Indebuurt-redacteur Janine nam een proefles bij Zangles Utrecht en zo ging dat eraan toe

Aangeboden door ZanglesUtrecht 2 december 2017

Of je nu een dijk van een stem hebt á la Adele of zo vals klinkt als een kraai: zingen is hartstikke fijn. En sterker nog, het is ook hartstikke goed voor je. Zoals zangcoach Esther Mooijman van Zangles Utrecht zegt: “Zodra je zingt voel je dat je beter in je vel gaat zitten, het werkt bijna als een medicijn!”. Tijd om dat eens in levenden lijve te ervaren. Redacteur Janine nam daarom een proefles bij Esther. 

‘NEVERMIND I’LL FIND SOMEONE LIIIIKE YO- uhhh oh, hoi’

Eigenlijk zing ik alleen tijdens de afwas en onder de douche. Niet omdat ik zingen niet leuk vind, maar omdat ik het enigszins gênant vind als anderen mijn gezang horen. Loopt mijn man tijdens een afwassolo binnen, terwijl ik net m’n longen volzuig om ‘NEVERMIND I’LL FIND SOMEONE LIKE YOOOOOOOOU’ uit te blèren? Ik stop abrupt. Kom ik samen met een collega niet op de titel van een liedje waar ik wel vaag de melodie van ken? Geen haar op m’n hoofd die eraan denkt om in zingen uit te barsten. Ik geef het toe: ik vind zingen superfijn, maar ben ook hartstikke onzeker over mijn eigen zangkunsten.

Je stem als instrument

Helemaal niet zeldzaam, weet Esther me te vertellen als ik aankom in haar zangstudio aan de Bemuurde Weerd. “Veel mensen vinden het eng om te zingen waar anderen bij zijn. Tegen hen zeg ik altijd: zie je stem als jouw instrument dat je kunt ontdekken en leren bespelen. Bij een gitaar vinden mensen het vaak ook niet ‘eng’ om het volume wat harder of zachter te zetten, of een bepaald akkoord aan te slaan?”

Liedje als basis

Kijk, dat geeft de amateur moed. Ik trek mijn jas uit en ga voor de muziekstandaard staan. We beginnen met ademhalingsoefeningen. Esther legt uit hoe je je stem moet gebruiken als je zingt. “Alle spieren bij je keel moeten ontspannen zijn. Het geluid moet echt uit het midden van je lichaam komen.” Daarna is het tijd om in te zingen. Ik had verwacht dat we de helft van de les bezig zouden zijn met toonladders (zo ging dat namelijk altijd bij de repetities van het kinderkoor waar ik vroeger zong). Maar na tien minuten gaan we al over op het echte werk. Esther: “Een les is altijd opgebouwd rondom een liedje dat de student zelf mag kiezen. Terwijl we daarmee bezig zijn komen alle aspecten van zingen aan bod zoals zangtechniek, interpretatie, dynamiek, houding, timing, enzovoort.”

‘Er is een belangrijk verschil tussen iemand die een liedje zingt en een zangeres’

Perfect

Ik haal de songtekst van Perfect van Ed Sheeran uit mijn zak. Het is een van mijn afwasklassiekers, maar ik heb voornamelijk voor dit nummer gekozen omdat ik er een bijzondere herinnering aan heb. Op dit liedje maakten mijn man en ik namelijk onze entree tijdens onze bruiloft. “Denk daar maar aan als je zingt”, zegt Esther als ik de herinnering met haar deel. “Een nummer klinkt veel beter als je er gevoel in weet te leggen. Dat is het verschil tussen een zangeres en iemand die een liedje zingt.”

Praatstem en zangstem

Oké, daar gaan we. Esther zet in op de piano en ik zing de eerste zin. Toegegeven: in het begin is het wat spannend. Maar daarna kom ik los en het is het vooral heel leuk, leerzaam en ontspannend. Tussendoor geeft de zangcoach veel tips en moedigt ze me aan (“Het gaat echt goed, hoor!”), waardoor ik de spanning en onzekerheid helemaal vergeet. En hé, zo slecht doe ik het helemaal niet. Esther: “Je zangstem klinkt nu nog vrijwel hetzelfde als je praatstem. Maar dat is heel logisch, als je vaker oefent zul je zien dat je zangstem een eigen geluid ontwikkelt.”

Na afloop voel ik me energiek en relaxed tegelijk. Een beetje alsof ik een yogales heb gevolgd. De rest van de dag zing ik het nummer ‘Perfect’ achter mijn computer op de redactie. En dat mijn collega’s het horen? Kan me niets schelen!

ZanglesUtrecht

muziek

nu openHele dag

Bemuurde Weerd O.Z. 13, Utrecht

Bekijk meer:muziek