Wilrieke geeft knuffelworkshops: ‘Soms is iemand al decennialang niet aangeraakt’

Wilrieke Sophia knuffelworkshops
Wilrieke Sophia (rechts op de foto)

Handen schudden, knuffelen of even je arm om iemands schouder leggen: sinds het coronavirus in ons land rondwaart is het uit den boze. Dat terwijl aanraking voor mensen van groot belang is en voor baby’s zelfs wordt gezien als een eerste levensbehoefte. Niet zo vreemd dus dat de media de afgelopen tijd bol stonden van de term ‘huidhonger’. Wat een knuffel met iemand kan doen? Dat weet Wilrieke Sophia (36), oprichter van Knuffelworkshops.nl, als geen ander. 

Iemand die haar brood verdient met het geven van knuffelworkshops: dat hoor je niet iedere dag. Hoe ontstond het idee om dit te gaan doen? Wilrieke vertelt: “Toen een Amerikaanse ondernemer en vriend van mij me eens knuffelde zei hij plots: hier moet je iets mee gaan doen. Die knuffels van jou zijn magisch, volgens mij kun je hier geld mee verdienen.”

Knuffelworkshops in de woonkamer

Die uitspraak bracht haar op een idee: “Er zijn veel mensen die niet per se een geliefde zoeken, maar wél aangeraakt willen worden. Toen bedacht ik dat ik een plek kon creëren waar mensen komen om te knuffelen en elkaar aan te raken, omdat ik geloof dat daar enorme behoefte aan is.”

Inmiddels is het bijna zeven jaar geleden dat Wilrieke haar eerste knuffelworkshop organiseerde. “Dat deed ik gewoon in de woonkamer, terwijl mijn kinderen boven in bed lagen”, vertelt ze lachend. Al snel kwam er meer animo en moest Wilrieke uitwijken naar een grotere zaal in Utrecht. Sinds tweeënhalf jaar leidt de knuffelcoach bovendien ‘facilitators’ op die, net als zij, knuffelworkshops willen geven. “Er komen mensen vanuit heel Europa naar hier om de opleiding te volgen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wilrieke Sophia
Foto gemaakt door Zoe Johansen

Een hele grote groepsknuffel

Wat kunnen we ons eigenlijk voorstellen bij een knuffelworkshop? Wilrieke: “Het is niet zo van: kom binnen en knuffel iemand. Ik leg altijd eerst uit hoe het werkt en wat de regels zijn. Zo moeten alle kleren aan blijven, wordt er niet gezoend en mogen mensen altijd hulp vragen als dat nodig is. Daarna volgt een soort meditatie; een moment om de dag los te laten en je aandacht naar het hier te halen.”

“De eerste oefeningen die we doen, gaan over grenzen aangeven. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat iedereen rondloopt en ‘nee’ zegt, om de hersenen te leren dat ze nee mogen zeggen. Niets hoeft; als je komt en de hele avond aan de kant wilt toekijken, is dat ook goed. Voor wie wel wil meedoen, beginnen we met rustige aanrakingen. Je kan dan aan een ander vragen: wil je mijn handen aanraken? Of even door mijn haar kriebelen? Langzaam bouwt het op naar full body knuffelen en – voor wie dat wil – eindigt de workshop vaak op één grote hoop. Dat is heerlijk; je hebt dan geen idee hoeveel mensen jij aanraakt en hoeveel jou aanraken en de hele groep ademt samen. Vaak worden mensen hier heel rustig van en aan het eind van de avond is er dan echte verbinding.”

Boost voor je immuunsysteem én een tegengif voor stress

Knuffelen is niet alleen heel fijn, maar volgens Wilrieke ook nog eens hartstikke goed voor je. “Er komt steeds meer onderzoek naar. Zo blijkt knuffelen een tegengif voor stress, verlaagt het je hartslag en bloeddruk én zorgt het voor een boost van je immuunsysteem. Ook maak je allerlei rusthormonen aan, zoals endorfine, dopamine en oxytocine. Knuffelen is hartstikke gezond!”

Geen zin in seks, maar wel behoefte aan aanraking

De mensen die op Wilriekes workshops afkomen zijn weliswaar ontzettend divers, maar hebben wél één ding gemeen: “Ze verlangen naar contact. Sommige mensen die meedoen zijn al decennia niet aangeraakt, bijvoorbeeld omdat ze uit een misbruikrelatie komen. Voor mensen met een trauma is dit een veilige omgeving om weer vertrouwen op te bouwen. Een plek waar je terechtkunt als je geen seks wilt, maar wél op zoek bent naar aanraking. Al zijn er ook genoeg deelnemers bij die een relatie of heel rijk sociaal leven hebben en de knuffelworkshops gewoon fijn vinden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wilrieke Sophia
Foto gemaakt door Gilberto Zamorano

‘Wekenlang niet knuffelen? Verschrikkelijk!’

In een anderhalvemetersamenleving zit spontaan knuffelen er helaas niet in. “Hoe het is om wekenlang niet te knuffelen? Verschrikkelijk!”, vindt Wilrieke. “Ik hoor het van anderen, maar voel me zelf ook minder goed. Ik ervaar meer stress, heb last van somberheidsklachten en meer spanning in mijn lijf. Eenzaamheid kan echt mentaal ongemak opleveren; elkaar niet mogen aanraken heeft heel veel impact.”

Wat raadt Wilrieke mensen aan die nu enorm snakken naar aanraking? “Tijdens het videobellen kun je allebei een kussen vasthouden. Zo worden je vingers, zelfs wanneer je je ogen sluit, gestimuleerd – dat geeft echt een extra dimensie”, aldus Wilrieke. “Je zou ook tijdens het gesprek aan de ander kunnen vragen of hij of zij het haar of gezicht wil aanraken. Dat geeft ook weer een hele andere dynamiek. Mij heeft het absoluut geholpen in coronatijd.”

Mogen we al bijna?!

Je kunt natuurlijk nog zoveel met kussens knuffelen; uiteindelijk gaat er niets boven een hug van iemand anders. “Ik mis het ontzettend om workshops te geven en een groep mensen bij elkaar te hebben die vrijelijk kiezen hoe ze aangeraakt willen worden”, vertelt Wilrieke. “In deze tijden voelt het bijna fout als je iemand knuffelt. Dat vind ik heel jammer.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Doen! Op deze dag kun je jouw woning gratis laten taxeren en ontdek je de verrassende waarde”

Doen! Op deze dag kun je jouw woning gratis laten taxeren en ontdek je de verrassende waarde

Aangeboden door Punt Makelaars

Ga naar “Elisa en Adinde bedachten de oplossing voor veel stekjes in huis. ‘Wat bij ons begon met vier, eindigde met tweehonderd plantjes’”

Elisa en Adinde bedachten de oplossing voor veel stekjes in huis. ‘Wat bij ons begon met vier, eindigde met tweehonderd plantjes’

Ga naar “Bij Beyond Color kun je als zelfstandig kapper een stoel huren: ‘Iedereen is welkom’”

Bij Beyond Color kun je als zelfstandig kapper een stoel huren: ‘Iedereen is welkom’

Aangeboden door Beyond Color

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Kantooradres: Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht

Aanbiedingen

Ga naar “CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99”

CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99

 • Xenos
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dekbedovertrek vanaf € 7,99”

Dekbedovertrek vanaf € 7,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 3 juni 2023
Ga naar “Pasta van € 1,24 voor € 0,89”

Pasta van € 1,24 voor € 0,89

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “BBQ Mini kamado € 99,99”

BBQ Mini kamado € 99,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Locatiemanager”

Locatiemanager

 • Social Impact Factory
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Host & Office manager Aan de Gracht”

Host & Office manager Aan de Gracht

 • Social Impact Factory
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Marketing & Communicatie”

Marketing & Communicatie

 • Social Impact Factory
 • Parttime

Topper

Ga naar “Klantenservicemedewerker Slachtofferhulp”

Klantenservicemedewerker Slachtofferhulp

 • Aethon
 • Parttime
Ga naar “Secretarieel Administratief Medewerker”

Secretarieel Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Ligconcert Best of Einaudi”

Ligconcert Best of Einaudi

 • Bibliotheek Utrecht
 • 10 juni 2023
Ga naar “Theaterfestival de Parade”

Theaterfestival de Parade

 • Van 23 jun t/m 3 sep
Theaterfestival parade Utrecht
Ga naar “Lepeltje Lepeltje”

Lepeltje Lepeltje

 • Park Lepelenburg
 • Van 23 jun t/m 25 jun
Lepeltje LepeltjeLepeltje Lepeltje
Ga naar “Tapt”

Tapt

 • Van 7 jul t/m 9 jul
TaptTapt
Ga naar “Tweede editie Donker Dansen”

Tweede editie Donker Dansen

 • dB’s
 • Van 17 jun t/m 18 jun