Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vet! Els (21) maakt meubels van gerecyclede materialen: ‘Ik gebruik zelfs fietsbanden’

Door Redactie indebuurt Utrecht 16 maart 2018

Graag een handgemaakt meubelstuk in je huis? Zet de 21-jarige Els Esselink, eigenaresse van steelmywood, achter een zaagmachine en binnen no-time heb je een fraai op maat gemaakt rek aan je muur hangen. Van hout, óf van gerecyclede materialen. “Ik gebruik zelfs fietsenbanden, puur omdat het veel duurzamer is”, vertelt de Utrechtse met gepaste trots.

Els had nooit verwacht nu al een eigen bedrijf te hebben waar ze meubels ontwerpt en maakt, vooral omdat ze nog bezig is met haar studie industrieel product ontwerpen (IPO). “Tijdens de zomervakantie vorig jaar verveelde ik me en besloot mijn studentenkamer op te knappen. Ik wilde van die Tomado-rekken aan de muur, alleen waren die nogal duur. Ik dacht: ik ben handig, ik maak ze zelf wel in het metaalbewerkingsbedrijf van mijn vader.” Els maakte twee rekken, maar uiteindelijk vond ze ze toch niet passen in haar kamer en gooide ze de boel op Marktplaats in de hoop er nog een tientje voor te kunnen krijgen. Tot haar grote verbazing werd dat tientje ineens zestig euro. “De reacties bleven binnenkomen! Het balletje begon te rollen en zo startte ik vorig jaar mijn eigen bedrijf steelmywood.”

handgemaakte meubels utrecht

Rekken, tafels, krukken en kapstokken

Al gauw stroomden de opdrachten binnen en maakte Els in haar vrije tijd rekken, tafels, krukken en kapstokken. Allemaal van hout en staal, en ook steeds meer van gerecyclede materialen. “Dat laatste is iets waar ik de afgelopen tijd heel druk mee ben,” zegt Els. “Ik maak onder andere krukjes van honderd procent gerecycled rvs, met daarop zittingen van oude binnenbanden van fietsen. Meubels met een origineel karakter die bovendien ontzettend duurzaam zijn.”

Extra handjes

De meubels maakte Els eerst allemaal zelf, maar nu steelmywood flink groeit krijgt ze hulp van haar vaders bedrijf. “Alles op maat maken is best veel werk”, legt Els uit. “Ik moet eerst een ontwerp schetsen en dingen berekenen, daarna het meubelstuk uittekenen in een 3D-programma en vervolgens de boel in elkaar zetten. In de tussentijd maak ik ook nog foto’s die ik naar klanten stuur, zodat ze betrokken zijn bij het hele productieproces. Ik wil graag binnen twee weken leveren, dus ik ben blij met alle extra hulp die ik krijg.”

Els mocht de etalage inrichten van opticien Brils in Tiel, inclusief rekken en een grote tafel.

Gestolen hout

Waarom heet het bedrijf eigen steelmywood? “Om het huis van mijn ouders staan allemaal schuren van hout die mijn vader zelf heeft gebouwd”, legt Els uit. “Het overgebleven hout heb ik gebruikt voor mijn eerste rekken en dus eigenlijk een soort van ‘gestolen’ van mijn vader. Toen mijn vriend vroeg hoe ik mijn bedrijf wilde gaan noemen, hoefde ik niet lang na te denken en floepte er al gauw ‘steelmywood’ uit. De producten die ik maak zijn van staal en hout en met de oorsprong van mijn eerste hout, kon ik een pakkende woordspeling maken.”

Toekomstplannen

Of Els haar bedrijf wil uitbreiden en ooit een enorme bouwplaats met medewerkers wil? Liever niet. “Ik wil dit vooral als hobby blijven doen, omdat ik het juist zo leuk vind om alles zelf te doen”, vertelt ze. “Het contact met klanten bijvoorbeeld, daar geniet ik echt van. Ik hoop dus dat ik dit gewoon naast mijn ‘normale’ baan kan blijven doen.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Drogisterij Woortman

Hans van Drogisterij Woortman is 80 jaar en nog altijd 6 dagen per week in de winkel te vinden

Drogisterij Woortman heeft iets magisch. Het interieur stamt uit 1851, maar er hangt een vernieuwend...

adv.