Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We namen een kijkje in banketbakkerij Theo Blom en zo zag dat eruit

Door Pauline Dons 2 februari 2020

Hoe is het om de torenbaas van de Dom te zijn, wie is het gezicht achter de Domtorentjes van chocola, of wat doe je eigenlijk tijdens een normale werkdag bij de dierenambulance? In deze nieuwe rubriek loopt Pauline Dons mee met bekende gezichten uit Utrecht. Deze week namen we een kijkje in het leven van Evert van Sloten (57), eigenaar van banketbakkerij Theo Blom.

Vers gebak

Evert werkt samen met zijn vrouw Gerda van Sloten (53) al ruim 28 jaar in banketbakkerij Theo Blom. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van banket en ook de populaire Domtorentjes zijn bijna honderd jaar geleden in deze bakkerij ontstaan. “Als bakker is geen dag hetzelfde”, vertelt Evert. Om half zeven ’s ochtends begint hij al met het maken van vers gebak. “Alles waar slagroom en fruit op zit wordt als eerste gemaakt. We zorgen dat we iedere dag genoeg hebben en de volgende dag beginnen we opnieuw.”

“Toen ik zes jaar was wilde ik al bakker worden”

Honderd jaar

Banketbakkerij Theo Blom gaat al lang mee: over twee jaar bestaan ze honderd jaar. In 1922 heeft Theo Blom de bakkerij geopend en de Domtorentjes ontwikkeld, die al snel een groot succes bleken te zijn. Na veertig jaar nam Gerard Blom de zaak van zijn vader over en nu, ruim 28 jaar later, is het de beurt aan Evert. Hij is geen onderdeel van de familie Blom, maar als klein jongetje wilde hij altijd al bakker worden. “Mijn opa heeft een bakkerij in Nunspeet gehad en ook mijn drie ooms hadden een bakkerij. Toen ik zes jaar was zei ik al dat ik later bakker wilde worden. Het zit in mijn genen”, vertelt hij trots.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De beroemde Domtorentjes / Foto: Pauline Dons
Evert maakt de nieuwe Domtorentjes klaar voor de verkoop / Foto: Pauline Dons
De beroemde Domtorentjes / Foto: Pauline Dons
Onder de bakkerij is nog een extra werkruimte / Foto: Pauline Dons
De Domtorentjes worden gevuld met een chocolade-room / Foto: Pauline Dons
De marsepein voor de taarten wordt eerst bewerkt / Foto: Pauline Dons
Na het toevoegen van marsepein, wordt de taart zorgvuldig gesneden / Foto: Pauline Dons
Achter de schermen wordt iedere taart zorgvuldig versierd / Foto: Pauline Dons
Achter de schermen wordt iedere taart zorgvuldig versierd / Foto: Pauline Dons

“Ik heb eerst in andere bakkerijen gewerkt en toen ik dertig was mocht ik deze bakkerij overnemen van Gerard Blom. Ik droomde altijd al van een eigen bakkerij.” Wat Evert het meest bijzonder vindt aan het bakkersberoep? “Ik kan mijn creativiteit kwijt en iedere dag is weer anders. We maken altijd dezelfde producten, daar zit zoveel variatie in”, vertelt hij. Hij legt uit: “Ik ben niet alleen nootjes op een taart aan het leggen, maar ik maak ook weleens een bruidstaart of ik sta in de winkel en dan heb ik contact met mensen. Die diversiteit vind ik superleuk!”

“Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken het”

Domtorentjes van chocolade

De bakkerij van Evert staat bekend om de Domtorentjes van chocolade. Het recept van de pure chocolade met zachte vulling is altijd hetzelfde gebleven en mensen komen er zelfs voor uit Japan naar Utrecht. “De combinatie is perfect. Alsof er een engeltje over je tong piest”, lacht Evert. “Dat vinden ze in Japan ook. In de tweede week van januari heeft Evert al een bestelling opgestuurd en halverwege februari staat er opnieuw een bestelling van tweehonderd doosjes op de planning. “Dat is natuurlijk een groot compliment voor een kleine bakkerij. Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat ik dingen naar Japan zou exporteren, had ik je echt niet geloofd.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Banketbakkerij Theo Blom aan de Zadelstraat / Foto: Pauline Dons
In de bakkerij koop je allerlei lekkers / Foto: Pauline Dons
De taarten in de vitrine worden aangevuld / Foto: Pauline Dons
Banketbakkerij Theo Blom aan de Zadelstraat / Foto: Pauline Dons
De Nijntje koekjes zijn in samenwerking met Dick Bruna gemaakt / Foto: Pauline Dons
Gepersonaliseerde FC Utrecht koekjes / Foto: Pauline Dons
Cakejes met een persoonlijke opdruk / Foto: Pauline Dons
In de bakkerij koop je allerlei lekkers / Foto: Pauline Dons
In de vensterbank staat een omschrijving van de bekende Domtorentjes / Foto: Pauline Dons

Bezoek van Dick Bruna

Een vaste klant van banketbakkerij Theo Blom? “Dick Bruna kwam hier twee à drie keer per week in de winkel. We hadden een goede band met hem en zo zijn de Nijntje koekjes ontstaan”, vertelt Evert. Veel mensen zijn volgens hem helemaal gek van Nijntje en de koekjes vliegen dan ook over de toonbank. “Tegenwoordig maken we meer gepersonaliseerde koekjes. Koekjes met het logo van FC Utrecht, het logo van Universiteit Utrecht of de HKU… Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken het”, vertelt hij. Dat persoonlijke maakt het werk als bakker ontzettend leuk”, glimlacht Evert.

Lees ook:

domtoren jaap van engelenburg torenbeheerder utrecht

We beklommen de Dom samen met torenbeheerder Jaap en zo zag dat eruit

Hoe is het om de torenbeheerder van de Dom te zijn, wie is het gezicht achter de Domtorentjes van ch...

We namen een kijkje in de bakkerij van Broodje Mario en zo zag dat eruit

We gingen op pad met Dierenambulance Utrecht en dit gebeurde erMeer over Banketbakkerij Theo Blom ontdekken?

Banketbakkerij Theo Blom

bakkers

Gesloten08:00 - 17:00

Zadelstraat 23, Utrecht

Bekijk meer:bakkers

adv.