Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mariëtte is uitvaartleider: ‘Een koets met paarden? Op sommige uitvaarten is niets te gek’

Aangeboden door Barbara Uitvaartverzorging Utrecht 28 maart 2019

Wanneer iemand Mariëtte van der Schoor naar haar werk vraagt, verschijnt er automatisch een grote glimlach op haar gezicht. Ze is nu al vijfenhalf jaar uitvaartleider bij Barbara Uitvaartverzorging en zou zich geen mooier beroep kunnen voorstellen. Dat haar baan veel van haar vraagt, is voor Mariëtte geen enkel probleem: “Dit werk moet je roeping zijn, anders houd je het niet vol.”

Emotioneel en praktisch

Als uitvaartleider is Mariëtte van begin tot eind betrokken bij het regelen van een uitvaart. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan praktische zaken als het versturen van rouwkaarten en het reserveren van een ruimte voor het afscheid. Ook het maken van een planning en het organiseren van de catering behoren tot haar takenpakket. Naast deze praktische rol vervult een uitvaartleider bovendien een emotionele rol. “Tijdens het regelen van de uitvaart houd ik steeds contact met de familie. Als ik merk dat mensen het nodig hebben, ga ik gerust iedere dag langs,” vertelt Mariëtte.

Een koets met paarden

Mariëtte heeft de afgelopen jaren al zo’n vijfhonderd uitvaarten mogen organiseren, en sommige daarvan zal ze nooit meer vergeten. “Eén keer heb ik een Surinaamse uitvaart gehad. Dat was heel bijzonder. Na het wassen van het lichaam bracht de familie de kist al zingend en dansend naar de aula,” blikt Mariëtte terug. “Ik vond dat zo ontroerend. Iedereen was heel vrolijk, omdat ze geloofden: het is goed zo. Hij is nu bij God.” Ook in de categorie opvallend: uitvaarten van mensen uit de Roma-gemeenschap. “Dan is niets te gek: een koets met paarden, Amerikaanse kisten, duiven, grafkelders…” Al hoeft een uitvaart natuurlijk niet per se groots te zijn; het gaat er vooral om dat het past bij de overledene en de nabestaanden. Als dat zo is, is Mariëtte’s missie geslaagd. “Soms komen mensen na een uitvaart naar mij toe om te vertellen dat alles heel warm en persoonlijk voelde; dat vind ik zo fijn om te horen. Het is al zwaar genoeg, dus ik vind het mooi als mensen met een licht gevoel weggaan.”

Nooit meer iets anders

Voordat Mariëtte bij Barbara Uitvaartverzorging aan de slag ging, werkte ze in de verpleging en bij een callcenterWanneer ze in 2012 haar baan verliest door een reorganisatie, besluit ze dat dit het moment is om te gaan doen waar haar hart ligt. Mariëtte begint met de opleiding tot uitvaartleider en mag één jaar later haar certificaat in ontvangst nemen. Wanneer ze via een vriendin in contact komt met Pierre van Kooten, de directeur van Barbara Uitvaartverzorging, kan ze dan ook niet wachten om aan de slag te gaan. Er is wel één probleem; ze heeft nog geen ervaring. Maar daarvoor bedenkt Mariëtte direct een oplossing: “Ik wilde het zo graag dat ik voorstelde om te beginnen op vrijwillige basis. Het eerste halfjaar heb ik drie dagen per week vrijwillig hier gewerkt en daarnaast nog vier dagen ergens anders.” Inmiddels zijn we een paar jaar verder, en kan Mariëtte zich niet voorstellen dat ze ooit nog iets anders gaat doen. “Al zou ik er niet voor betaald krijgen, dan zou ik nog steeds dit werk doen. Zolang ik het kan, blijf ik uitvaartleider. Ik vind dit de mooiste baan die er is.”Meer over Barbara Uitvaartverzorging Utrecht ontdekken?

Barbara Uitvaartverzorging Utrecht

uitvaartcentra

Egginklaan 51, Utrecht

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.