Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van automonteur naar kapper: dit is het verhaal van Hairmonk Aret Zakarian

Door Janine Guijt 4 mei 2018

Iets langer dan een half jaar geleden opende Aret Zakarian zijn kapperszaak aan de Oudegracht. Met heel veel liefde en toewijding helpt hij hier Utrechters (en mensen die speciaal voor hem uit alle uithoeken van het land komen) aan een nieuwe coupe. “Haar is heel belangrijk en bepalend voor het uiterlijk van iemand. Het is echt een sieraad.”

Wát een pand. Dat moet zo’n beetje iedereen denken die de drempel van Hairmonk aan de Oudegracht overstapt. Eigenaar Aret verwelkomt ons, terwijl we het hoge plafond en de ruime zaak in ons opnemen. “Ik vraag mezelf ook nog iedere keer af hoe ik aan deze plek ben gekomen”, zegt hij lachend. “Een kwestie van hard werken, een klein beetje geluk en de juiste mensen tegenkomen.”

Van automonteur naar kapper

Aret kwam op zijn veertiende als vluchteling uit Irak naar Nederland. Hij bracht jaren door in asielzoekerscentra, en mocht uiteindelijk in Nederland blijven. Voordat hij kapper werd, werkte Aret als automonteur. “Ik heb altijd gedacht dat dat mijn droom was, maar ik bleek uiteindelijk toch niet onder de indruk van die wereld. Omdat ik vroeger in Irak wel eens hielp in een kapsalon, besloot ik het kappersvak in te gaan. Het eerste jaar van de opleiding vroeg ik me nog af of het wel iets voor mij was, maar langzaam begon mijn liefde voor het vak echt te groeien. En nu kan ik me niet eens voorstellen dat ik iets anders zou doen. Ik wil niets liever dan met haar bezig zijn. Haar is zo belangrijk en bepalend voor het uiterlijk van iemand, het is echt een sieraad. En het is te gek om op een sociale manier creatief bezig te zijn en mensen blij de zaak uit te zien gaan!”

Van Limburg tot Rotterdam

Sinds oktober 2017 kun je Aret vinden in zijn eigen zaak aan de Oudegracht waar hij trots de letters ‘Hairmonk’ op de gevel plaatste. Waar die naam vandaan komt? “Ik zag ergens het woord ‘monk’ (= monnik, red.) en dat bleef hangen. Een monnik is toegewijd en zo zie ik mijzelf ook. En net als monikken ben ik best bescheiden. Toen ik voor de naam ‘Hairmonk’ koos, zeiden veel mensen: wat grappig, dat is precíes wie je bent.” Aret vertelt dat de naam van zijn zaak een bepaalde aantrekkingskracht heeft op mensen. “Nieuwe klanten zeggen regelmatig dat de naam hen zo aansprak dat ze besloten om naar binnen te lopen.” Denk trouwens niet dat Aret alleen Utrechters knipt. Mensen uit alle hoeken van Nederland – van Limburg tot aan Rotterdam – komen speciaal naar ons stadsie om hun haar te laten doen door de kapper. “Kunnen ze meteen zien hoe mooi Utrecht is”, lacht Aret.

short hair don't care ✌?? @hairmonk_nl

A post shared by Hairmonk (@hairmonk_nl) on

Aret ❤️️ Utrecht

Dat Aret – die zelf in Hilversum woont – in Utrecht belandde, is overigens min of meer toevallig. Door een concurrentiebeding moest hij óf uitwijken naar een andere stad, óf een jaar wachten. Dat laatste wilde hij niet en dus besloot hij zijn zaak in de Domstad te openen. Inmiddels voelt hij zich hier helemaal thuis. “Utrecht is echt de allermooiste stad. Het is er gemoedelijk en de mensen zijn vriendelijk. Ik ken bijvoorbeeld al mijn buren hier. Ja, ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

handgemaakte lingerie utrecht daisy louise

Girlpower! De Utrechtse Margriet (23) maakt en verkoopt lingerie vanuit haar studentenkamer

Van multinationals tot bekende webshops: voor heel veel bedrijven geldt dat de ondernemers erachter ...

Janke bouwt fietsen: ‘Een fiets is gewoon een gaaf ding, het geeft mensen vrijheid’

Ana nam ontslag en opende haar eigen vintagewinkel: ‘Ik ben nu echt zo’n blije eikel’

 

adv.