Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van overspannen naar burn-out coach: Tesse doet eindelijk iets waar ze gelukkig van wordt

Door May-Anne Oltmans 1 november 2019

Op papier had Tesse van Aar (27) na haar afstuderen alles voor elkaar: een goede baan, fijne relatie en leuk huisje. Toch voelde ze zich alles behalve geslaagd. Haar baan vroeg zoveel van Tesse, dat ze binnen een jaar overspannen raakte en ontslag nam. Een nare ervaring, maar wel een die haar deed inzien wat ze echt wilde: als coach anderen helpen die kampen met een burn-out. “Nu heb ik eindelijk een leven waarvan ik geen vakantie nodig heb”, aldus Tesse. 

Steeds een beetje vermoeider

Voordat Tesse haar bedrijf Milley opricht, werkt ze een jaar als dyslexiebehandelaar. Het lijkt op dat moment een goede carrièrestap, en bovendien sluit de baan aan op haar specialisatie in kinderpsychologie. Toch begint het Tesse al snel tegen te staan. “Ik vond mijn functie niet erg interessant, en de werkdruk was heel hoog.” Toch besluit Tesse om nog geen stappen te ondernemen: “Beginnen met een nieuwe baan is altijd pittig, dus is het logisch dat je moet wennen. Toen ik na drie maanden nog geen verbetering merkte, begon ik langzaamaan in te zien dat deze baan niet bij me paste.”

Nooit meer ontspannen

Haar werkplezier neemt iedere dag een beetje meer af, tot Tesse zich op een zeker moment continu uitgeput voelt. “Voor ik als dyslexiebehandelaar begon, ging ik regelmatig ’s avonds sporten met vrienden. Toen ik eenmaal werkte, trok ik dat niet meer”, blikt ze terug. Het besluit om haar leven om te gooien neemt ze na een gesprek met haar ouders. “Toen mijn vader me op een dag vroeg hoe het met me ging, begon ik gewoon te huilen. Ik heb die dag mijn hart gelucht en mijn ouders verteld waar ik mee zat. Korte tijd later hakte ik de knoop door om mijn baan op te zeggen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Tesse van Aar OU Milley
Foto: Tesse van Aar

Vrije ondernemer

Zodra Tesse haar oude werk vaarwel heeft gezegd, valt er een last van haar schouders. Wat haar volgende stap wordt? Daar is ze nog niet over uit. “Om erachter te komen, ben ik met andere mensen gaan meelopen, van de praktijkondersteuner van de huisarts tot iemand die in een TBS-kliniek werkte.” Ook bezoekt ze verschillende carrière-evenementen, waaronder een presentatie van Rutney Sluis voor mensen die coach willen worden. “Zijn verhaal sprak me heel erg aan. De vrijheid die je hebt als ondernemer leek me heerlijk. Daarnaast sprak coach worden me ook aan, omdat daarbij mijn kennis als psycholoog én mijn eigen ervaring met een burn-out van pas zouden komen”, zegt Tesse.

Van Instagramcursus tot kletsen via WhatsApp

Met haar bedrijf Milley helpt Tesse mensen die kampen met een burn-out of zijn vastgelopen in hun werk of studie. Tijdens haar offline of online coachingsessies helpt Tesse mensen om hun leven weer richting te geven. “Hoe een sessie eruit ziet, verschilt. Om de juiste aanpak te bepalen, plan ik altijd eerst een kennismakingsgesprek”, legt Tesse uit. Als iemand dan besluit het coachingstraject in te gaan, kan dat face to face maar ook via Skype en WhatsApp. “Mensen die kiezen voor coaching via WhatsApp vinden het fijn dat ze wat langer kunnen nadenken over hun antwoorden en later alles kunnen teruglezen.”

Daarnaast heeft Tesse een Instagramcursus ontwikkeld. Hoe dat in zijn werk gaat? Tesse vertelt: “Ik heb een privé-Instagramaccount aangemaakt, @burnoutkrachten genaamd, waar ik mijn ervaringen en tips deel. Daarnaast post ik challenges ter aanvulling.” Ze merkt dat de cursus mensen vooral aanspreekt omdat het erg laagdrempelig is. “Iedereen zit toch bijna dagelijks op Instagram, dus de cursus is heel makkelijk in je dagelijks leven in te passen.”

Speeddaten met coaches

Naast één-op-één sessies organiseert Tesse iedere twee tot drie maanden een zogenaamd coachcafé. Deelnemers kunnen tijdens zo’n avond op speeddate met Tesse en twee andere coaches. “We gaan dan in drie rondes praten over jouw carrièrekeuze. Het mooie aan werken in een groep, is dat je zo van anderen kunt leren. Voor veel mensen is het fijn om te zien dat ze niet de enige zijn die struggelen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Tesse van Aar OU Milley
Foto: Tesse van Aar

Een baan die écht gelukkig maakt

Tesse is nog steeds dolblij met de keus om coach te worden. “Het is geweldig dat ik nu iets doe waar ik écht gelukkig van word. Daarnaast is het mooi dat ik op deze manier echt een verschil kan maken voor mensen.” De mensen die ze coacht, zijn haar vaak erg dankbaar. “Ze spreken dat ook uit. Zo zei iemand laatst dat ze na twee gesprekken met mij al veel meer duidelijkheid en rust had gekregen. Dat horen voelt heel goed.”

Tot slot: heeft Tesse nog een tip voor mensen die zijn vastgelopen in hun carrière? “Wees open over hoe je je voelt naar de mensen om je heen. Familie en vrienden waarbij je je niet groot hoeft te houden, kunnen veel verschil maken.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Lees ook:

jasper smit interview halfes wijnen

Jasper is student en startte zijn eigen bedrijf: ‘De eerste wijndoos kwam totaal gebroken aan’

Studeren en tegelijkertijd je eigen bedrijf hebben? Jasper Smit (25) studeert Sociale geografie en p...

Kirsten geeft sportles aan kinderen: ‘Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt’

Alexandra Covers runt bruidsmodezaak Covers Couture: ‘Wij verkopen een stukje magie’Meer over Milley ontdekken?

Milley

coaches

Bekijk meer:coaches

adv.