Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We namen een kijkje in de bakkerij van Broodje Mario en zo zag dat eruit

Door Pauline Dons 19 januari 2020

Hoe is het om de torenbaas van de Dom te zijn, wie is het gezicht achter de Domtorentjes van chocola, of wat doe je eigenlijk tijdens een normale werkdag bij de dierenambulance? In deze nieuwe rubriek loopt Pauline Dons mee met bekende gezichten uit Utrecht. Deze week namen we een kijkje in het leven van Agostino Luca Nistro (55), eigenaar van Broodje Mario.

Grote liefde

Agostino werkt al ruim veertig jaar in de bakkerij van Broodje Mario. Hij runt de Italiaanse bakkerij samen met zijn broer Massimo en maakt al sinds zijn dertiende de bekendste broodjes van Utrecht. “Als je ouders vroeger een eigen zaak hadden, dan moest je meehelpen. Ik vond dat niet altijd leuk, want ik wilde ook gewoon met mijn vrienden buitenspelen”, lacht hij. Toch blijkt zijn liefde voor de bakkerij groot wanneer hij trots naar de foto van zijn vader aan de muur wijst. “Mijn vader, Mario Nistro, heeft Broodje Mario ooit bedacht en dat is uitgegroeid tot een enorm succes. Ik heb veel van hem geleerd en nu run ik het zelf”, vertelt hij terwijl hij zijn schort omdoet.

“Een winnende formule moet je niet veranderen”

Mario Nistro

De vader van Agostino en bedenker van Broodje Mario vernoemde het broodje naar zichzelf. Hoe het allemaal is begonnen? De Italiaanse drummer kwam in 1971 naar Nederland voor de muziekindustrie. Het lukte hem echter niet om hier zijn geld mee te verdienen en zo belandde hij in de Utrechtse horeca. In 1977 nam hij de huidige kraam aan de Oudegracht over van een Italiaanse ondernemer die daar pizzapunten verkocht. “Eerst verkochten wij alleen pizzapunten, maar volgens mijn vader moest er nog iets bij komen. Toen zijn we ook broodjes gaan verkopen”, vertelt Agostino. Achter hem reiken de stapels houten kisten met tientallen deegbollen tot aan het plafond.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De Italiaanse bollen gaan in de oven / Foto: Pauline Dons
De medewerkers van Broodje Mario / Foto: Pauline Dons
Bij Broodje Mario kun je ook terecht voor pizzapunten / Foto: Pauline Dons
De Italiaanse bol is rijkelijk belegd / Foto: Pauline Dons
Medewerkers achter de toonbank beleggen ieder broodje zorgvuldig / Foto: Pauline Dons
Een stapel van Broodje Mario / Foto: Pauline Dons
Rond lunchtijd staat er een rij voor Broodje Mario / Foto: Pauline Dons
Mario Nistro heeft Broodje Mario bedacht / Foto: Pauline Dons

Italiaanse bollen

De Italiaanse bollen vliegen niet zomaar over de toonbank. Iedere ochtend wordt al om 08.00 uur ’s ochtends het deeg gemaakt en met de hand gekneed. “Water, olie, zout, gist en meel… We moeten hier vanaf het begin beginnen en een paar uur eerder starten vanwege het rijzen van het deeg”, legt Agostino uit. “We hebben dan ook geen vaste openingstijden, je weet namelijk nooit precies wanneer de broodjes geschikt zijn om te bakken.” De bollen worden in de loop van de dag gebakken, afhankelijk van hoe druk het is. Agostino: “We kijken ook naar het weer. Is het slecht weer? Dan produceren we minder, want anders moeten we aan het eind van de dag veel weggooien en dat is natuurlijk zonde.” En hoeveel Utrechters er dagelijks van een broodje Mario genieten? Dat is volgens Agostino beroepsgeheim: “Nee, dat gaan we echt niet vertellen”, lacht hij.

“De broodjes worden dagelijks vers gebakken”

Ambachtelijk product

Mario Nistro overleed in 2013 op 73-jarige leeftijd, maar zijn zoons hebben de zaak van hem overgenomen. “De bakkerij bestaat sinds 1977 en het is altijd een familiebedrijf geweest”, vertelt Agostino. Ook is er in de ruim veertig jaar dat het bedrijf bestaat, niets veranderd aan het beroemde broodje. “De broodjes worden dagelijks vers gebakken. Een witte bol met salami, belegd met kaas, chorizo, rauwkost en een groene peper… Het is een ambachtelijk product”, vertelt Agostino opnieuw vol trots. “We maken het broodje nog altijd zoals we dat vroeger deden en behalve de deegmachine is alles handwerk. Een winnende formule moet je niet veranderen”, glimlacht hij. Achter hem worden de deegbollen zorgvuldig in de oven gelegd en achter de toonbank zijn vier medewerkers druk bezig de vele broodjes te beleggen.

“Dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen”

Mensen uit heel Nederland

Het meest bijzondere aan zijn werk volgens Agostino? “Ons bedrijf bestaat al 43 jaar. In de tussentijd zijn studenten na hun studententijd verhuist, maar ook Utrechters zijn ergens anders gaan wonen”, legt hij uit. “Mensen vanuit Groningen, ex-studenten of oud-Utrechters… Wanneer ze in Utrecht zijn komen ze altijd bij ons langs en soms nemen ze ook hun eigen kinderen mee.” Agostino: “Ze komen terug, omdat ze zich herinneren hoe lekker het broodje smaakte. Mensen uit heel Nederland, maar ook Utrechters komen helemaal hierheen om een broodje Mario te halen. Dat is voor ons natuurlijk het grootste compliment dat je kunt krijgen”, sluit Agostino af.

Lees ook:

marcel hazenkamp dierenambulance utrecht

We gingen op pad met Dierenambulance Utrecht en dit gebeurde er

Hoe is het om de torenbaas van de Dom te zijn, wie is het gezicht achter de Domtorentjes van chocola...

Utrechtse mysteries opgelost: Het verhaal achter Broodje Mario

De Utrechtse Fatma verhuisde naar Wenen: ‘Soms heb ik zin in een broodje Mario’


Meer over Broodje Mario ontdekken?

Broodje Mario restaurants en horeca

Gesloten10:30 - 18:00

Oudegracht 130-132, Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.