Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf! 5 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

Door Janine Guijt 2 september 2019

In Utrecht staan ongelofelijk veel mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed nieuws: zaterdag 14 september kan dat wél. Tijdens de Open Monumentendag gaan er tientallen deuren in Utrecht voor je open. Wij hebben vijf gebouwen waar je volgend weekend binnen kunt kijken, voor je op een rij gezet.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

De Buurtoren

Het is zo’n gebouw waar je waarschijnlijk al honderd keer langsgelopen bent, maar dat je nooit echt is opgevallen: de Buurtoren. Deze 55 meter hoge toren hoort bij de Buurkerk en je vindt hem aan het Buurkerkhof, achter Museum Speelklok. De toren stamt uit 1388 en de klokken worden nog elke ochtend en avond geluid op het tijdstip waarop vroeger de opening en sluiting van de stadspoorten plaatsvond.

De Buurtoren is op zaterdag 14 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

De Paardenkathedraal

Paardenkathedraal (1)
De Paardenkathedraal

Nu is het een theater, vroeger stonden er paarden: we hebben het over De Paardenkathedraal. Het pand is in 1904 gebouwd en hoorde bij de Rijks Veeartsenijschool. Na een operatie konden paarden hier revalideren. Vlakbij De Paardenkathedraal vind je trouwens nog een bijzonder gebouw waar je tijdens Open Monumentendag binnen kunt kijken: het Anatomiegebouw. Ook dit gebouw hoorde bij de Veeartsenijschool en vooral de snijzaal is uniek én nog heel goed bewaard gebleven.

De Paardenkathedraal en het Anatomiegebouw zijn zaterdag 14 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bartholomeus Gasthuis

BG-huis Regentenzaal
De regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis

Het Bartholomeus Gasthuis is het oudste gasthuis van Nederland. Al vanaf de 14e eeuw worden langdurig zieken hier verpleegd. Vooral bijzonder is de regentenzaal uit 1632, die is ingericht met wandtapijten vol prachtige natuurvoorstellingen. Ze zijn gemaakt door Maximimilliaan van der Gucht en als je goed zoekt, zie je zijn hondje ook afgebeeld op één van de muren van het gasthuis!

Het Bartholomeus Gasthuis is zaterdag 14 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Paushuize

Foto: paushuize.nl

Ben je nog nooit in het Paushuize geweest? Ga dan zaterdag 14 september zeker even kijken in het prachtige gebouw aan de Kromme Nieuwegracht. Je zou trouwens denken dat er een paus in het Paushuize heeft gewoond, maar dat is niet zo. Het huis is vernoemd naar kardinaal Adriaan Florisz die in 1517, vanuit Spanje, opdracht gaf tot de bouw van het huis. In 1522 werd Adrianus tot paus verkozen – vandaar dus de naam Paushuize. Maar een jaar later stierf paus Adrianus in Rome zonder zijn huis in Utrecht ooit gezien te hebben.

Het Paushuize is zaterdag 14 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Utrecht Spoorstad

inktpot
Foto: ANP

175 jaar geleden werd de spoorlijn Amsterdam-Utrecht geopend en reed de allereerste stoomlocomotief Utrecht binnen. Al snel zou Utrecht uitgroeien tot hét spoorwegcentrum van Nederland. De impact daarvan zie je op vele plekken terug. Tijdens de fietsroute 175 jaar Utrecht Spoorstad krijg je een inkijkje in de rijke geschiedenis van het spoor. De route leidt onder andere langs De Inktpot, het Maliebaanstation en de Werkspoorfabriek.

Bekijk hier meer info over route

Nog meer dingen doen in Utrecht:

September 2019: dit is er deze maand te doen in Utrecht

Wat?! Is het alweer september? Jup, de laatste maand van de zomer én de eerste maand van de herfst i...

Even ontprikkelen: 5 x de Utrechtse natuur in

14 x leuke dingen om met je vriendengroep te doen in Utrecht

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Getipt

adv.