Gaaf! 7 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

Door Anne-Meike van den Berg 5 september 2018

In Utrecht staan ongelofelijk veel mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed nieuws: zaterdag 8 september kan dat wél! Tijdens Open Monumentendag gaan er heel veel deuren in Utrecht voor je open. Wij hebben 7 gebouwen waar je dit weekend binnen kunt kijken, voor je op een rij gezet.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Gevangenis Wolvenplein

Wolvenplein

Bijna vier jaar geleden verlieten de laatste boeven gevangenis Wolvenplein. Sindsdien mogen ook brave burgers er naar binnen en is er al van alles gebeurd in de oude gevangenis: koffiezaak The Village zat er een tijd in, deze zomer kon je er chillen op stadsstrand Copacabajes, je kunt een poging doen om uit de gevangenis te ontsnappen bij escape room Gajes in de Bajes en pop-up restaurant De LiK ging dit jaar ook weer open. Tijdens Open Monumentendag kom je erachter wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal afspeelde in de oude gevangenis.

Gevangenis Wolvenplein is zaterdag 8 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Onze collega’s van het AD Utrechts Nieuwsblad namen vast een kijkje:

De Buurtoren

Buurtoren_2
De Buurtoren

Het is zo’n gebouw waar je waarschijnlijk al honderd keer langsgelopen bent, maar dat je nooit echt is opgevallen: de Buurtoren. Deze 55 meter hoge toren hoort bij de Buurkerk en je vindt hem aan het Buurkerkhof, achter Museum Speelklok. De toren stamt uit 1388 en de klokken worden nog elke ochtend en avond geluid op het tijdstip waarop vroeger de opening en sluiting van de stadspoorten plaatsvond.

De Buurtoren is op zaterdag 8 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Sterrenburg

22 Sterrenburg Bas van Setten 4 (1)
Sterrenburg

Keizer Karel V gaf vanaf 1550 de opdracht om de Utrechtse stadswal te verstevigen met vier bastions. Een daarvan was Sterrenburg. Bij de aanleg van het Zocherpark, in de 19e eeuw, werd een groot deel van het bouwwerk gesloopt. Gelukkig zijn het woonhuis en de kazematten (gewelfde kelders waarin de kanonnen stonden) bewaard gebleven. Tegenwoordig woont er iemand in het bastion, the lucky bastard! Tijdens Open Monumentendag mag je hier binnen komen kijken.

Sterrenburg is zaterdag 8 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Gele Kasteel

Dit is er eentje in de categorie ‘willen we héél graag een keer binnenkijken’: Het Gele Kasteel, het sociëteitsgebouw van het Utrechts Studenten Corps. Zaterdag kan het, want dan staan de deuren van dit pand aan het Janskerkhof, ook wel Het Gele Kasteel genoemd, wagenwijd open. Het gebouw heeft een roerige geschiedenis, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers gebruikt als stafkwartier en later als hoofdkwartier.

Het sociëteitsgebouw van het USC is zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

De Paardenkathedraal

Paardenkathedraal (1)
De Paardenkathedraal

Nu is het een theater, vroeger stonden er paarden: we hebben het over De Paardenkathedraal. Het pand is in 1904 gebouwd en hoorde bij de Rijks Veeartsenijschool. Na een operatie konden paarden hier revalideren. Vlakbij De Paardenkathedraal vind je trouwens nog een bijzonder gebouw waar je zaterdag binnen kunt kijken: het Anatomiegebouw. Ook dit gebouw hoorde bij de Veeartsenijschool en vooral de snijzaal is uniek én nog heel goed bewaard gebleven.

De Paardenkathedraal en het Anatomiegebouw zijn zaterdag 8 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bartholomeus Gasthuis

BG-huis Regentenzaal
De regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis

Het Bartholomeus Gasthuis is het oudste gasthuis van Nederland. Al vanaf de 14e eeuw worden langdurig zieken hier verpleegd. Vooral bijzonder is de regentenzaal uit 1632, die is ingericht met wandtapijten vol prachtige natuurvoorstellingen. Ze zijn gemaakt door Maximimilliaan van der Gucht en als je goed zoekt, zie je zijn hondje ook afgebeeld op één van de muren van het gasthuis!

Het Bartholomeus Gasthuis is zaterdag 8 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Binnenkijken aan de Maliebaan

Fotoquiz Utrecht
De Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto: Fotodienst N.S.B. / collectie Het Utrechts Archief / 97850

De Maliebaan is nu een chique, dure straat in Utrecht. Maar aan de o-zo-mooie baan die dicht langs de Utrechtse singels loopt, kleeft een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Maliebaan namelijk de thuishaven van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) in Nederland. Het Nederlandse hoofdkwartier van de NSB zat op nummer 35. Ook andere panden aan de Maliebaan (13, 23 t/m 35, 66, 76 en 78) werden gekocht door de nazi’s. Daarom werd Utrecht tijdens de bezetting ook wel de NSB-hoofdstad van Nederland genoemd. Tijdens Open Monumentendag kun je binnenkijken bij een aantal panden aan de Maliebaan en meer te weten komen over wat zich hier tijdens de oorlog afspeelde.

Bekijk hier meer info over de Maliebaan tijdens Open Monumentendag.

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Getipt

adv.