Doe mee met deze toffe challenge: 100 dagen lang 100% afvalvrij leven
Aangeboden door Gemeente Utrecht – Stadsbedrijven
Wist je dat het gemiddelde Nederlandse huishouden negen kilo per week aan afval weggooit? Dat is dus 468 kilo per jaar. Kan het ook minder? Absoluut, zo lang je maar kritisch bent op wat je koopt en je afval goed scheidt. Utrechtse huishoudens gaan dat honderd dagen lang bewijzen door te proberen om honderd procent afvalvrij te leven. En het leukste nieuws? Je kunt je nog opgeven voor deze toffe challenge.
Vanaf 10 oktober – de dag van de duurzaamheid – start het project 100-100-100 in Utrecht, waarbij Utrechters uitgedaagd worden om zo min mogelijk restafval te produceren. Het initiatief bestaat sinds 2015 en draait in veel andere dorpen en steden al een tijdje. Sterker nog, inmiddels zijn er – je raadt het al – maar liefst honderd gemeenten die meedoen (of -deden) aan 100-100-100. En daar is Utrecht er vanaf oktober dus een van!
Weekopdrachten en tips
Je afvalhoop honderd dagen lang zo klein mogelijk houden. Klinkt als een behoorlijke uitdaging, hè? Gelukkig staan de deelnemers van 100-100-100 er niet alleen voor, maar worden ze op utrecht.100-100-100.nl ondersteund door deskundigen. Via het platform krijgen ze bovendien iedere week een opdracht, bijvoorbeeld ‘Geef deze week een tweede leven aan iets dat kapot is’. Of ‘Maak een foto van het afval dat overblijft als u een warme maaltijd hebt gemaakt.’
Katoenen zakken en kapotte kerstlampjes
De steden die al langer meedoen met 100-100-100 hebben ook ieder hun eigen platform. Daar worden al volop adviezen en ervaringen gedeeld. Een voorbeeld: ‘Ik het het voornemen om katoenen zakken te maken en die te gebruiken in de winkels bij het kopen van groenten en fruit’, vertelt deelnemer Lieke uit Leusden. En ‘Woehoe! Het is gelukt een verpakkingsvrije maaltijd te maken: stamppot met winter postelein. Wat voelt het super goed om alvalvrij te leven!’, laat Marcha uit Den Haag weten. Maar er worden ook vragen gesteld. Zo wil Natalie uit Oss weten wat ze met haar kapotte kerstlampjes aanmoet: ‘Hoort dit bij restafval of moet het elders verwerkt worden?’

Nog iets waarvoor de deelnemers terecht kunnen op utrecht.100-100-100.nl is de afvalmeter. Ieder huishouden vult per week in hoeveel kilo restafval er geproduceerd is. De afvalmeter geeft aan of je onder of boven het gemiddelde van alle Utrechtse deelnemers zit.
Doe mee!
Klinkt 100-100-100 als een uitdaging waar jij je graag aan zou wagen? Dan is de Gemeente Utrecht op zoek naar jou. Voor het experiment dat op 10 oktober start zoekt de gemeente honderd huishoudens. Het maakt daarbij niet uit of je in je eentje bent of dat je gezin bestaat uit jijzelf, vijf kids en twee huisdieren. Paul Schoots, communicatieadviseur bij de Gemeente Utrecht vertelt: “Het is juist mooi als de deelnemers met elkaar een dwarsdoorsnede van de samenleving vormen.”
Zie het getal 100 trouwens gerust als symbolisch, want als je deelnemer 101 (of hoger) bent, mag je nog steeds meedoen aan de challenge. Paul: “In Den Haag waren er zelfs ruim tweehonderd huishoudens die meededen met 100-100-100.” Dat kunnen wij als Utrechters makkelijk overtreffen toch? Precies! Aanmelden kan nog tot 10 oktober via utrecht.100-100-100.nl.