesteding De Huiskamer, die er – heel verrassend – uitziet als een echte huiskamer. Aan de lange eettafel die middenin de kleurrijke ruimte staat, zitten de heren Herman, Paul en Richard koekjes uit een koektrommel te vissen. “De dokter zegt dat mijn suikerspiegel goed is dus ik mag er nog eentje hoor”, zegt Herman terwijl we hem de hand schudden. Herman, Paul en Richard hebben allebei niet aangeboren hersenletsel en wonen nu in het bovengelegen zorgcomplex. De Huiskamer is een plek waar ze terecht kunnen voor activiteiten en gezelligheid. “Dat is belangrijk voor ze”, zegt begeleider Ans. “Ze kunnen wel veel zelf doen, maar het maken van contact met de buitenwereld is niet altijd even gemakkelijk als je een beperking hebt.”

Ans vertelt ons dat haar rol als begeleider onmisbaar is om De Huiskamer levendig te houden en de mensen naar buiten te krijgen.  Ze heeft zoals ze het zelf zegt ‘een drempelverlagende functie’. “De mensen hier zijn door hun beperking soms best onzeker en eenzaam. Ze weten hoe het is om gezond te zijn en moeten leren leven met de nieuwe situatie. Zoiets wil je niet alleen hoeven doen, daar heb je je medemensen bij nodig. En ik neem mensen zoals Herman en Paul daarom graag mee op pad. Zo leren ze zelf de drempel weer met vertrouwen over te gaan en contact te maken met de mensen buiten de gezelligheid van deze vertrouwde Huiskamer om.”

Zingen & sjoelen

NLdoetAls de koffie op is, wordt de groep in tweeën gedeeld. Het is tijd voor een spelletje ‘raad de plaat’. Team Paul neemt het op tegen team Herman. En waar de woorden met moeite uit Paul’s mond komen door een spraakgebrek, komen de juiste antwoorden met gemak uit zijn muzikale brein naar boven geborreld. Zijn team wint met afstand. Na de quiz verruilt de muziek zich voor een sjoelbak en losse gesprekken met de bezoekers van De Huiskamer. “Je kunt hier gewoon zeggen wat je wilt hoor”, vertelt begeleider Ans. “Ik zei pas ‘loop eens door’ tegen een van de mensen hier die in een rolstoel is beland.” Diegene moest toen hartstikke hard lachen. Wat dat betreft werkt een gezond portie humor echt heilzaam op z’n tijd.”

Wat we ervan vonden

Het lijkt een simpele kop koffie drinken, maar zo’n ochtend tussen een groep bijzondere mensen verblijven doet echt iets met je. Onze vierkoppige redactie is in ieder geval onder de indruk van het effect van NLdoet. Janine is zich vooral weer even bewust van haar eigen wereld en hoeveel daar aan voorbij gaat. “Ik heb echt zo’n lol gehad met de mensen in De Huiskamer! Er is niets dat mij met die mensen verbindt, maar als je dan zo snel kunt lachen met elkaar heb je veel meer gemeen dan je denkt”, zegt ze. Stagiaire Laura is weer even wakker geschud als het gaat om de de hoeveelheid mensen die dagelijks alleen zitten. “Het is zo gemakkelijk om daar iets aan te doen eigenlijk, gezien een kop koffie drinken al een wereld van verschil kan maken.” Anne-Meike vond het heel verfrissend om een paar uurtjes in een totaal andere omgeving te zijn met mensen waar ze anders nooit mee in aanraking zou komen. En Manon? Die vond het fijn om haar medemens wat beter te leren begrijpen. Daarmee begrijp je jezelf ook weer een stukje beter. “Wat dat betreft verrijkt zo’n paar uurtjes koffie drinken je kleine wereld echt op hele simpele wijze.”

NLdoet overal in Utrecht

En terwijl wij de boel opfleurden in De Huiskamer, werden er op 121 andere plekken in Utrecht ook handen uit de mouwen gestoken. Op de volgende pagina’s zie je een impressie van die activiteiten.

Oranje Fonds dienstverlening

Bekijk meer:dienstverlening

Schoonmaakactie Maximapark

Tuinieren in Ondiep

De tuin verbouwen in Overvecht

In het kader van NLdoet hielpen wethouders Lot van Hooijdonk, Paulus Jansen, Kees Geldof, Kees Diepeveen, Victor…

Posted by Gemeente Utrecht on Friday, 9 March 2018

Tuinieren in Tolsteeg en Rotsoord

Vandaag is er in DE-Toltuin bijzonder hard gewerkt door vrijwilligers. Net als andere jaren was ook deze NLDoet dag…

Posted by Ingrid de Graaff on Saturday, 10 March 2018


En hoe het er in de rest van Nederland aan toe ging, dat zie je hier! 

Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Houd dan de website van NLdoet in de gaten! 

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶