Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sint Maarten in Utrecht 2019: alles wat je wilt weten op een rij

Door Janine Guijt 8 november 2019

Van 3 tot en met 11 november staat Utrecht in het teken van Sint Maarten, met als hoogtepunt natuurlijk de parade die op zaterdag 9 november door de binnenstad trekt. Alles wat je wilt weten over dit feest hebben we voor je op een rij gezet.

Sint Maartensweek in Utrecht

Sint Maarten is het feest van het delen en in Utrecht wordt dit feest gevierd tijdens de Sint Maartensweek, van 3 tot en met 11 november. Door de hele stad worden er in die week zo’n twintig activiteiten met dit thema georganiseerd. Zo treed je woensdag 6 november in de voetsporen van Sint Maarten tijdens een stadswandeling, kunnen je kids zondag 10 november naar het Sint Maartenskinderfeest in de Domkerk en kun je diezelfde dag in de bibliotheek een levend boek lenen tijdens The Human Library.

Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Leidsche Rijn Centrum

Op vrijdagavond 8 november brandt het Vuur van Sint Maarten op het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. Een bijzondere traditie vol lichtkunst, muziek, zang, eten en spektakel en dat alles rond een reusachtig vuur. Het programma vind je hier.

De Sint Maarten Parade

Het absolute hoogtepunt van de Sint Maartensweek? Dat is natuurlijk de enorme parade op 9 november. Vorig jaar kwamen er ruim zevenduizend mensen op dit evenement af en ook dit jaar belooft het druk te worden. Het beroemde, verlichte paard paradeert door de straten, er is muziek, nog meer lichtsculpturen en natuurlijk volgen heel veel kinderen het paard in een stoet met een zelfgemaakte lampion.

Het programma

Dit is hoe het programma van de parade eruit ziet:

16.45 – 17.40 uur De Lange Gavioli speelt (historisch pierement)
17.00-17.30 uur Bespelen van het carillon van de Domtoren door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig
17.00 – 18.15 uur Keys of Light van Mr Beam (pianospel en mapping op de Domtoren)
17.40 – 17.55 uur Boerenkapel De Blaaskinkels blaast (op het Domplein), Esteban presenteert
17.55 – 18.00 uur Startschot door locoburgemeester Anke Klein
18.00 – 18.10 uur Het Klokkenluidersgilde luidt de klokken van de Domtoren
18.00-19.45 uur De parade trekt door de binnenstad (11 compartimenten, 11 locaties met programma)
19.45 – 20.15 uur Soep van het Leger des Heils
19.45- 20.45 uur De Nazaten spelen op het Domplein (kaseko, Antilliaanse wals, en harmonie- en fanfare)
20.45 uur Einde

Meelopen met de Sint Maarten Parade

Wil je meelopen met de Sint Maarten Parade? Dat kan, want iedereen mag meedoen. Zorg wel dat je iets bij je draagt dat licht geeft. Een lampion, een snoer van kerstlichtjes op je hoed, reflecterende schoenzolen, alles mag, zolang het maar licht geeft of licht reflecteert. Vind je het leuk om meer tijd en aandacht te besteden aan je lichtobject? Dan kun je van tevoren meedoen aan een workshop lichtsculpturen en lampionnen maken bij jou in de buurt. Hier lees je meer.

De route

De route van de Parade is in 2019 iets anders dan voorgaande jaren. Om het publiek betere zichtplekken te bieden passeert de stoet nu grotere pleinen, zoals de Neude en het Stadhuisplein.

Over Sint Maarten himself

Sint Maarten is de beschermheilige van Utrecht. Benieuwd wie Sint Maarten precies was en waarom we zo uitgebreid bij hem stilstaan in de week van 3 tot en met 11 november? Dat lees je hier:

Utrechtse mysteries: waarom vieren we in Utrecht Sint Maarten?

Sint Maarten, natúúrlijk weet je als Utrechter wie dat is. Toch..? Geen zorgen, ook wij kunnen het v...

Meer over

Doen Gemeente

adv.