Heb jij de 190 euro energiecompensatie niet nodig? Zo help je er een Utrechter mee

Hoeveel je verdient maakt niet uit; vrijwel ieder Utrechtse huishouden krijgt 190 euro energiecompensatie. De één heeft het hard nodig, de ander iets minder hard. In Amsterdam is er een mooi initiatief ontstaan om het extraatje te doneren. Wil jij mensen helpen die financieel zwaar hebben? Dan kun je bij veel (lokale) initiatieven terecht.

Wil je meer info over de energietegemoetkoming? Check dan de deze infopagina van de Rijksoverheid.

Voedselbank

Steeds meer Utrechters kloppen aan bij de Voedselbank in Utrecht. Dit heeft alles te maken met de stijgende energie- en voedselprijzen. “Onze voorraden en aanvoer zijn niet genoeg om, zeker met de feestmaand voor de deur, iedereen van een goed pakket te voorzien”, staat op de website. Daarom is er 26 november een grote inzamelingsactie waar je aan mee kunt doen.

Geld doneren

Daarnaast kun je de energiecompensatie doneren. “Sinds oktober komen dagelijks donaties binnen van mensen die de compensatie zelf niet nodig hebben, zegt Carla van Noort in een artikel van het AD. “Het gaat in totaal om tientallen donaties, iedere dag komen er wel een paar bij. De ene keer is het 190 euro, soms de helft.’’ Volgens Carla zijn de donaties meer dan nodig. “De Voedselbank wordt de laatste tijd gedwongen om extra voedsel bij te kopen. Dat lukt nu goed, dankzij dit soort forse donaties, we zijn hier ontzettend blij mee. Ik verwacht, en hoop, dat deze trend nog wel een tijdje doorzet.’’

Wil je geld doneren aan de Voedeselbank in Utrecht? Kijk voor alle informatie op de website.

Boodschappenfonds

Het Utrechts Boodschappenfonds zamelt geld in voor boodschappenbonnen voor mensen die last hebben van de stijgende kosten. Medewerker Jora Wolterink spreekt in een interview met het AD van een ‘forse toename’ in het aantal donaties dat bij hen binnenkomt. “We hebben zeker tien donaties gehad dat exact het bedrag van energiecompensatie betrof, 190 euro of soms zelfs het bedrag voor twee maanden, 380 euro. We verwachten ook wel meer in de komende tijd, zeker nu de feestdagen voor de deur staan. Je merkt dat mensen zich afvragen: wat zal ik ermee doen? Ik heb het niet nodig.’’

Doneren kan door een formulier in te vullen op de website van de Tussenvoorziening.

Stichting Leergeld Utrecht

Stichting Leergeld Utrecht geeft ondersteuning aan gezinnen, zodat de kinderen kunnen meedoen aan school- sport en cultuuractiviteiten. Zo konden ouders zich vorige maand aanmelden voor de Sint-Maartenkledingpas ter waarde van 150 euro. Volgens de organisatie moeten duizenden kinderen in Utrecht zonder warme jas naar school, omdat de ouders niet rond kunnen komen. Daarom is er nu een actie om geld in te zamelen voor warme jassen.

Wil je helpen? Je kunt eenmalig doneren via de website.

Stichting Energiebank Nederland

Stichting Energiebank Nederland helpt mensen die moeite hebben om de energierekening te betalen. De stichting heeft energiecoaches die mensen vrijwillig informeren hoe ze hun energieverbruik kunnen verlagen en die energiebesparende producten uitdelen. Daarnaast helpen de vrijwilligers met het zoeken naar hulpinstanties per gemeente die de mensen verder kunnen helpen.

Energiecoaches

Stichting Energiebank Nederland heeft op dit moment nog niet overal in Nederland coaches, maar de organisatie groeit wel snel. Je vindt ze nu in onder meer Arnhem, Schiedam, Rotterdam en Den Haag. Hoewel de Stichting geen coach in Utrecht heeft, kunnen Utrechtse huurders wel gratis een energiebox en energiecoach aanvragen bij de gemeente. Je kunt daarnaast geld doneren zodat er meer energiebesparende producten uitgedeeld kunnen worden.

Doneren gaat via deze link. Je kunt zelf kiezen of je het hele bedrag of een deel daarvan afstaat.

Armoedefonds

Het Armoedefonds is een landelijke organisatie die zich inzet voor minima. De vrijwilligers zorgen voor bijvoorbeeld steunpakketten voor kwetsbare ouderen, schoolspullen voor kinderen of voor menstruatieproducten.

Bij het Armoedefonds kun je (een deel van) de 190 euro doneren via deze link.

Kansfonds

De vrijwilligers van het Kansfonds houden zich ook bezig met de kwetsbaren in de samenleving. Dat doen ze op verschillende manieren en sinds een paar maanden hebben ze de actie ‘Help elkaar de winter door’. Donaties die hier binnenkomen, worden verdeeld over twintig organisaties die mensen in kwetsbare situaties helpen. Denk hierbij aan het goede doel Goud van Noord in Rotterdam: hierbij kunnen mensen aankloppen bij een vertrouwenspersoon om te praten over (geld)problemen.

Via deze link kun je een deel van de energiecompensatie doneren.

Op andere manieren helpen

Wil je je mede-Utrechters een handje helpen, maar heb je de energiecompensatie zelf hard nodig? Dan kun je je stadsgenoten ook op een andere manier bijstaan. Hier een paar tips:

Menstruatieafgiftepunten bijvullen

Bij deze locaties staan menstruatieafgiftepunten. Hier kunnen vrouwen die weinig te besteden hebben gratis tampons en maandverband halen. Ook deze afgiftepunten zijn afhankelijk van donaties, dus als jij hygiëneproducten over hebt of die extra wil kopen, zijn veel Utrechters je dankbaar!

Meld je aan als beautyprofessional

Mensen die niet veel te besteden hebben kunnen via de beautybank toch in de watten worden gelegd en een knip- of visagiebeurt krijgen. Maar daar zijn wel Utrechtse kappers en visagisten voor nodig. Via deze link meld je je aan.

Stichting Thuisgekookt

Elke dag een verse, warme maaltijd op tafel: het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Stichting Thuisgekookt koppelt vrijwillige hobbykoks aan buurtgenoten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Tijdens Praatje Pot kunnen Utrechters dit tot 20 november gratis uitproberen.

Gratis naar de tandarts

Veel mensen mijden de tandarts. Met name studenten laten vaak verstek gaan, zeker in deze dure tijd. Maar in Utrecht is er een gratis oplossing. Bij het HU Gezond & Wel Centrum mondzorg kunnen Utrechters (dus niet alleen studenten) gratis advies en behandeling krijgen van mondhygiënisten in opleiding, die worden bijgestaan door gediplomeerde zorgprofessionals.

Too Good To Go

Met de app van Too Good To Go kun je bij verschillende Utrechtse horeca een Magic Box bestellen. Zo scoor je met korting eten en ga je tegelijkertijd voedselverspilling tegen.

Warme Kamers

Iedere Utrechter die even wil opwarmen zonder zich zorgen te maken over de energierekening, kan bij Bibliotheek Neude naar binnen. Dit is een van de locaties in Nederland waar een Warme Kamer is. “Je kan dan lekker een kop koffie drinken, een praatje maken, maar ook gewoon studeren of werken. Het maakt niet uit waarom je komt, we willen mensen helpen”, vertelt woordvoerder Menno de Boer.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Besparen

Ga naar “Tip! Hier in Utrecht repareer je deze week gratis kapotte spullen”

Tip! Hier in Utrecht repareer je deze week gratis kapotte spullen

Ga naar “Handig! Met deze tips bespaar je energie in de keuken”

Handig! Met deze tips bespaar je energie in de keuken

Aangeboden door Eigenhuis Keukens

Ga naar “Hier in Utrecht komt de nieuwe Kilo Kilo Vintage Store”

Hier in Utrecht komt de nieuwe Kilo Kilo Vintage Store

In onze gids

Ga naar “Eigenhuis Keukens”

Eigenhuis Keukens

 • Ringveste 15
 • Woonwinkels
 • 09:30 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Goossens wonen & slapen – Utrecht”

Goossens wonen & slapen – Utrecht

 • Kaap de Goede Hooplaan 40
 • Winkelen
 • 10:00 - 21:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “AMBIANO Dubbele inductieplaat € 79,99”

AMBIANO Dubbele inductieplaat € 79,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Australian huispak € 19,99”

Australian huispak € 19,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 11 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Kraamverzorgenden”

Kraamverzorgenden

 • Het KraamZorg Bureau
 • Parttime

Topper

Ga naar “Receptie & Events Coördinator – Evenementen Locatie”

Receptie & Events Coördinator – Evenementen Locatie

 • Independent Recruiters
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker administratie post en scannen”

Medewerker administratie post en scannen

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gastvrouw Rabobank”

Gastvrouw Rabobank

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Feestelijk openingsweekend Restaurant PEUZEL”

Feestelijk openingsweekend Restaurant PEUZEL

 • De Nijverheid
 • Van 17 feb t/m 18 feb

Topper

Ga naar “Ligconcert Best of Einaudi”

Ligconcert Best of Einaudi

 • Bibliotheek Utrecht
 • 10 juni 2023
Ga naar “Fiets- en Wandelbeurs”

Fiets- en Wandelbeurs

 • Jaarbeurs
 • Van 24 feb t/m 26 feb
Ga naar “UTRECHTSE VALENTIJNSVERHALEN”

UTRECHTSE VALENTIJNSVERHALEN

 • De Salon van Weleer
 • 14 februari 2023
Ga naar “StoryTrail Theaterwandeling Amelisweerd”

StoryTrail Theaterwandeling Amelisweerd

 • 12 maart 2023