Vakantie in eigen stad: 5 x Vive la France in Utrecht

Het is de meest geliefde vakantiebestemming van Nederlanders: Frankrijk. Het land van verse croissants in de ochtend, slaperige dorpjes waar je de beste brocante koopt en wuivende velden vol lavendel. Ja, la vie est belle in Frankrijk. Maar om ervan te proeven, hoef je er helemaal niet naar toe. Ook in Utrecht kun je het ultieme Frankrijk-gevoel beleven. Dus, trek je meest zwierige rok aan, geef een krul aan die moustache en ga – ooh la la – op vakantie in eigen stad.

1 Une baguette, s’il vous plaît

Foto: Bakkerij Moolenbeek

Je begint je Franse ochtend natúúrlijk met een vers croissantje en een baguette van de boulanger. Aan de Nieuwegracht komt de geur van vers brood je al tegemoet. Op nummer 125 vind je daar, in het oudste winkelpand van Utrecht, Bakkerij Moolenbeek: een té schattig bakkertje waar je spontaan Frans begint te praten. We helpen je even: une baguette et deux croissants s’il vous plaît, merci, au revoir!

2 Crêpe! Wat lekker…

Foto: ANP

Nadat je als een echte Parisienne langs de Utrechtse boulevard (lees: de Oudegracht) bent geflaneerd, is het tijd voor lunch. Ga voor een flinterdunne crêpe bij Crêpe Bohem aan de Zadelstraat of kies een croque bij het Frans Café du Nord aan de Draaiweg. Laat je bij Café du Nord trouwens deze coupon zien, dan mag je voor €5,- een lunchgerecht uitzoeken. Loop vervolgens nog even langs Sector 3 aan de Twijnstraat voor een doosje macarons.

3 Net als op de camping

Foto: ANP

Na de lunch is het tijd voor actie in de vorm van een potje Jeu de Boules. Naast restaurant Goesting, aan het Veeartsenijpad in Wittevrouwen, vind je een Jeu de Boules-baan waar je ballen kunt werpen tot je erbij neervalt. Zorg wel zelf even voor de ballen (tip: bij Flying Tiger kun je spotgoedkoop een setje scoren).

4 Vin et fromage

Foto: Unsplash / Kimberly Maers

Bijkomen van het ongetwijfeld bloedstollende potje Jeu de Boules, doe je met een glaasje vin en een stukje fromage. Een goede fles Franse wijn haal je bijvoorbeeld bij wijnhuis Petit Clos of wijnhandel Peters. Voor een Frans kaasje ben je bij De Kazerij aan de Twijnstraat aan het juiste adres. Loop voor meer Franse lekkernijen ook eens binnen bij Peek & van Beurden delicatessen of Hooft by Breunesse delicatesse. Stop alles in een picknickmand, leg je kleedje in het Wilhelminapark et voilà: alsof je op vakantie bent!

5 Voilà, c’est ça

Foto: Le Jardin Utrecht

Hoe je je Franse dag afsluit? Met een uitgebreid diner natuurlijk! Frans tafelen doe je bijvoorbeeld bij C’est Ça, waar je deze zomer ook nog eens profiteert van het zomermenu (€50,- voor vijf gangen, een wijnarrangement en koffie). Of schuif aan bij L’ami Jac aan de Burgemeester Reigerstraat, waar chef-kok Jac Rijks je de meest bijzondere gerechten voorschotelt. Ook leuk (én lekker): eten tussen het groen en met groenten als hoofdzaak bij Le Jardin. Bon appétit!

Reageren