Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hallo december! 7 x winterse dingen om te doen in Utrecht

Aangeboden door Bezoek Utrecht 4 december 2019

Als de bomen hun bladeren verliezen, de feestverlichting flonkert in de stad en je je muts en handschoenen weer opzoekt, weet je dat de leukste maand van het jaar is aangebroken. December is de maand van het licht, feest en familie. Ben jij klaar voor het winterfeest met hartverwarmende activiteiten? Utrecht haalt alles uit de kast om het ultieme kerstgevoel naar boven te halen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Winter Station

spoorwegmuseum
Schaatsen in het Spoorwegmuseum. Foto: Jorrit Lousberg

Tijdens de feestmaand is er van alles te beleven in Utrecht. Haal je schaatsen maar uit het vet en ga naar het Spoorwegmuseum waar je tot ’s avonds laat kunt zwieren en zwaaien op het ijs in het Winter Station. Het haardvuur knappert, live muziek vult het museum en de antieke draaimolen zorgt voor een romantische kerstsfeer.

Kerstival

Kerstival, kinderen bij de stal. Foto: Kris van Veen

Heb je altijd willen weten hoe het nou precies zit met Kerstmis? Ga dan naar Museum Catharijneconvent waar je tijdens het Kerstival van alles kunt beleven. Als je de ezel uit de stal volgt, kom je alles te weten over het gezelligste feest van het jaar. Het kerstverhaal zie je en hoor je door de ogen van de dieren uit de stal. En houd je ogen goed open, want onderweg kom je wonderbaarlijke dingen tegen, zoals Jozef, die vanuit een hippe kerststal een selfie neemt, maar ook stuit je op een geweldig kerstdorp uit de achttiende eeuw.

Lichtjes kijken op de Domtoren

winter utrecht
Lichtjestour op de Domtoren

Het is deze maand heerlijk om door de historische binnenstad te zwerven die feestelijk is verlicht. Op de Domtoren zijn er vanaf vrijdag 20 december tot en met 11 januari avondrondleidingen die je de lichtjes laten zien. Vanaf grote hoogte heb je sensationeel uitzicht over de verlichte straten en grachten. De rondleiding, die anderhalf uur duurt, wordt afgesloten met warme chocolademelk in de Michaëlskapel, waar sfeervolle lampjes branden.

Winters Utrecht vanaf het water

De Oudegracht in de sneeuw. Foto: Juri Hiensch

De kans is groot dat je op een prachtige, zonovergoten zomerdag over de grachten hebt gevaren. Maar weet je hoe sfeervol dat is tijdens de laatste maand van het jaar? Mega sfeervol! De Warme Winterboot van Schuttevaer laat je namelijk winters Utrecht zien vanaf het water. Je handen warm je aan een glaasje glühwein, terwijl je langs de grachtenpanden vaart.

Nijntje in de winter

nijntje wintermuseum

Voor de kleintjes is er ook van alles te beleven; zo is de voorgevel van het nijntje museum winters gemaakt met een sfeervolle projectie. Binnen in het museum vieren nijntje en haar vriendjes feest met lichtjes, muziek en heel veel spelletjes. Peuters en kleuters leren van alles over de winter en kunnen sleetje rijden, een sneeuwpoppuzzel maken of een kerstengel versieren. En als ouders hun kleintjes even kwijt zijn, is de kans groot dat ze in Dick Bruna’s grote kerststal zijn gekropen en heerlijk spelen met de winterfiguren. Als ze het spelen moe zijn kunnen ze luisteren naar kerst- en winterverhaaltjes die op zondag tijdens het voorleesuur worden verteld. Het museum is tot en met 26 januari in winterse sferen gehuld en open op tweede kerstdag.

Back to Oz

Back to Oz. Foto: Bier&Appelsap

Je mag de kerstvoorstelling Back to Oz in de Stadsschouwburg niet missen. De voorstelling is een unieke combinatie van live film, theater en muziek. Tijdens een uitzending van het weerbericht slaat alles op hol in de tv-studio en belandt weervrouw Doortje plotseling in de onvoorspelbare wereld van Oz…

Back to Oz is vanaf donderdag 19 december te zien in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Winter in Museum Speelklok

Winter in Museum Speelklok

Een ander museum dat leuk voor jong en oud is: Museum Speelklok, waar vanaf 10 december tot en met 5 januari speciale muzikale kerstrondleidingen worden gehouden. Stap binnen in de Koninklijke Kamer; een majestueuze ruimte vol blinkende speelklokken en speeldozen van koninklijke allure, ga mee met de muzikale kerstrondleiding door het museum of breng een bezoek aan de muzikale familievoorstelling De tovenaar van het witte orgel.

In zo’n winters decor cadeautjes voor onder de boom kopen en warm worden in een van de gezellige cafeetjes; voor iedereen is het heerlijk om de komende weken in de binnenstad van Utrecht te zijn. Weten wat er allemaal waar en wanneer te doen is? Check dan www.bezoek-utrecht.nl/winterfeest.


Meer over Bezoek Utrecht ontdekken?

Bezoek Utrecht bezienswaardigheden

Bekijk meer:bezienswaardigheden
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.