Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoera! Utrecht heeft weer een walvis en hij staat op het Stationsplein

Door Pauline Dons 22 januari 2020

We weten het allemaal nog als de dag van gisteren: eind september 2019 verdween de walvis uit de Catharijnesingel en moesten we afscheid nemen van onze plastic vriend. Het kunstwerk vervolgde zijn reis richting Singapore en zal deze lente in Shanghai te zien zijn. Toch hoeven we het kunstwerk niet helemaal te missen in ons stadsie. Er staat namelijk opnieuw een walvis in de buurt van station Utrecht Centraal.

Verlicht exemplaar

Het is weliswaar een kleinere versie dan de Skyscraper die in het water voor TivoliVredenburg pronkte, maar Utrecht heeft weer een walvis. Sinds maandag 20 januari staat er een verlicht exemplaar op het Stationsplein. De walvis in de buurt van het station blijft echter niet lang ronddobberen, aankomende week verdwijnt de walvis weer en komt er een ander lichtsculptuur voor in de plaats.

Grootste natuurproblemen

Een bij, een eekhoorn of een ijsbeer… Het zijn allemaal voorbeelden van lichtgevende sculpturen die je binnenkort in Utrecht tegen kunt komen. De verlichte kunstwerken horen bij het project ‘Awareness Art’ en is maandag gepresenteerd door foundation Grow and Flourish. Met de sculpturen van bedreigde diersoorten vraagt kunstenaar Tim Boin aandacht voor de, volgens hem, vier grootste natuurproblemen van deze eeuw, schrijft het AD. Zo staat de bij voor de terugloop van biodiversiteit, de walvis voor de vervuiling van oceanen, de rode eekhoorn voor ontbossing en de ijsbeer voor klimaatverandering.

Een maand lang

“De sculpturen worden verlicht door een beamer. Hierdoor lijkt het alsof de walvis zwemt”,  vertelt Anna Wijers van de foundation Grow and Flourish aan het AD. De kunst is nog een maand lang, tot donderdag 20 februari, te zien onder het bollendak op het Stationsplein. Iedere week worden de lichtgevende sculpturen omgeruild voor een nieuw exemplaar. Welk dier er na de walvis op het plein schittert? “Dat blijft nog even een verrassing”, vertelt Anna.

Bron: AD Utrechts Nieuwsblad

Lees ook:

Na Utrecht en Singapore ‘zwemt’ de plastic walvis nu naar Shanghai

Jammer was het hè, toen de plastic walvis vorig jaar september de singel verliet. Het was tijd om na...

We gingen op pad met Dierenambulance Utrecht en dit gebeurde er

Hoeveel huisdieren mag je hebben in Utrecht?

adv.