In het Techlab van het Spoorwegmuseum ontdek je hoe een trein werkt én mag je (bijna) overal aanzitten!

Aangeboden door het Spoorwegmuseum 11 augustus 2017

Hoe komt het dat treinen niet voortdurend ontsporen? Hoe remt een trein? En waarom kunnen duiven gewoon op een bovenleiding zitten? In het Techlab van het Spoorwegmuseum leer je alles over hoe een trein werkt. Niet door te luisteren of te kijken, maar door te dóen.

En dus stap je in het Techlab op een fiets om elektriciteit op te wekken, steek je je hoofd in een windtunnel om te ervaren hoe het is om windkracht 10 te weerstaan en – wie heeft er níét stiekem van gedroomd? – mag je voor één keer aan de noodrem trekken. En er is nog véél meer te doen en te ontdekken.

Techniek: makkelijk én leuk

“Door rond te lopen in het Techlab en aan de slag te gaan met proefjes, spellen en interactieve apparaten ontdek je de basis van treintechniek”, vertelt Yolanda Garcia van het Spoorwegmuseum. Als educator is ze verantwoordelijk voor de inhoudelijke kant van het Techlab. “Techniek kan een heel zwaar onderwerp lijken. Het schrikt mensen vaak af. Maar door de stof te versimpelen en bezoekers zelf aan het werk te zetten, maken we het makkelijk én leuk.” Kom je toch niet helemaal uit een proefje of wil je checken of je het goed hebt gedaan? Trek dan een laatje open voor een spiekbriefje.

Door zelf te fietsen ontdek je hoeveel energie een trein nodig heeft.

Van vroeger tot later

Voordat je het Techlab binnenkomt, ontdek je met een zogeheten ‘augmented reality viewer’ virtueel hoe een stoomlocatief werkt. Hoe het Techlab verder is opgebouwd? Yolanda: “Iedere tafel in het Techlab heeft een thema. Zo leer je aan de eerste tafel hoe tractie werkt, komen aan de volgende tafel de rails aan bod en ontdekken bezoekers aan de laatste tafel hoe de treinen van de toekomst eruit gaan zien.

Kind, papa én opa in de touwen

Het Techlab is bedoeld voor iedereen van 6 tot 99 jaar. “Vanaf 6 jaar beginnen de ideeën achter de proefjes echt te landen. Maar zelfs voor kinderen die nóg jonger zijn, is het leuk om hier te komen spelen”, vertelt Yolanda. Dat het Techlab ook een avontuur voor ouderen is, blijkt alleen al uit het trekspel, waarbij je ontdekt hoe sterk je bent en hoe je eigen kracht zich verhoudt tot die van een trein. “Zowel kinderen, als ouders en grootouders hangen aan de touwen. Je kúnt hier haast niet doorheen lopen zonder ergens aan te zitten, hoe oud je ook bent. En dat is precies de bedoeling!”

Het eindexamen

Aan het einde van het Techlab wordt de vers opgedane kennis getest en leggen bezoekers een heus eindexamen af. “Je merkt dat bijna iedereen – van kind tot grootouder – het héél graag wil halen en dat bezoekers trots zijn als ze het examen in de pocket hebben.” Maar voordat het zover is, mag je je eigen trein ontwerpen én kun je met je zelf ontworpen trein op de foto. Zo heb je voor altijd een aandenken aan een superleuke én leerzame dag in het Spoorwegmuseum.

Kom naar het Techlab!

Het Techlab is vanaf dit voorjaar een vast onderdeel van het Spoorwegmuseum. Ben je op zoek naar een leuk en leerzaam uitje voor het hele gezin? Of wil je dolgraag treinexpert worden en kun je niet wachten om aan de gang te gaan met de proefjes en opdrachten? Je bent welkom in het Spoorwegmuseum.

het Spoorwegmuseum musea

nu open10:00 - 17:00

Maliebaanstation 16, Utrecht

Bekijk meer:musea
Deze Partnerbijdrage wordt je aangeboden door het Spoorwegmuseum en staat los van de redactionele berichten binnen het indebuurt-platform.