Tweelingzussen Juliëtte en Inge leren je handletteren in hun woonkamer

Door Janine Guijt 11 mei 2018

De tweelingzussen Juliëtte en Inge zijn allebei kunstdocent en hebben een eigen bedrijf met de toepasselijke naam Zuslief. Samen geven ze creatieve workshops – van handletteren op een boomstam tot sieraden maken – en verkopen ze handgemaakt moois via hun webshop

Een Zuslief-workshop kun je als groep boeken (bijvoorbeeld als vrijgezellenfeest of zussenuitje), maar je kunt ook in je eentje meedoen aan een huiskamerworkshop. Je schuift dan, samen met andere creatievelingen (in de dop), aan bij Inge thuis. Aan haar ruime eettafel in de Utrechtse Bloemenbuurt gebeurt het allemaal. Hier komen de waterverf, kroontjespennen of stukken boomstam tevoorschijn en kun je je – onder begeleiding van de zussen – helemaal uitleven.

Hoe is Zuslief ontstaan?

“Eigenlijk bestond Zuslief al voordat we het zelf wisten”, vertelt Juliëtte. “We zijn namelijk van jongs af aan al samen aan het knutselen.” Ze richt zich tot haar zus: “Weet je bijvoorbeeld nog, dat jij vroeger die rietjesketting had gemaakt en die niet om mocht op de schoolfoto?”

Inge vult aan: “We kregen steeds vaker verzoekjes van vrienden en daarna van vrienden van vrienden. Op een gegeven moment dachten we: we zijn eigenlijk gek dat we het nog steeds gratis doen. Dus zo is het een beetje ontstaan. En nu doen we dit allebei naast onze baan, we zijn er ongeveer een dag per week aan kwijt.”

Juliëtte: “De naam ‘Zuslief’ is afgeleid van het woord ‘zusterliefde’, maar die betekenis slaat niet alleen op onszelf. Van alles wat we doen gaat tien procent van de opbrengst namelijk naar de organisatie International Justice Mission. Dus ‘zuslief’ staat ook voor liefde voor zusters, wereldwijd.”

Hoe is dat, werken met je zus?

Juliëtte: “Het is wel anders dan met een vriendin, vooral op het gebied van communicatie. Als vriendinnen overleg je meer en met een zus hoeft dat niet altijd. Je zegt gewoon heel duidelijk wat je wilt en hoe je het voor je ziet. Dus: ‘ik wil dat er 10% van de opbrengst naar een goed doel gaat’, in plaats van: ‘hoe zou jij het eventueel vinden als…?’. Je communiceert gewoon wat minder sociaal gewenst dan met bijvoorbeeld collega’s.” Inge vult aan: “Het scheelt dat we allebei heel direct zijn.”

workshop handletteren in utrecht

Is er een herinnering aan Zuslief die je altijd bij zult blijven?

Inge: “Het is moeilijk om één specifiek ding te noemen. Ik vind het gewoon heel tof dat we mensen bij elkaar brengen en dat die vervolgens contact met elkaar maken en creatief bezig zijn. Als ik zie dat mensen lekker een beetje aan het prutsen en kliederen zijn en echt plezier hebben in wat ze doen, ja, dan hebben we echt iets bereikt, vind ik.”

Juliëtte: “Ik kan me nog herinneren dat de oma van een meisje dat ging trouwen meedeed aan een workshop handletteren. Ze vond het überhaupt al heel bijzonder dat ze erbij mocht zijn en ze was ook nog eens heel enthousiast over de workshop. Dat zal ik niet snel vergeten.”

“Oh én de kinderworkshops zijn ook heel gaaf om te doen”, vult Inge aan. “Kinderen vinden alles wat je maakt geweldig en reageren bij de uitleg heel onbevangen, zo van: ‘wooow, kan ik dat ook maken?!’. Ze durven ook overal mee te spelen, echt gaaf om te zien.”

workshop handletteren in utrecht

Wat is jullie droom voor Zuslief?

Inge: “We doen dit niet fulltime en zouden dat ook niet willen.” Juliëtte, grappend: “Nee zeg, fulltime met jou werken, ik moet er niet aan denken! Nee hoor, maar ik ben blij dat we dit er gewoon bij doen. We doen dit niet om de hypotheek te betalen, dus we kunnen gewoon doen wat we leuk vinden en wat echt onderscheidend is.” Inge: “Wel zouden we het leuk vinden om in de toekomst meer verdiepende workshops te geven.” Juliëtte: “Maar we zijn er ook niet erg mee bezig, we leven gewoon heel erg in het nu.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Van automonteur naar kapper: dit is het verhaal van Hairmonk Aret Zakarian

Iets langer dan een half jaar geleden opende Aret Zakarian zijn kapperszaak aan de Oudegracht. Met h...

Girlpower! De Utrechtse Margriet (23) maakt en verkoopt lingerie vanuit haar studentenkamer

Janke bouwt fietsen: ‘Een fiets is gewoon een gaaf ding, het geeft mensen vrijheid’

adv.