Utrechter Jan Rudolf runt ijssalon Vorst: ‘Ik haal de melk zelf op bij een biologische boer’

Jan Rudolf ijssalon Vorst
Jan Rudolf in zijn ijssalon | Foto: indebuurt Utrecht

Utrechtse ijsfans zijn ongetwijfeld bekend met Vorst: een ijssalon in Utrecht Oost waar de vitrine vol ligt met huisgemaakt ijs in vele bijzondere smaken. De zaak werd ruim zeven jaar geleden opgericht door Jan Rudolf Westerveld (53). “Voor de verkoop heb ik mensen in dienst, maar het ijs maak ik allemaal zelf.”

Dat de Utrechter zich altijd zelf is blijven ontfermen over het maakproces, is niet zomaar. “Het is scheppend werk, daar houd ik van. Het idee dat je zelf iets creëert heeft mij altijd aangesproken. Bovendien is het toch fantastisch dat je met hele basale producten als melk, suiker en slagroom zoiets lekkers als ijs kunt maken?!”

Van effectenhandel naar eigen ijszaak

Voordat Jan Rudolf zijn eigen ijssalon begon, werkte hij jarenlang in de effectenhandel bij een grote bank. Toen in 2011 een reorganisatie kwam, besloten hij en zijn vriendin het roer om te gooien. De twee pakten hun spullen en emigreerden naar Frankrijk. “We voelden altijd een connectie met dat land, en streken neer in Normandië.” Een baan zoeken bij een Frans bedrijf leek het duo te lastig, aangezien ze de taal niet vloeiend spraken. Zo ontstond het idee om een eigen lunchroom en ijssalon ineen te openen.

Terug naar Nederland

Drie jaar lang woonden Jan Rudolf en zijn vriendin in Frankrijk. Aanvankelijk hoopten ze zich te focussen op de verkoop van ijs: “We wilden het leven leiden dat ik nu leid. Ik ben zevenenhalf tot acht maanden per jaar bezig met de ijszaak, maar buiten het seizoen hoef ik bijna niets te doen. In de wintermaanden ben ik vrij om te lezen, te reizen en musea te bezoeken.”

In de praktijk bleken de Fransen vooral te komen voor de lunchroom, dus waren Jan Rudolf en zijn partner alsnog het hele jaar door aan het werk. “Na drie jaar hebben we ons verlies gepakt en zijn we teruggegaan naar Nederland.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jan Rudolf ijssalon Vorst
Foto: indebuurt Utrecht

‘Ik wil trots kunnen zijn op mijn product’

Eenmaal terug in Nederland had zijn partner haar buik vol van de horeca, maar Jan Rudolf had de smaak te pakken. Hij besloot zijn plan alsnog uit te voeren en opende Vorst.

Wat het ijs in zijn vitrines anders dan anders maakt, is dat er geen kant en klare producten aan te pas zijn gekomen. “Veel ijsmakers zijn wat ik noem ‘pastadraaiers’. Zij werken met volle melkpoeder en smaakpasta’s”, legt Jan Rudolf uit. “Ik werk met verse melk die ik ophaal bij een biologische boer in Kamerik, en voor de sorbets gebruik ik echt fruit. Als ik zou werken met smaakpasta’s zou de lol er voor mij af zijn. Waar zou ik dan nog trots op kunnen zijn? Misschien zou ik evenveel verkopen, maar een leuke baan hebben is voor mij méér dan geld verdienen alleen. Ik wil trots kunnen zijn op mijn product.”

Van wortelsorbet met komijn tot yoghurtijs met lavendel

Jan Rudolf experimenteert graag met nieuwe, opvallende ijssmaken. “Normaal liggen er 32 smaken in de vitrine. In coronatijd zijn dat er 22”, vertelt de ijIsmaker. “Gelukkig kan de zaak prima overleven in deze tijd, maar het afstoten van tien smaken betekent wel dat ik niet de leuke smaakexperimenten kan doen waarvoor mensen normaal komen. Zo heb ik weleens ijs gemaakt met yoghurt-lavendelsmaak en verkoop ik regelmatig chocolade met sinaasappelzest. Andere smaakcombinaties zijn bijvoorbeeld wortelsorbet met komijn, abrikoos met kardemom of citroen met salie.”

Waar haalt Jan Rudolf de inspiratie voor zijn creaties vandaan? “Mijn vriendin en ik houden van uit eten gaan. Een paar keer per jaar pakken we echt uit. In de betere restaurants krijg je soms hele bijzondere combinaties van ingrediënten voorgeschoteld. Die blijven bij mij hangen. Als ik iets lees over een gerecht of specerij kan dat me ook inspireren”, aldus de Utrechter. Alle ideeën noteert hij in een speciaal lijstje op zijn telefoon: “Daar staan op dit moment denk ik zo’n veertig tot vijftig ideeën op. Soms blijft een idee er jaren in staan, andere ideeën belanden al snel in de vitrine.”

Blij om eigen baas te zijn

De keus om voor zichzelf te beginnen is er een waar Jan Rudolf nooit spijt van heeft gehad. “Begrijp me niet verkeerd, er zit natuurlijk ook een keerzijde aan. Maar ik vind het heel leuk om ondernemer te zijn, omdat ik grotendeels zelf kan bepalen wat er gebeurt. Ik hoef aan bijna niemand verantwoording af te leggen. En al het werk dat ik erin stop, levert direct resultaat op.”

Al benadrukt hij dat hij zijn andere werkervaringen voor geen goud had willen missen: “Ik heb bij een bank gewerkt, ben eigen baas geweest in Frankrijk en nu hier. Er zijn mensen die veertig jaar lang op hetzelfde kantoor werken. Ik ben blij dat ik deze verschillende dingen heb meegemaakt. Dat zie ik echt als een rijkdom.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!


IJssalon Vorst

Prins Hendriklaan 6, 3583 EL Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

IJssalon Vorst

Prins Hendriklaan 6, 3583 EL Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Deze Utrechters maken ondergoed van bananentextiel: ‘Het lijkt op een mix tussen zijde en katoen’”

Deze Utrechters maken ondergoed van bananentextiel: ‘Het lijkt op een mix tussen zijde en katoen’

MUSA oprichters
Ga naar “Utrechter Robbin begon boekendeelapp BKSY: ‘Het is een sociaal en duurzaam initiatief’”

Utrechter Robbin begon boekendeelapp BKSY: ‘Het is een sociaal en duurzaam initiatief’

Robbin Bksy
Ga naar “Tof! Het Utrechtse bedrijf Bennie maakt tassen van oude festivalbanners”

Tof! Het Utrechtse bedrijf Bennie maakt tassen van oude festivalbanners

Bennie backpack Ezra

In onze gids

Ga naar “Café De Beuntjes”

Café De Beuntjes

  • Biltstraat 6
  • Cafés
  • 09:00 - 01:30
Cafe de beuntjes

Nu geopend

Ga naar “Wine & Wellness Utrecht”

Wine & Wellness Utrecht

  • Biltstraat 6
  • Wijnbars
  • 09:00 - 01:30

Nu geopend

Ga naar “Weekday”

Weekday

  • Hoog Catharijne Passage 28
  • Kledingwinkels
  • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Titel: BORA kookplaat CADEAU bij aankoop van jouw droomkeuken!”

Titel: BORA kookplaat CADEAU bij aankoop van jouw droomkeuken!

  • Keukenloods.nl Utrecht
  • Geldig t/m 23 mei 2021
keukenloods

Topper

Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

  • Blokker
  • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

  • vanHaren
  • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “PLUS Blauwe bessen of bramen van € 5,58 voor € 2,49”

PLUS Blauwe bessen of bramen van € 5,58 voor € 2,49

  • PLUS
  • Geldig t/m 22 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Barmedewerker”

Barmedewerker

  • Miyagi & Jones Utrecht
  • Parttime
Miyagi & Jones Utrecht

Topper

Ga naar “Verkoopadviseur”

Verkoopadviseur

  • totaalBED Utrecht
  • Parttime
totaalBED gevel
Ga naar “Ben jij onze nieuwe BSO medewerker?”

Ben jij onze nieuwe BSO medewerker?

  • Ludens kinderopvang
  • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Partner specialist @ Bol.com”

Partner specialist @ Bol.com

  • Actief Werkt! Uitzendbureau
  • Fulltime
Ga naar “Verkoper/stylist”

Verkoper/stylist

  • Rachmaninoff
  • Parttime
woonwinkel utrecht

Topper

Agenda

Ga naar “Brieven van Belle”

Brieven van Belle

  • Bistro Belle
  • 30 juli 2020
Ga naar “Week Zonder Afval”

Week Zonder Afval

  • 31 mei 2021