Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze 14 Utrechtse bezienswaardigheden mag je volgens Lonely Planet niet overslaan

Door Janine Guijt 16 mei 2019

Eigenlijk is alles in onze stad bijzonder, maar sommige gebouwen of plekken springen er nog nét iets meer bovenuit. Zo weet de wereldberoemde reisgids Lonely Planet ons haarfijn te vertellen welke 14 bezienswaardigheden je in Utrecht echt niet mag missen, of je nu toerist of Utrechter bent. Heb jij ze allemaal al eens bezocht? 

Pagina 1/15
⟵ swipe swipe ⟶

DOMunder

Wist je dat je kunt afdalen ónder het Domplein? Ja, dus! Bij DOMunder ga je zelf op zoek naar spannende verhalen van 2000 jaar Domplein met een ondergrondse ontdekkingstocht. Of ga mee met een archeologische rondleiding van een deskundige gids. Volgens Lonely Planet is deze activiteit ‘an excellent introduction to key moments in Utrecht’s history’.


Meer over DOMunder ontdekken?

DOMunder musea

Gesloten10:30 - 16:30

Domplein 4, Utrecht

Bekijk meer:musea

Paushuize

Paushuize is een historische pand dat vijf eeuwen geleden is gebouwd in opdracht van de Utrechtse bisschop Adriaan Floriszoon Boeyens. Tijdens de bouw reisde hij naar Rome en werd onverwachts tot paus gekozen. Een jaar later overleed hij zonder het pand ooit te hebben gezien. Ter nagedachtenis aan de enige paus die Nederland ooit heeft gekend, kreeg het pand daarom de naam Paushuize. Het gebouw wordt voornamelijk gebruikt voor besloten evenementen (al wordt er soms een uitzondering gemaakt). Maar volgens Lonely Planet is het al een belevenis op zich om de buitenkant van het eeuwenoude gebouw te bekijken.


Meer over Paushuize ontdekken?

Paushuize bezienswaardigheden

Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld. Tijdens een bezoek aan dit bijzondere huis ontdek je alles over de wereld van Rietveld.

Lees ook:

Rietveld Schroderhuis Utrecht

7 dingen die je wilt weten over het Rietveld Schröderhuis

Je wist het misschien nog niet, maar 2017 is uitgeroepen tot het jaar van De Stijl. De bekende kunst...

Meer over Rietveld Schröderhuis ontdekken?

Rietveld Schröderhuis bezienswaardigheden

Gesloten11:00 - 17:00

Prins Hendriklaan 50, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Museum Catharijneconvent

In een prachtig middeleeuws klooster vind je Museum Catharijneconvent, het museum voor religieuze kunst in Utrecht. Je ontdekt hier het fascinerende verhaal van het heden en verleden van het christendom in Nederland. ‘Marvel at the many beautiful illuminated manuscripts, look for the odd Rembrandt and enjoy the wide-ranging scope of the impressive special exhibitions’, aldus Lonely Planet.


Meer over Museum Catharijneconvent ontdekken?

Museum Catharijneconvent musea

Gesloten10:00 - 17:00

Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Bekijk meer:musea

Domtoren

Tsja, de lijst met aanraders volgens Lonely Planet is natuurlijk niet compleet zonder Utrechts trots: de Domtoren. Volgens Lonely Planet is de 112 meter hoge toren Utrecht’s most striking medieval landmark. Beklim de 465 treden van deze eeuwenoude toren en geniet van een spectaculair uitzicht over de stad. Natuurlijk kom je tijdens de klim alles te weten over de Dom.


Meer over Domtoren ontdekken?

Domtoren bezienswaardigheden

Gesloten10:00 - 17:00

Domplein 21, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht

Ben jij dol op sterren en planeten? Dan is museum en sterrenwacht Sonneborgh iets voor jou. In deze Utrechtse sterrenwacht uit de 19e eeuw, die is gebouwd op een bastion uit de 16e eeuw, ontdek je alles over het heelal. Kom naar een sterrenkijkavond, bezoek een planetariumvoorstelling of tuur door een van de enorme telescopen.


Meer over Sonnenborgh museum en sterrenwacht ontdekken?

Sonnenborgh museum en sterrenwacht musea

Gesloten11:00 - 17:00

Zonnenburg 2, Utrecht

Bekijk meer:musea

Museum Speelklok

In Museum Speelklok zijn vrolijke, zelfspelende muziekinstrumenten te zien en te horen. Carillonklokken, speeldozen, Flötenuhren, pianola’s, de zingende nachtegaal, orchestrions, straat-, kermis- en dansorgels: ze zijn allemaal te vinden in dit muzikale museum.


Meer over Museum Speelklok ontdekken?

Museum Speelklok musea

Gesloten10:00 - 17:00

Steenweg 6, Utrecht

Bekijk meer:musea

Domkerk

domkerk utrecht

Het interieur van de Domkerk is met de vele rijkversierde en gedetailleerde grafmonumenten behoorlijk indrukwekkend. Je kunt een rondleiding volgen, maar de kerk bewonderen tijdens één van de vrij toegankelijke zaterdagmiddagconcerten is ook een optie. Je kunt tegenwoordig overigens ook op de zolder van de Domkerk komen:

Je kunt nu op de zolder van de Domkerk komen en zo ziet dat eruit

Vanaf 5 mei zijn er wekelijks rondleidingen op de middeleeuwse zolder en het dak van de Domkerk onde...

Meer over Domkerk ontdekken?

Domkerk bezienswaardigheden

Gesloten11:00 - 16:00

Achter de Dom 1, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Pandhof

Wat ons betreft is het één van de mooiste tuinen van Utrecht: de Pandhof van de Domkerk. Of zoals Lonely Planet het noemt: a charming little formal garden ringed by 15th-century Gothic cloisters.

Pieterskerk

De Utrechtse Pieterskerk is één van de oudste Germaans-Romaanse kerken van Utrecht. Heel bijzonder is de crypte of onderkerk, waarin de stenen grafkist van bisschop Bernold, stichter van de kerk, staat.


Meer over Pieterskerk ontdekken?

Pieterskerk kerken

Pieterskerkhof 5, Utrecht

Bekijk meer:kerken

Universiteitsmuseum Utrecht

Ga samen op onderzoek uit en ontdek de wetenschapper in jezelf in het Universiteitsmuseum Utrecht. Hier kijk je mee over de schouder van wetenschappers van vroeger en van nu. Trek een labjas aan en doe zelf proefjes in het Jeugdlab. Of ga Museumtuin de Oude Hortus is, met zijn kassen vol exotische bomen en planten.


Meer over Universiteitsmuseum ontdekken?

Universiteitsmuseum musea

Lange Nieuwstraat 106, Utrecht

Bekijk meer:musea

Nijntje Museum

Het Nijntje Museum in Utrecht is het enige museum in Nederland dat zich richt op de allerjongste bezoekers. Peuters en kleuters ontdekken er spelenderwijs de wereld van Nijntje. En ja, ze mogen overal aanzitten!


Meer over Nijntje Museum ontdekken?

Nijntje Museum musea

Gesloten10:00 - 17:00

Agnietenstraat 2, Utrecht

Bekijk meer:musea

Academiegebouw

Het Academiegebouw aan het Domplein is het hart en het gezicht van de Universiteit Utrecht. De aula is het oudste deel van het pand en dateert uit 1462. In 1579 werd hier de Unie van Utrecht ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat. Jaarlijks trekt het Academiegebouw tussen de honderd- en tweehonderdduizend bezoekers.


Meer over Academiegebouw ontdekken?

Academiegebouw bezienswaardigheden

Gesloten08:00 - 22:00

Domplein 29, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Flora’s Hof

Open Tuinendag Utrecht_03
Foto: Open Tuinendag Utrecht

In hartje Utrecht, naast de Domtoren, vind je Flora’s Hof. Vroeger vond je hier een kwekerij waar vooral fruitbomen, heesters en kuipplanten groeiden. Het is een prachtig stukje Utrecht waar je in alle rust een broodje kunt eten of kop koffie kunt drinken. En kijk vooral ook even naar de reliëfs met voorstellingen uit het leven van Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht!

Verder lezen

5 x buitenlandse reisblogs over Utrecht

Dat Utrecht een prachtige stad is, hoeven we je niet meer te vertellen. Buitenlandse media en reisbl...

5 x waarom je heus niet op wereldreis hoeft als je in Utrecht woont

14 x leuke dingen om met je vriendengroep te doen in Utrecht

Pagina 1/15
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.