Zenmoment in de klas: Monique geeft yogales aan Utrechtse kids

Door Anne-Meike van den Berg 9 juni 2017

“Kijk, ik laat de kinderen natuurlijk niet vijf minuten lang de downward facing dog doen, haha!” Aan het woord is Monique Lijftogt, kinderyogajuf en koffiemeisje, zoals ze zichzelf omschrijft. Met haar eigen bedrijf, Studio Rafiki, geeft ze kinderyogalessen in Utrecht. 

Gillend gek

Voordat Monique haar eigen bedrijfje startte, werkte ze bij de educatieve uitgeverij Blink. Ze kwam veel op basisscholen om nieuwe lesmethoden te testen. “In de klassen zag ik van alles gebeuren. Hele groepsprocessen trokken aan me voorbij. Daar wilde ik iets mee doen.” Monique, die uit een echte onderwijsfamilie komt, liep een paar dagen mee met een leerkracht. “Ik werd gillend gek! Ik heb ongelofelijk veel respect voor leraren. Maar voor de klas staan? Nee, dat is niks voor mij.”

Via een kennis kwam Monique terecht bij de Jip en Jan Academie voor kinderyoga. Ze ging naar de oriëntatiedag en was meteen enthousiast. “Zelf deed ik op dat moment al een aantal jaar yoga. Ik had al geleerd dat je er niet komt door alleen te praten. Lichamelijke sensaties kunnen je zoveel meer vertellen. Het idee om dat aan kinderen door te kunnen geven sprak me meteen aan.”

Kinderyoga Utrecht
Foto: Studio Rafiki

Rafiki = vriend

De Utrechtse volgde een opleiding aan de Jip en Jan Academie en kwam via een oproep op Facebook terecht bij De Melkfabriek, een kinderdagverblijf aan onder meer de Biltstraat in Utrecht. Vier ochtenden in de week ging ze yogales geven aan de peuters, en dat doet ze nu trouwens nog steeds. Ook geeft ze nog een aantal andere kinderyogalessen in de stad, allemaal onder de naam Studio Rafiki. Inderdaad: van de aap uit The Lion King. “In het Swahili betekent Rafiki ‘vriend’. Dat vind ik mooi, omdat het bij yoga ook draait om blij zijn met jezelf. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is belangrijk om je eigen vriend te zijn.”

“Ik schrik er soms dat jonge kinderen al zoveel dingen moeten of onzeker zijn”

Wij zien het nog niet helemaal voor ons, peuters in lotushouding. Hoe ziet een les kinderyoga eruit? Monique: “Vaak bedenk ik oefeningen aan de hand van een thema. De kinderboerderij, bijvoorbeeld. Dan komen we kippen tegen maar ook een hondje dat moet plassen. De kinderen moeten dan één been optillen en op het andere balanceren. En ja, dan roept er weleens een kind: ‘hondjes moeten ook poepen!’ Haha!” Dat de peuters de perfecte yogahouding uitvoeren, is volgens Monique niet belangrijk. “Het gaat erom dat ze zich spelenderwijs bewust worden van hun lichaam en houding.”

Rustmomentje in de klas

Hebben de peuters even geen zin om mee te doen, dan mogen ze ook gewoon toekijken, vertelt Monique. “Ik schrik er soms dat jonge kinderen al zoveel dingen moeten of onzeker zijn. ‘Dat kan ik niet’, zeggen ze dan. Ik vind het belangrijk om ze mee te geven dat het helemaal niet erg is als je niet alles kan. Iedereen heeft zijn eigen talent.” Monique hoopt haar kinderyogalessen binnenkort uit te breiden naar verschillende basisscholen in Utrecht. “Kinderyoga in de klas, dat lijkt me wel wat. Even een momentje van rust in het klaslokaal.”

p.s. benieuwd waarom Monique zichzelf ook nog koffiemeisje noemt? Je vindt haar één dag in de week bij Koffie & Ik aan de Vleutenseweg waar ze de lekkerste koffietjes klaarmaakt!

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Utrechtse ondernemer met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Studio Rafiki

yoga

nu openHele dag

Bekijk meer:yoga