Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bevrijdingsdag 2020 in Utrecht: dit is de status

Door Carin van der Meij 6 april 2020

Voorlopig zijn er geen feestjes, festivals en borrels in Utrecht. Tot 1 juni zijn alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht afgelast, dit is één van de maatregelen die door het kabinet is getroffen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Wat betekent dit voor Bevrijdingsdag in Utrecht? 

De komende maanden zou het een gezellige bedoening zijn door evenementen als Trek, Pride en Terrassen Festival, maar vergeet ook Koningsdag en Bevrijdingsdag niet. Maar helaas, dit gaat niet door zoals gepland.

Bevrijdingsdag in Utrecht

Normaal gesproken verandert Park Transwijk jaarlijks op 5 mei in een groot festivalterrein, ter ere van het Bevrijdingsfestival. Dit jaar zullen Utrechters de vrijheid op een andere manier moeten vieren, omdat het gratis festival niet doorgaat wegens de coronamaatregelen. De organisatie van het Bevrijdingsfestival laat weten dat er vooralsnog geen plannen zijn voor een alternatief, zoals een livestream. Dat Bevrijdingsdag wordt uitgesteld, lijkt de organisatie niet waarschijnlijk.

Dodenherdenking in Utrecht

Ook Dodenherdenking krijgt dit jaar een heel ander karakter, nu er geen bijeenkomst op het Domplein is. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten dat de gemeente bezig is met een alternatieve invulling voor Dodenherdenking. Zodra daar meer over bekend is, lees je daarover op indebuurt Utrecht.

Vrije dag

Op de site van de Rijksoverheid lezen we dat er geen wet is die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Je hebt dus geen recht op een vrije dag op feestdagen. In je cao of arbeidsovereenkomst kun je vinden of je vrij bent. In de praktijk blijkt dat in veel cao’s staat dat Koningsdag wel een betaalde vrije dag is en Bevrijdingsdag niet.

Lustrumjaar Bevrijdingsdag 2020

Moest je de afgelopen jaren gewoon werken bij je huidige werkgever, dan kan het tóch zijn dat je dit jaar op 5 mei vrij bent. In de meeste cao’s is namelijk afgesproken dat je alleen een betaalde vrije dag krijgt als Bevrijdingsdag in een lustrumjaar valt. De laatste was in 2015 en de volgende is in -hoera!- 2020. Grote kans dus, dat je dit jaar vrij bent.

Lees ook:

Koningsdag Utrecht

Koningsdag en 10 andere evenementen die nu niet doorgaan in Utrecht

Alle evenementen en samenkomsten in Utrecht worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan honde...

Je relatie leuk houden in coronatijd: Utrechtse relatietherapeut Nina geeft 5 tips

Coronamaatregelen verlengd: Utrechters moeten binnenblijven tot en met 28 april

Psycholoog Annerieke: ‘Iedereen die angst of stress ervaart in coronatijd, mag mij gratis videobellen’

Meer over

Doen Gemeente

adv.