Wandel langs muziek, verhalen en kunstinstallaties tijdens de Midwinterdag van RAUM

Aangeboden door RAUM 28 november 2017

Als je weleens richting Leidsche Rijn fietst of een filmpje pakt bij CineMec, kan het je haast niet zijn ontgaan: de enorme kunstinstallaties op het Berlijnplein. Ze zijn onderdeel van RAUM, een openbare expositieruimte waar kunstenaars wonen en werken. Wat daar zoal te zien en te beleven valt, ontdek je tijdens de Midwinterdag op zondag 10 december.

Om half 4 ’s nachts kunst bewonderen, kan gewoon

Misschien kun je het je nu nog nauwelijks voorstellen, maar in 2018 is Leidsche Rijn Centrum een feit: een heel nieuw stadscentrum ter grootte van negen voetbalvelden vol winkels (waaronder grote ketens als H&M en Mango), bedrijven en appartementen. Te midden van dat alles vind je – nu al – RAUM: een openbare ruimte waar je 24/7 terecht kunt om bijzondere kunstinstallaties te bekijken en ervaren. Uh, kunstinstallaties..? Een kunstinstallatie kan eigenlijk van alles zijn. Een toren van caravans, een heus silo dorp of een geluidsinstallatie, bijvoorbeeld.

Werk- én slaapplek voor kunstenaars

De makers van al dat bijzonders verblijven in RAUM. “Kunstenaars die werken op het snijvlak van kunst, design en technologie kunnen blijven slapen in ons Makerhuis, terwijl ze werken aan de installaties”, vertelt Rinke Vreeke, programmamaker bij RAUM. “Dat is bijzonder, want er zijn heel weinig plekken waar je als artiest de ruimte krijgt om je idee uit te werken. En waar je een testlab hebt waar je heel direct feedback van bezoekers krijgt.” Hoewel de kunstenaars onderling erg verschillen, hebben ze één ding met elkaar gemeen: ze dragen met hun werk iets bij aan de maatschappij en zijn in hun werk bezig met actuele thema’s als ‘verstedelijking’ en ‘de stad van de toekomst’.

Zet ‘m in je agenda: Midwinterdag

De afgelopen maanden bivakkeerden verschillende kunstenaars in het Makershuis van RAUM. Tijdens de Midwinterdag op zondag 10 december worden hun kunstinstallaties geopend en kun je genieten van verhalen, muzikale optredens en glühwein. Rinke: “Tijdens Maakpraat nemen vier makers je mee in hun verhaal en vertellen ze hoe ze te werk zijn gegaan. Zo is er onder andere een audio-installatie van Joris Strijbos met geluiden uit Leidsche Rijn. En beeldend kunstenaar Leonard Munster maakte de Berlijnpleinfontein die vanaf 10 december ook te bewonderen is bij RAUM .”

Drifting Patterns, de geluidsinstallatie van Joris Strijbos.

Nog veel meer toffe plannen

De Midwinterdag is niet het enige evenement dat op de planning van RAUM staat. Komende dinsdagavond 28 november kun je bijvoorbeeld naar KAFE, de eerste editie van een reeks dialogen over kunst. En voor 2018 hebben de bedenkers van de maakplaats het plan om vier festivals te organiseren. Rinke: “Dat kunnen evenementen zijn waarin we laten zien waar de kunstenaars die bij RAUM verblijven mee bezig zijn. Maar we zijn ook bezig met een bouwfestival, waarbij de makers samen met het publiek een enorm bouwwerk maken.” Voor de zomer heeft RAUM in het bijzonder grootste plannen. Rinke: “We zijn nu aan het onderzoeken of het mogelijk is om voor twee maanden een duurzaam Romeins kuurlandschap te openen met badhuizen, masseurs en spa’s.” Of dat allemaal gaat lukken is dus nog even een verrassing, maar het klinkt wat ons betreft als een héél goed vooruitzicht.

Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch
Foto: Juri Hiensch

Ben je benieuwd geworden naar RAUM? Fiets de Gele Brug eens over en neem er een kijkje. De Midwinterdag op zondag 10 december is daar de perfecte gelegenheid voor. Van 13:00 tot 17:00 uur staat de glühwein klaar.

RAUM

galeries

Berlijnplein 520, Utrecht

Bekijk meer:galeries