We spraken met chocolatier Martina van Cacao en nu hebben we ENORME zin in chocola

Door Janine Guijt 9 februari 2018

Zelfs met je ogen dicht weet je waar je bent beland zodra je Cacao aan de Oudegracht binnenstapt. De heerlijke chocoladegeur komt je bij de eerste stap over de drempel al tegemoet en – geloof ons – daar begin je meteen van te watertanden. De zin in al dat lekkers neemt toe, zodra je eigenaar en chocolatier Martina van Smeden hoort praten over haar zaak. “Vraag me niet op welke creatie ik het meest trots ben. Dat is alsof je me vraagt van welk kind ik het meest houd.”

Van fonteinen tot domtorens

Vraag Martina wat er nou zo fantastisch is aan chocola en haar ogen gaan glimmen. “Het is zo’n gaaf product, omdat je er ontzettend veel mee kunt. Je kunt er repen, bonbons en fonteinen van maken, maar ook domtorens,” vertelt de dertigjarige ondernemer en chocolatier achter Cacao. Of Martina altijd al chocolatier heeft willen worden? Niet bepaald, maar nadat de Utrechtse haar studie Social Work had afgerond, besloot ze dat ze toch iets anders wilde met haar leven. En dus volgde ze een opleiding tot patissier. Daar ontdekte ze haar voorliefde voor chocola als product. “Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt. En dat is maar goed ook, want ik zit altijd vol ideeën.”

Gluren in de werkplaats

Inmiddels vind je Martina bijna iedere dag in haar eigen zaak Cacao aan de Oudegracht. Een mooi pand, dat na een zoektocht van maar liefst twee jaar haar pad kruiste. “Ik wilde per se dat je vanuit de winkel de werkplaats kon zien.” En ja hoor, dankzij een glazen wand kunnen we de werkplaats van Martina en haar collega’s zien én kunnen we alles volgen wat ze doen. “Vanuit de werkplaats zien mensen ons, maar wat ze vaak niet doorhebben, is dat wij hen ook kunnen zien en horen. De blije gezichten en uitgelaten reacties als ‘Wów, wat ruikt het hier heerlijk!’ zijn fantastisch.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Boodschappenlijstje

De interacties met klanten zijn volgens Martina een van de meest waardevolle dingen aan haar vak. “Het eerste jaar van Cacao kreeg ik rond kerst een kaartje van een vaste klant. En ik word er ook ontzettend blij van als ik zie dat mijn winkel op het boodschappenlijstje van mensen staat. Het zijn kleine dingen, maar ze betekenen heel veel voor mij.”

Dus zó worden die domtorens gemaakt

Met Valentijn en Pasen in aantocht staat de winkel van Martina vol met lekkers én moois. Als we vragen op welke creatie ze het meest trots is, kijkt ze vertwijfeld. “Dit is alsof je me vraagt van welk kind ik het meest houd!”. Duidelijk. Zelf zijn we het meest onder de indruk van de chocoladedomtorens. Als we vragen hoe die gemaakt worden, gaat Martina ons voor naar de werkplaats. “Kijk zelf maar!”

Toelichting: nadat de eerste laag chocolade in de mallen gegoten wordt, moet de chocolade eerst opharden. Daarna worden de mallen gevuld met nóg meer chocolade en uiteindelijk ontstaat er zo een heuse Domtoren van chocola. 

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Zo spraken we vorige week met Peter en Martijn van Hoppa, die hun baan opzegden om boodschappen door heel Utrecht te bezorgen. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Peter en Martijn zegden hun baan op en fietsen nu heel Utrecht door om boodschappen te bezorgen

Als je binnenkort wordt ingehaald door een supersnelle bakfiets waar 'hoppa' opstaat, is de ...
Janine Guijt - Geplaatst op 2 februari 2018

Cacao

speciaalzaken

nu open13:00 - 18:00

Oudegracht 179, Utrecht

Bekijk meer:speciaalzaken