Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stoer! Utrechtse Christa (49) zegde haar baan op en begon eethuis Miss Tajine

Door May-Anne Oltmans 3 juli 2020

Als er iets is waar Christa van der Lijn (49) blij van wordt, dan is het koken. De Utrechtse bereidt met name graag tajines: stoofschotels die hun oorsprong vinden in Noord-Afrika. “Toen ik een keertje niet zelf wilde koken, maar een tajine wilde bestellen, bleek dat nergens te kunnen”, vertelt ze. Zo ontstond het idee om zelf een horecazaak te beginnen waar de kruidige stoofschotels in de hoofdrol staan. Inmiddels is Christa’s eethuis Miss Tajine twee weken open. “Ik durf wel te stellen dat ik een gat in de eetmarkt heb gevonden.”

Het zaadje voor een eigen bedrijf werd eind 2017 geplant. Op dat moment werkte Christa fulltime als filiaalmanager bij een parfumerie. Ze besloot minder te gaan werken, zodat ze die tijd kon steken in het uitwerken van haar ideeën. In plaats van meteen een eigen zaak te openen, begon Christa met proefdraaien in het eetcafé van een kennis. “Hij was normaal gesloten op maandag, dus kreeg ik de kans om die dag tajines te koken voor gasten in zijn zaak.”

“Kort daarna begon ik een besloten Facebookgroep waar ik een of twee keer per week meedeelde welke tajine ik ging maken. Leden van de groep konden een berichtje sturen om een bestelling te plaatsen. De groep bestond eerst uit mijn eigen vrienden en later kwamen hun vrienden daar weer bij, tot de groep uit zo’n 150 mensen bestond.”

‘Zou je dat nou wel doen…?’

Een jaar lang kookte Christa vanuit haar huis in Zuilen tajines voor vrienden en familie. Ook gebruikte ze dat jaar om te ontdekken of er een markt was voor haar idee. De meeste reacties waren positief, al waren er ook mensen die zich afvroegen of het wel verstandig was om voor zichzelf te beginnen: “Als ik dan vertelde dat ik overwoog om mijn baan op te zeggen, zeiden ze: zou je dat nou wel doen…?”

Een maand naar Indonesië om alles op een rij te zetten

In de zomer van 2019 besloot Christa een maand door Indonesië te reizen en ondertussen te bedenken wat ze wilde op carrièrevlak. “Ik kreeg veel goedbedoelde adviezen, maar wilde tijdens die reis bedenken wat ik eigenlijk zelf wilde. Daar, ver van alles en iedereen, besloot ik om mijn baan op te zeggen en vol voor mijn eigen bedrijf te gaan. Ik leef maar één keer; waarom zou ik het niet doen?!”

Tekst gaat verder onder de foto

Miss Tajine
Foto: Christa van der Lijn

Meteen verliefd

Vanuit Indonesië begon de online zoektocht naar een geschikt pand in Utrecht. Christa zag een vrijgekomen pand aan de Hardebollenstraat en maakte een afspraak. “Eén dag na mijn vakantie kon ik al komen bezichtigen en ik was meteen verliefd”, glundert ze. “Aangezien ik de restaurantruimte alleen kon huren inclusief woonruimte op de tweede verdieping heb ik mijn huis vorig jaar verkocht en ben ik hierboven ingetrokken.”

Een aanwinst voor de buurt

Miss Tajine is nu twee weken open: hoe kijkt Christa terug op deze eerste periode? “Ik geniet ervan dat mensen langskomen om mijn eten af te halen; daarvan krijg ik echt een lach op mijn gezicht. Tuurlijk is het ook hard werken, maar ik krijg er juist energie van.” Ook de eerste reacties van gasten doen de kersverse ondernemer goed: “Van velen hoor ik dat ze het hier heel mooi vinden en mensen uit de omgeving vinden het een aanwinst voor de buurt. Er zijn zelfs mensen die vlakbij wonen en in een week tijd drie keer zijn langs geweest! Als alles zo doorgaat als nu, ben ik een tevreden mens.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Frank Renfurm Blauw Grond

Frank begon een Surinaams restaurant in coronatijd: ‘Lopen stressen helpt niet’

Al jarenlang droomde Frank Renfurm (44) ervan om op een dag een Surinaams restaurant in Utrecht te b...

Utrechtse Babet (28) bedacht verlieskaarten: ‘Gewone condoleancekaarten zijn vaak cliché en kil’

Wilrieke geeft knuffelworkshops: ‘Soms is iemand al decennialang niet aangeraakt’

Studenten Lars en Cornelis bedachten myHospi om het vinden van een huisgenoot makkelijker te maken

Suzet (28) heeft een mobiele bloemenwinkel: ‘Het idee ontstond tijdens een vakantie op Kreta’


Meer over Miss Tajine ontdekken?

Miss Tajine restaurants en horeca

Hardebollenstraat 2, Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.