Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muziek, dialogen en nog veel meer: bij cultureel-maatschappelijk podium De Kargadoor is altijd iets te doen

Aangeboden door De Kargadoor 10 september 2020

Van comedy-avonden tot de tweewekelijkse jamsessie Jazzkelder en van open mic avonden tot dialogen waarbij het publiek meepraat; als er een plek in Utrecht is waar altijd wel iets gebeurt, is het De Kargadoor. Veel Utrechters fietsen regelmatig langs het culturele-maatschappelijke podium aan de Oudegracht 36, maar lang niet iedereen is er ook binnen geweest. Benieuwd wat hier allemaal te beleven valt? Gracia Visscher werkt voor het Utrechtse podium en geeft een kijkje achter de schermen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Back in the day: een plek waar jongeren samenkomen

De Kargadoor

“In de jaren 60, tijdens de hoogtijdagen van de jongerencultuur, hadden jongeren een plek nodig om bijeen te komen. Dat werd De Kargadoor: een jongerenwerkplek in Zuilen waar onder meer muziekavonden, workshops en zeilreizen voor jongeren werden georganiseerd”, vertelt Gracia.

Van maatschappelijke gesprekken tot vermaak

In de loop der jaren is het podium steeds meer een maatschappelijke rol gaan vervullen, legt Gracia uit. “In 1968 verhuisde De Kargadoor naar dit pand aan de Oudegracht. Dit was het tijdperk van de actiegroepen, zoals bijvoorbeeld de Dolle Mina’s. Zij konden bij De Kargadoor avonden organiseren, en in onze werfkelder vonden ook de eerste LGBTI-feesten van Utrecht plaats. Sinds de jaren 80 discussiëren hier ook actiegroepen over de verbreding van de A27 en behoud van Amelisweerd.”

Die maatschappelijke gesprekken en evenementen wisselt De Kargadoor graag af met vermaak: “We willen een plek zijn waar Utrecht bijeen kan komen om naar elkaar te luisteren én om te genieten.”

Genieten van comedy of jammen in de Jazzkelder

De Kargadoor
Foto: Joris Louwes

Ben je liefhebber van comedy? Dan is het aan te raden om de agenda van De Kargadoor goed in de gaten te houden. Het podium is namelijk de thuisbasis van Het Comedyhuis: een Utrechts gezelschap dat zich volledig richt op stand-up comedy. Dat betekent dat er regelmatig comedians en cabaretiers op de planken staan die je een avondje lekker laten lachen.

Neem je je eigen instrument mee?

Naast comedy-fans komen ook muziekliefhebbers bij De Kargadoor absoluut aan hun trekken. “We hebben verschillende vaste muzikale events op de agenda staan. Vaak komen dan ook minder alledaagse muziekstijlen aan bod”, vertelt Gracia. Een voorbeeld: “Iedere twee weken vindt in onze werfkelder het event Jazzkelder plaats. De avond wordt standaard geopend met een kort concert van een band, waarna het tijd is voor een jamsessie geleid door diezelfde band.” Iedereen is welkom om lekker mee te komen spelen, dus neem zeker je eigen instrument mee!

Is jazz niet helemaal jouw ding? “Als je fan bent van hiphop, vind je U-RAP vast leuk. Dat is een intieme open mic avond waar beginnende én ervaren MC’s, rappers en producers de kans krijgen hun muziek te laten horen”, vertelt Gracia. Een leuke kans om je kunsten te vertonen aan een publiek of nieuwe Utrechtse talenten te ontdekken! Ook een vaste naam op de agenda: Utregticana. “Dat is een Nederlandstalige avond met Utreg-duo Van Piekeren en muzikale gasten.”

“Een andere vaste programmering bij ons: De Komijnen”, vertelt Gracia. “Verwacht een soort maandelijkse bonte avond waarbij verschillende makers optreden.”

Gesprekken die ertoe doen

De Kargadoor
Een gesprek in De Kargadoor dat plaatsvond voor de coronacrisis | Foto: Joris Louwes

“De Kargadoor moet een toegankelijke plek zijn waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Een plek waar iedereen zich kan laten horen, niet alleen tijdens een open mic, maar bijvoorbeeld ook tijdens een dialoog”, aldus Gracia. Voor het organiseren van zulke open gesprekken werkt De Kargadoor onder meer samen met Utrecht in Dialoog: een organisatie die “stadsgenoten samenbrengt die elkaar niet vanzelfsprekend spreken.”

Nieuwe mensen ontmoeten van buiten je ‘bubbel’

Wat voor onderwerpen zoal aan bod komen tijdens zo’n dialoog? Gracia: “Het kan van alles zijn. We hebben bijvoorbeeld een reeks gehad over duurzaamheid, rondom het thema Europa en over het lichaam en seksualiteit. Je komt aan tafel te zitten met zes tot twaalf mensen en het gesprek wordt altijd begeleid. Het leuke aan zo’n dialoog is dat je altijd met iedereen in gesprek raakt, en vaak zijn er ook mensen die je in je eigen ‘bubbel’ niet snel had ontmoet.” En er is meer: “Binnenkort lanceren we nieuwe series, zoals Ons Grote Stadsie en Wat Vind Jij? We willen een plek zijn waar heel Utrecht naartoe kan om zich te uiten en in gesprek te gaan.” Voor iedereen die liever luistert dan actief meepraat over interessante onderwerpen, tipt Gracia Utrecht College Tour, waarbij diverse sprekers van alles vertellen over wat ze doen of wat hen bezighoudt.

Vergadering of congres? De Kargadoor verhuurt ook zalen

De Kargadoor
Foto: Joris Louwes

Ben je op zoek naar een bijzondere en sfeervolle locatie voor een vergadering, congres of andere zakelijke meeting? Ook dan zit je goed bij De Kargadoor, want je kunt er namelijk diverse ruimtes huren. “Eigenlijk kan iedereen bij ons een zaal huren, graag zelfs”, zegt Gracia.

Welkome steun voor De Kargadoor

Als je hier een ruimte huurt profiteer je niet alleen van de faciliteiten van De Kargadoor, maar steun je het Utrechtse podium ook: “We krijgen geen structurele subsidie en zijn echt afhankelijk van de inkomsten van de zaalhuur. Van mini-borrel voor je buurvrouw tot evenementen van grotere partijen; het is allemaal prima. Je betaalt bij ons relatief weinig, omdat we zoals gezegd laagdrempeligheid belangrijk vinden. Daarnaast hebben we een gezellige bar waar je gebruik van kunt maken en er zijn ook cateringmogelijkheden. Flip-overs en beamers hebben we ook, dus je hoeft alleen maar aan te geven wat je nodig hebt, dan zetten wij het voor je klaar.”

Hulp van alle vrijwilligers

Kargadoor
Foto: Joris Louwes

“Zonder vrijwilligers geen Kargadoor!”, zo staat te lezen op de website van het Utrechtse podium. En zo is het maar net, benadrukt Gracia. “Er komen de hele dag door vrijwilligers over de vloer, in totaal bestaat het team uit zo’n dertig mensen. Ze helpen bijvoorbeeld overdag als er een zaal verhuurd is met koffie en thee klaarzetten of de zaal klaarmaken. En ’s avonds doen ze de kaartcontrole of bijvoorbeeld bardiensten. De Kargadoor wordt echt gedragen door vrijwilligers en dat vind ik ontzettend mooi. Het leuke is ook dat het team heel divers is; er werken jongeren van twintig bij ons, maar ook mensen van in de zeventig en eigenlijk alles daartussenin. Iedereen komt ook uit verschillende delen van Utrecht.”

Lijkt het jou leuk om lid te worden van Team Kargadoor? “We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die wat bij willen dragen aan onze bijzondere plek. Op onze website vind je meer info.”

Lekker vanuit je luie stoel

Kargadoor
Foto: De Kargadoor

Een tip voor alle thuisblijvers: De Kargadoor heeft sinds kort een heuse podcast; ‘Laat Je Horen!’. In de podcast luister je naar gesprekken met de bijzondere stemmen uit onze stad, zoals stadsdichter Fred Penninga en seniorenburgemeester Corrie Huiding. De podcast is te vinden op Spotify en Apple Podcasts.

Kom je snel langs?

De Kargadoor
Foto: Lucy Nieuwdorp

Wil je nu weleens met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurt in dat historische pand aan de Oudegracht 36? Je bent van harte welkom bij De Kargadoor! Houd de agenda in de gaten zodat je geen evenement meer hoeft te missen. Ook in deze tijden is De Kargadoor gewoon geopend, uiteraard met aangepaste opstellingen. Meer weten over De Kargadoor? Via de oranje button hieronder ga je direct naar de website.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Kargadoor. Meer over De Kargadoor ontdekken?

De Kargadoor poppodia

Geopend09:00 - 23:00

Oudegracht 36, Utrecht

Bekijk meer:poppodia
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.