Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bucketlist voor Utrechters: deze dingen moet je gedaan hebben als je in Utrecht woont

Door Liselotte Idema 23 mei 2017
Pagina 1/16
⟵ swipe swipe ⟶

Toerist of niet: deze dingen móet je gewoon gedaan hebben als je in Utrecht woont. Omdat ze naast typisch Utrechts vooral ook heel fantastisch zijn. Hoeveel kun jij er afvinken?

Beklim de trots van Utrecht

Foto: Marco van Dulst

Natúúrlijk heb jij de Utrechtse Dom al wel eens beklommen. Nee? Hup, ga dat dan heel snel doen! Het is een hele klim maar man o man wat is het uitzicht over de stad – en nog veel verder – adembenemend mooi. De tocht is iedere euro waard. Je krijgt er een nuttige, interessante rondleiding bij én hoeft die dag niet meer te sporten. Win, win, win!

Proef typisch Utrechts lekkers

Domtorentjes banketbakkerij Theo Blom Utrecht
De beroemde Utrechtse Domtorentjes

De beroemde Domtorentjes zijn te koop bij bakkerij Theo Blom in de Zadelstraat. Het recept is hartstikke geheim en dat is maar goed ook, want zo blijven deze Utrechtse zoete happen van ‘ons’.


Meer over Banketbakkerij Theo Blom ontdekken?

Banketbakkerij Theo Blom

Geopend08:00 - 18:00

Zadelstraat 23, Utrecht

Varen over de grachten

oudegracht utrecht

Het klinkt misschien als een cliché, maar deze activiteit mag niet ontbreken op de Utrechtse bucketlist: varen door de Utrechtse grachten. Dat kan in een kano, in een rondvaartboot of in een bootje met of zonder eigen schipper. Hoe je het doet, dat maakt niets uit. Als je het maar doet.

Highfive met één van de Utrechtse iconen

Foto: Support you local

Als je veel in de Utrechtse binnenstad komt, zul je zien dat je een aantal Utrechtse iconen steeds tegenkomt. Denk aan de man met de luchtgitaar en de man op de fiets.

Neem een kijkje in de Domkerk (en vergeet de tuin niet!)

domkerk utrecht

Niet alleen de Domtoren is een bezoek waard, ook de Domkerk is een prachtig, eeuwenoud bouwwerk. Je kunt er gratis naar binnen en vooral aan het einde van een zonnige dag genieten van de lichtinval door de waanzinnig mooie glas-in-lood ramen. Vergeet ook de tuin niet te bezoeken, die is minstens zo mooi.

Eet een broodje Mario

broodje mario utrecht

Verplichte kost: het Utrechtse Broodje Mario. Koop er rond lunchtijd een aan de Oudegracht en loop naar Pandhof Sinte Marie (bij de Mariaplaats), een prachtig verborgen plekje in het centrum waar je op een bankje je lunch naar binnen kunt werken.

Fiets langs de Oudegracht

Fietsen Oudegracht Utrecht

Varen over de Utrechtse grachten is een must, maar ook fietsen lángs de gracht is de moeite waard. Lees wel eerst de regels even goed door, want daar zijn nog wel eens wat misverstanden over.

Juich voor de trots van de stad: FC Utrecht

fc utrecht
Foto: ANP

FC Utrecht doet het al járen heel verdienstelijk. We hebben een prachtig stadion met een steengoede sfeer. Dus: voetbalfan of niet, je móet een keer bij een wedstrijd zijn. Echt!

Bezoek het Smartlappenfestival

Smartlappenfestival
Foto: Ivo Knubben

Er zijn ontelbaar veel festivals in Utrecht. Het hele jaar door. Het festival der festivals is toch wel het Smartlappenfestival in november.

Hou een kroegentocht

Café Brun UtrechtUtrecht is bezaaid met kroegen. Alleen al in het centrum struikel je er over, maar ook in de wijken vind je het ene na het andere café. Een kroegentocht langs minstens drie cafés is een absolute must op de bucketlist.

Bezoek het Rietveld Schröderhuis

Rietveld Schroderhuis Utrecht

Echt, er komen mensen uit alle uithoeken van het land (en de wereld) om het Rietveld Schröderhuis huis te bezoeken. Of je het huis nou mooi of spuuglelijk vindt, een bijzonder bouwsel is het zonder twijfel. En ja, je moet het gezien hebben – al is het alleen van buiten.


Meer over Rietveld Schröderhuis ontdekken?

Rietveld Schröderhuis bezienswaardigheden

Gesloten11:00 - 17:00

Prins Hendriklaan 50, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Ga op terrassentour

Neude UtrechtZoveel kroegen, zo veel terrassen. Utrecht is naast de stad van het café, ook de stad van het terras. Op een zonnige dag zie je ze werkelijk overal. Aan de Oudegracht, aan de Ooster- en Westerkade, op de Neude, op het Wed en ga zo maar door.

Bezoek het Nijntje Museum

Nijntje Museum
Foto: ANP

Nog zo’n trots van Utrecht is Nijntje. Echt overal vind je het tekende figuur. Op stoplichten, er zijn standbeelden en er is een Nijntje pleintje. In het Nijntje Museum leer je werkelijk ALLES over Nijn. En ja, zo’n bezoek hoort er ook echt bij.


Meer over Nijntje Museum ontdekken?

Nijntje Museum musea

Gesloten10:00 - 17:00

Agnietenstraat 2, Utrecht

Bekijk meer:musea

Fietsen naar Amelisweerd

rhijnauwen amelisweerd

Het is een fietstocht van niets en wat is het de moeite waard om hem te maken. Vanuit Utrecht ben je zó in Amelisweerd. En daar voelt het alsof je even in een andere wereld, op vakantie bent. Fluitende vogels, kwakende eenden en heel veel groen. Hier plof je neer in het gras voor een picknick, zoek je een plek in het theehuis of maak je een lange wandeling.


Meer over Theehuis Rhijnauwen ontdekken?

Theehuis Rhijnauwen restaurants en horeca

Gesloten10:00 - 21:30

Rhijnauwenselaan 16, Bunnik

Bekijk meer:restaurants en horeca

Concertje pakken in TivoliVredenburg

tivoliVredenburg Utrecht
Foto: Promotie Utrecht

TivoliVredenburg is hét muzikale hart van Utrecht. En of je het gebouw nou mooi vindt of lelijk, je moet een keer naar deze muziekfabriek. Voor alle leeftijden is er wel iets leuks te vinden. Intiem en (bijna) gratis, of groots en meeslepend. Het liefst tijdens een festival, als er in iedere zaal iets gebeurt en je lekker kunt dwalen door het enorme pand.


Meer over TivoliVredenburg ontdekken?

TivoliVredenburg poppodia

Gesloten10:00 - 21:00

Vredenburgkade 11, Utrecht

Bekijk meer:poppodia

Spot de Utrechtse Kabouter

De Utrechtse Kabouter of, zoals hij eigenlijk heet, KBTR. Wie kent hem niet? Het graffitifiguur hoort bij Utrecht zoals de Dom. Ga je erop letten, dan zie je hem werkelijk óveral opduiken. Op de Utrechts bucketlist hoort dus een rondje KBTR-spotten. Of beter nog: de maker van het beroemde graffitifiguurtje spotten, want wie dat is, weet tot op de dag van vandaag niemand…

KBTR De Utrechtse Kabouter_01
Foto: Facebookpagina KBTR
Pagina 1/16
⟵ swipe swipe ⟶

adv.