Columnist Anne probeerde bikram yoga en dit vond ze ervan

Door Anne Vennemann 14 april 2019

In deze column schrijft gastredacteur Anne (30) wekelijks over wat zij meemaakt in de stad. Deze week: een eerste ervaring met een lesje Bikram Yoga.

Hallo nieuwe wereld, hallo druppels zweet

Columnist Anne. Foto: Anne Vennemann

Ietwat onwennig loop ik naar binnen bij de studio. Zodra ik de deur sluit, beland ik in een oase van rust. Waar ik ben? Ik ga me aanmelden voor een lesje Bikram Yoga. Wat het is? Een yogasoort waarin je in een vaste volgorde 26 houdingen uitvoert. Dit alles in een ruimte met een temperatuur van 38 graden Celsius. Tot zover mijn kennis. Na een vriendelijk ontvangst krijg ik een korte uitleg van hoe het werkt en waar de kleedkamer is. En voor ik het weet lig ik op een matje in een warme ruimte. Hallo nieuwe wereld, hallo druppels zweet.

Moet dit echt?!

De eerste vijf minuten denk ik: waarom deed ik dit ook alweer? Goed, focus op die ademhaling; adem in, adem uit. De instructrice geeft duidelijke aanwijzingen, al let ik vooral op de dame voor me. Ze lijkt nogal een expert te zijn. Halverwege sta ik ineens met mijn benen en mijn armen in elkaar gedraaid. Ik kijk de dame aan met een gezicht van: moet dit echt?! Een stoïcijns gezicht kijkt terug, en ik besef: ja dit moet echt.

Let’s go with the flow

Na nog een paar minuten stoeien en verzetten geef ik me er maar aan over. Heel veel ergs kan me toch niet gebeuren in deze anderhalf uur tijd. Let’s go with the flow. Dat helpt, want ik krijg de smaak te pakken en voor ik het weet lopen de zweetdruppels over mijn lijf. Zeg, dit voelt echt als sporten, hé lekker. Na nog een paar uithijgminuten zit de les erop. Het was een goede mix tussen fysiek inspannen en mentaal ontspannen. Goh, niet gedacht, dat ik dit zo zou opschrijven na anderhalf uur.

Natte mat en opgeruimd hoofd

Of ik me nog een keertje aan ga melden? Ja! Want het resultaat van deze les is een natte mat, een rustige ademhaling en een opgeruimd hoofd. Ik voel me ZEN en spring lachend de vrijdagavond in.

Lees ook:

Yoga

6 x yoga in Utrecht – maar dan net even anders

Even een momentje voor jezelf, daar helpt een lesje yoga vaak goed bij. Bij de meeste yogascholen in...

Yoga in Utrecht: 8 x tips voor fijne studio’s

adv.