Utrechter Jan Rudolf runt ijssalon Vorst: ‘Ik haal de melk zelf op bij een biologische boer’

Jan Rudolf ijssalon Vorst
Jan Rudolf in zijn ijssalon | Foto: indebuurt Utrecht

Utrechtse ijsfans zijn ongetwijfeld bekend met Vorst: een ijssalon in Utrecht Oost waar de vitrine vol ligt met huisgemaakt ijs in vele bijzondere smaken. De zaak werd ruim zeven jaar geleden opgericht door Jan Rudolf Westerveld (53). “Voor de verkoop heb ik mensen in dienst, maar het ijs maak ik allemaal zelf.”

Dat de Utrechter zich altijd zelf is blijven ontfermen over het maakproces, is niet zomaar. “Het is scheppend werk, daar houd ik van. Het idee dat je zelf iets creëert heeft mij altijd aangesproken. Bovendien is het toch fantastisch dat je met hele basale producten als melk, suiker en slagroom zoiets lekkers als ijs kunt maken?!”

Van effectenhandel naar eigen ijszaak

Voordat Jan Rudolf zijn eigen ijssalon begon, werkte hij jarenlang in de effectenhandel bij een grote bank. Toen in 2011 een reorganisatie kwam, besloten hij en zijn vriendin het roer om te gooien. De twee pakten hun spullen en emigreerden naar Frankrijk. “We voelden altijd een connectie met dat land, en streken neer in Normandië.” Een baan zoeken bij een Frans bedrijf leek het duo te lastig, aangezien ze de taal niet vloeiend spraken. Zo ontstond het idee om een eigen lunchroom en ijssalon ineen te openen.

Terug naar Nederland

Drie jaar lang woonden Jan Rudolf en zijn vriendin in Frankrijk. Aanvankelijk hoopten ze zich te focussen op de verkoop van ijs: “We wilden het leven leiden dat ik nu leid. Ik ben zevenenhalf tot acht maanden per jaar bezig met de ijszaak, maar buiten het seizoen hoef ik bijna niets te doen. In de wintermaanden ben ik vrij om te lezen, te reizen en musea te bezoeken.”

In de praktijk bleken de Fransen vooral te komen voor de lunchroom, dus waren Jan Rudolf en zijn partner alsnog het hele jaar door aan het werk. “Na drie jaar hebben we ons verlies gepakt en zijn we teruggegaan naar Nederland.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jan Rudolf ijssalon Vorst
Foto: indebuurt Utrecht

‘Ik wil trots kunnen zijn op mijn product’

Eenmaal terug in Nederland had zijn partner haar buik vol van de horeca, maar Jan Rudolf had de smaak te pakken. Hij besloot zijn plan alsnog uit te voeren en opende Vorst.

Wat het ijs in zijn vitrines anders dan anders maakt, is dat er geen kant en klare producten aan te pas zijn gekomen. “Veel ijsmakers zijn wat ik noem ‘pastadraaiers’. Zij werken met volle melkpoeder en smaakpasta’s”, legt Jan Rudolf uit. “Ik werk met verse melk die ik ophaal bij een biologische boer in Kamerik, en voor de sorbets gebruik ik echt fruit. Als ik zou werken met smaakpasta’s zou de lol er voor mij af zijn. Waar zou ik dan nog trots op kunnen zijn? Misschien zou ik evenveel verkopen, maar een leuke baan hebben is voor mij méér dan geld verdienen alleen. Ik wil trots kunnen zijn op mijn product.”

Van wortelsorbet met komijn tot yoghurtijs met lavendel

Jan Rudolf experimenteert graag met nieuwe, opvallende ijssmaken. “Normaal liggen er 32 smaken in de vitrine. In coronatijd zijn dat er 22”, vertelt de ijIsmaker. “Gelukkig kan de zaak prima overleven in deze tijd, maar het afstoten van tien smaken betekent wel dat ik niet de leuke smaakexperimenten kan doen waarvoor mensen normaal komen. Zo heb ik weleens ijs gemaakt met yoghurt-lavendelsmaak en verkoop ik regelmatig chocolade met sinaasappelzest. Andere smaakcombinaties zijn bijvoorbeeld wortelsorbet met komijn, abrikoos met kardemom of citroen met salie.”

Waar haalt Jan Rudolf de inspiratie voor zijn creaties vandaan? “Mijn vriendin en ik houden van uit eten gaan. Een paar keer per jaar pakken we echt uit. In de betere restaurants krijg je soms hele bijzondere combinaties van ingrediënten voorgeschoteld. Die blijven bij mij hangen. Als ik iets lees over een gerecht of specerij kan dat me ook inspireren”, aldus de Utrechter. Alle ideeën noteert hij in een speciaal lijstje op zijn telefoon: “Daar staan op dit moment denk ik zo’n veertig tot vijftig ideeën op. Soms blijft een idee er jaren in staan, andere ideeën belanden al snel in de vitrine.”

Blij om eigen baas te zijn

De keus om voor zichzelf te beginnen is er een waar Jan Rudolf nooit spijt van heeft gehad. “Begrijp me niet verkeerd, er zit natuurlijk ook een keerzijde aan. Maar ik vind het heel leuk om ondernemer te zijn, omdat ik grotendeels zelf kan bepalen wat er gebeurt. Ik hoef aan bijna niemand verantwoording af te leggen. En al het werk dat ik erin stop, levert direct resultaat op.”

Al benadrukt hij dat hij zijn andere werkervaringen voor geen goud had willen missen: “Ik heb bij een bank gewerkt, ben eigen baas geweest in Frankrijk en nu hier. Er zijn mensen die veertig jaar lang op hetzelfde kantoor werken. Ik ben blij dat ik deze verschillende dingen heb meegemaakt. Dat zie ik echt als een rijkdom.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!


IJssalon Vorst

4,7
(231)

Prins Hendriklaan 6, 3583 EL Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

IJssalon Vorst

4,7
(231)

Prins Hendriklaan 6, 3583 EL Utrecht

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “De Utrechtse Anne Sophie verspreidt kaartjes in de stad: ‘De wereld heeft meer liefde nodig’”

De Utrechtse Anne Sophie verspreidt kaartjes in de stad: ‘De wereld heeft meer liefde nodig’

Ga naar “<strong>Bierwinkelier maakt biertjes toegankelijk voor iedereen</strong>”

Bierwinkelier maakt biertjes toegankelijk voor iedereen

Aangeboden door Qredits

Bierwinkelier
Ga naar “Shane opent een nieuwe tattooshop in Utrecht: ‘Hoe unieker, hoe beter’”

Shane opent een nieuwe tattooshop in Utrecht: ‘Hoe unieker, hoe beter’

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

  • Pausdam 10
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

  • Veemarktplein 42
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
    4,4
    (1,0k)
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu gesloten

4,4
(1,0k)

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

  • Hair & Body
  • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

  • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99”

Luxe dekbedovertrek katoensatijn € 29,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Banqueting manager bij De Utrechter”

Banqueting manager bij De Utrechter

  • De Utrechter
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

  • Talect
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Marketing Stagiair”

Marketing Stagiair

  • Kooijman Autogroep
  • Stage

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

  • Talect
  • Parttime

Topper

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

  • American Steakhouse Broadway
  • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag”

Utrecht Maakt Kennis | (Proef)dierendag

  • Hogeschool Utrecht
  • 4 oktober 2022

Topper

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

  • Ibérica Spaanse Lessen
  • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “ViaFestival: zet de TIJD stil!”

ViaFestival: zet de TIJD stil!

  • Jacobikerk
  • 8 oktober 2022

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

  • Janskerkhof
  • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht
Ga naar “Art of Lines – Flint x KOSMIK”

Art of Lines – Flint x KOSMIK

  • Flint Amersfoort
  • 15 oktober 2022
art of linesart of lines

Topper