Van rockster naar beroemdheid onder de herenkappers: Jean van Rossum is ‘Mad Mr Barberstation’

Aangeboden door The Barberstation 14 september 2018

Jean van Rossum (52) is geboren en getogen in Utrecht. Op zijn veertiende werd hij van school gestuurd en belandde in de muziekscène van ons stadsie. Al snel maakte hij naam en drumde in bekende bands als Time Bandits en Moonflower. Op zijn dertigste besloot Jean de kapperszaak van zijn vader over te nemen in het ons-kent-ons-plaatsje Lochem. Die keuze had de nodige gevolgen. 

Van Utrecht naar de Achterhoek

“Ik heb een tijd in de Achterhoek gewoond”, vertelt Jean. “Daar waar de mensen elkaar kennen. Ik woonde er omdat ik de kapperszaak van mijn vader heb overgenomen vlak voordat hij stierf. Hij vertelde me destijds: ‘Als je het kappersvak in wil, dan moet je een duidelijke keuze maken. Ga je voor het ondernemerschap of word je extreem goed in knippen?’ Ik wist direct dat ik de ondernemerskant op me wilde nemen.” Terwijl hij rondliep in de Lochemse kapperszaak merkte Jean dat mannen zich er een beetje benauwd voelde. “Alles in de kapperswereld is gericht op vrouwen: van trends tot verzorgingsproducten en de sfeer in de zaak. Dat kan anders, dacht ik dan.”

Longontsteking als verlossing

Na drie jaar ondernemen in de Achterhoek kreeg Jean longontsteking. “Twee keer achter elkaar maar liefst! En toen gebeurde er iets wonderlijks”, vertelt Jean. “Ik kwam bij de huisarts en die zei tegen mij: ‘Meneer van Rossum, misschien moet u weer terug naar uw roots. U komt hier niet vandaan, volgens mij zit dat u dwars. Ga ondernemen, ga nieuwe creatieve uitdagingen aan.’ Die man was wijs en had groot gelijk. Ik dacht altijd: Die mensen uit de Randstad die lullen maar wat over de Achterhoek. Maar als je er niet vandaan komt dan is het moeilijk om te integreren. Op een gegeven moment vroeg ik me af of die twee flessen wijn in mijn winkelwagentje wel door de beugel konden. Dat is bést een verschil met het rock ’n roll-leven dat ik hiervoor heb geleid.”

The Barberstation Utrecht

Een vintage pak en een klassiek kapsel

Waar hij ook gaat, Jean is een opvallende verschijning. Zijn vintage pakken en opvallende kapsel maken hem een man die je niet zomaar aan je voorbij laat gaan. Met die verschijning wist hij deuren te openen. “Toen ik bij de huisarts was geweest ben ik aan de slag gegaan met het idee om een herenkapperszaak op te richten. Dat begon wel grappig, want ik kende een dame die zogenoemde ‘brandhouses‘ maakt voor grote merken. Dat wilde ik ook, alleen was ze veel te duur. Ik heb haar toch een mail gestuurd en gelukkig vond ze het leuk genoeg om te helpen met het opzetten van ‘The Barberstation’. In 2013 opende de eerste zaak, in een klein pandje achter het station in Nijmegen. Het was direct een hit. In 2014 volgde Arnhem en in 2015 kwam Eindhoven erbij. The Barberstation als ‘hartelijke avonturier’ bleek een graag geziene gast in de verschillende steden. Afgelopen jaar ging een droom in vervulling, want in maart 2018 opende Jean een Barberstation in zijn eigen stadsie.

Internationaal

In de tussentijd heeft hij ook een haarproductlijn opgericht, die in Nederland, Taiwan, Canada en Frankrijk wordt verkocht. Zo nu en dan vliegt hij naar het buitenland om shows weg te geven met zijn barbiers, die bijna allemaal intern zijn opgeleid. “We kwamen mannen te kort in de zaak, dus toen ben ik in samenwerking met een vriend en herenkapper de jongens zelf maar gaan opleiden. We hebben daar The Barberstation Academy van gemaakt.” Jean staat nu bekend als ‘Mad Mr Barberstation‘. Hij vertelt: “Ik weet ook niet waar ik het succes aan te danken heb, alles wat we vanuit de visie het brandhouse bedachten, werkte gewoon. Nu heb ik wel mijn brandhouse-formule, maar het is meer op gevoel. Hoe ouder ik word, hoe meer ik geloof dat je dingen vanuit je gevoel moet doen. Dan kom je het verste.” Mocht het je nog niet duidelijk zijn geworden waar dat mysterieuze brandhouse van The Barberstation voor staat, check dan onderstaand filmpje. Dan weet je wat je te wachten staat als je de zaak aan de Nachtegaalstraat binnenloopt.

 

The Barberstation

kappers

Vandaag gesloten

Nachtegaalstraat 66, Utrecht

Bekijk meer:kappers

adv.