Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinbroek aan en gaan! Hier leert je peuter tuinieren

Aangeboden door Spelenderwijs Utrecht 17 april 2019

Moestuinieren betekent buiten zijn, met de handen in de aarde wroeten én uiteindelijk (letterlijk) de vruchten plukken van al dat werk. Leuk en ook erg leerzaam. Geen wonder dat de peuters die meedoen aan het moestuinproject van Spelenderwijs Utrecht er zoveel plezier aan beleven!

Zaaien maar

Het doel van Spelenderwijs is om peuters op een speelse manier voor te bereiden op de basisschool. Alles wat de kinderen bij Spelenderwijs doen, zorgt ervoor dat ze zich verder ontwikkelen en tegelijkertijd veel lol hebben. Het moestuinproject ging van start in 2016 en inmiddels doen al meer dan twintig locaties van Spelenderwijs mee. Dankzij het project krijgen peuters de kans om kennis te maken met moestuinieren. Onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers van Spelenderwijs helpen de kinderen met het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van verschillende groente- en fruitsoorten.

Tekst gaat verder onder de foto

Moestuin Spelenderwijs

Zintuigen op scherp

Doordat peuters bij Spelenderwijs bezig zijn in de moestuin, ontwikkelen ze zich op verschillende vlakken. Zo werken ze op speelse wijze aan hun zintuiglijke ontwikkeling, omdat het tuinieren hen stimuleert om aandachtig te kijken, te horen, te ruiken en te proeven. Daarnaast is het project ook goed voor de taalontwikkeling van de kinderen: in de moestuin leren ze de namen van verschillende planten en groenten.

Verse groenten uit eigen tuin

Wanneer de planten die de peuters hebben gezaaid eenmaal volgroeid zijn, is het tijd om te gaan oogsten! Welke groenten en vruchten er uit de tuin komen, verschilt per oogst. De ene keer zijn het aardappelen, wortels en sla, maar de keer daarna kunnen er zomaar ook tomaten, aardbeien of komkommers tussen zitten. Wanneer alle groenten zijn geoogst, is het tijd om alles zelf te proeven. Tomaten en aardbeien kunnen direct worden opgepeuzeld, en van komkommers en sla maak je in een handomdraai een salade. Lekker!

Ben je benieuwd welke locaties van Spelenderwijs meedoen aan het moestuinproject? Op deze pagina staat een handige kaart met daarop de deelnemende locaties. Hier vind je ook een leuk filmpje over peuters in de moestuin.

Wil je meer weten over de aanpak van Spelenderwijs? Je leest het hier: 

Spelenderwijs Utrecht

Fijn: hier wordt je peuter voorbereid op de basisschool

De overstap naar de basisschool is voor sommige peuters best groot. Om de verandering wat makkelijke...


Meer over Spelenderwijs Utrecht ontdekken?

Spelenderwijs Utrecht

peuterspeelzalen

Niasstraat 6c, Utrecht

Bekijk meer:peuterspeelzalen

adv.