YES! Geen werk: op weg naar een baan met Utrechter Lotte Kramer

Door Anne-Meike van den Berg 23 september 2016

Indebuurt zet iedere week een Utrechtse ondernemer in de spotlights. Deze week is dat coach en trainer Lotte Kramer. ‘YES! Geen werk!’ is waarschijnlijk niet het eerste dat je roept als je ontslagen wordt. Toch is juist deze positieve kreet de naam van het coachingstraject van Lotte. Want, vindt Lotte, een juiste mindset en zelfvertrouwen helpen bij het vinden van een baan.

Mindset en zelfvertrouwen

Dat het zo belangrijk is om in jezelf te blijven geloven, juist als je keer op keer wordt afgewezen, weet Lotte als geen ander. Ze is zelf ook werkloos geweest en vond dit “verschrikkelijk”. Lotte: “Je komt in een vicieuze cirkel terecht: je wordt afgewezen, daar word je onzeker van en daardoor word je de volgende keer wéér afgewezen. Toen ik zelf zonder werk zat was het omslagpunt de gedachte: ik moet deze cirkel doorbreken en weer op mezelf gaan vertrouwen.”

En je mindset helpt daarbij. “Natuurlijk is het heel vervelend als je geen werk hebt”, vertelt Lotte, “maar er gaat ook een wereld voor je open. Je hebt de tijd om te ontdekken wat je passie is en dat te doen wat je hart je ingeeft. Bovendien, als je iets doet wat je écht leuk vindt, voelt dat niet als werk. Dan kan je dus ook zeggen: yes, ik heb geen ‘werk’.”

Goede start van de dag

Deze twee speerpunten, de juiste mindset en zelfvertrouwen, vormen de basis van coachingstraject ‘YES! Geen werk‘. Vier ochtenden in de week start Lotte met haar groep deelnemers de dag, steeds op een andere plek in de buitenlucht in Utrecht, en dat vier weken lang. In de sessies zoeken de deelnemers naar antwoorden op vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Lotte helpt met het leren vertrouwen in jezelf, je hart volgen, doen en durven. De ochtenden eindigen in de tien leukste koffietentjes van Utrecht.

Lotte Kramer van YES! Geen werk

In augustus van dit jaar startte Lotte met de eerste reeks ‘YES! Geen werk’. En de reacties zijn positief. Lotte: “Twee van de acht deelnemers hebben werk gevonden, en anderen hebben serieus zicht op een baan. Wat mij vooral is bijgebleven is een telefoontje van een deelneemster die net was afgewezen voor een sollicitatiegesprek. Ze zei: ‘ik heb zó leren vertrouwen op mezelf, dat ik ondanks deze afwijzing weet dat het goed komt. Dat heb je mij gegeven’”.

De cirkel doorbreken

Zelfvertrouwen is volgens Lotte ongelofelijk belangrijk: “Ik geloof echt dat als je op jezelf vertrouwt, je eerder je passie achterna jaagt. Je komt hierdoor meer in de juiste flow, ook in de zoektocht naar werk.”

Nu helpt Lotte met ‘YES! Geen werk’ dus anderen op weg naar een baan. Ze heeft grote plannen met haar coachingstraject: “Dit jaar nog start ik een avondprogramma voor mensen die wel werk hebben, maar willen ontdekken wat nou écht hun passie is. En mijn droom is dat YES! Geen werk in de toekomst ook in andere steden zit. Ik geloof er echt in dat ik hiermee een heleboel mensen kan helpen.”

Op 3 oktober start er weer een nieuwe reeks ‘YES! Geen werk’. Je kan je hiervoor nog aanmelden.

adv.