Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Susan gaat nooit op vakantie: ‘In mijn winkel aan de Amsterdamsestraatweg voel ik me thuis’

Door Manon van der Knaap 22 februari 2019

Susan van Duuren (44) is eigenaar van fotowinkel fem fotoshop aan de Amsterdamsestraatweg. In haar vakgebied is zoveel veranderd, dat ze als een van de weinige fotografen een fotowinkel heeft in Utrecht. “Vakantie vind ik een vies woord, ik hoop hier met pensioen te gaan”, vertelt ze. 

Susan werkt vijf dagen per week, het hele jaar door. En dan is ze ook nog bestuurslid van de ondernemersvereniging #ASW030. Heeft ze een groot hart, teveel energie, of is het pure liefde voor de Straatweg? Tijd voor een interview met deze bijzondere Utrechtse ondernemer!

Een geboren ondernemer

“Ik heb altijd al ondernemer willen worden”, vertelt Susan. “Mijn ouders komen allebei uit het fotografievak, dus de liefde voor fotografie is me met de paplepel ingegoten. Nieuwe camera’s werden altijd eerst op mijn hoofd uitgeprobeerd”, grapt ze. “Als puber wilde ik juist daardoor even helemaal niets te maken hebben met de fotowereld. Ik ging naar de detailhandelsschool, studeerde af en had baantjes waar ik niet echt gelukkig van werd. Toen mijn vader een vacature van een printshop in de wijk Zuilen voorbij zag komen, heb ik gesolliciteerd. Dat is nu drieëntwintig jaar geleden.”

Snuiven aan oude foto’s

Susan leerde al snel hoe een minilab (een laboratium waar je foto’s ontwikkelt) werkte en werd een echte expert. “Foto’s afdrukken is ondanks alle technologische veranderingen nog altijd een vak apart”, zegt Susan. “In de tijd dat ik begon, werd er nog een berg chemicaliën gebruikt om een foto af te drukken. Ik zat daar soms de hele dag met mijn handen in. Het gekke is dat ik die chemische geur mis. Soms betrap ik mezelf erop dat ik aan oude foto’s sta te snuiven.” Ze pakt twee foto’s en houdt ze voor onze neus. “Ruik je het verschil?!”

Fotografie en media

De printshop in Zuilen verhuisde naar de Amsterdamstraatweg en daar kwam alles samen. “Ik was al negen jaar in dienst en wilde graag voor mezelf starten”, vertelt Susan. “Toen de eigenaar vertelde dat de zaak ging sluiten, heb ik direct mijn hand opgestoken. Ik wilde hier niet weg, aan de Straatweg voel ik me thuis!” Inmiddels heeft Susan alweer veertien jaar haar eigen fotozaak fem fotoshop. Waar de naam vandaan komt? “Die was snel gevonden. Mijn moeder heet Fem en volgens mijn vader staat die drie letters voor ‘fotografie en media’.”

Femfotoshop

Spontaan op de foto

In de hele periode dat ik in de fotowereld werkzaam ben, is er veel veranderd. Je moet vindingrijk blijven, dan blijft het leuk om als kleine ondernemer in deze wereld te werken. Ik ga niet op vakantie, want personeel inhuren is te duur. Verder verdien ik mijn geld met de afdrukservice, pasfotoservice en fotografie. In de afgelopen jaren ben ik ook pasfoto’s van pasgeboren baby’s gaan maken en als schoolfotograaf aan het werk gegaan.

Of ze trucs heeft om de kleintjes lachend op de foto te zetten? Ik forceer niets, dat werkt vaak goed. En de mooiste foto’s hoeven niet altijd mét glimlach te zijn. Ik zet kinderen en volwassenen het liefst op de foto zoals ze zijn. Foto’s maken van echte mensen, dat is wat ik doe. En mijn spontane karakter helpt vaak goed om dat voor elkaar te krijgen!”

Beroemd aan de Amsterdamsestraatweg

De spontaniteit spat er bij Susan inderdaad vanaf. “Ik maak graag een praatje”, zegt ze blozend. Het heeft haar een plek opgeleverd aan de bestuurstafel van de ondernemersvereniging #ASW030. “Buurtbewoners en ondernemers weten mij te vinden. De deur van fem fotoshop staat altijd open. Ik ben hier altijd. Het is belangrijk dat we naar elkaar omkijken”, vind ik. “Daarom zet ik me graag in voor een goede sfeer aan de Amsterdamsestraatweg. Dat kost bést wat tijd en energie, maar ik krijg er zoveel voor terug!” Ze wijst naar een bedankkaart aan de muur. “Die is van een dame waarvan de man ernstig ziek is. Ze komt hier af en toe even een bakkie doen. Vind ik alleen maar heel fijn.” Als we haar vragen of ze nog dromen heeft, antwoord Susan kordaat: “Als ik het hier red tot mijn pensioen, ben ik een blij mens!”

#ASW030
Foto: Arvid Dam en Susan van Duuren van #ASW030

Ondernemer uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een bijzondere ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten. Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Bijzonder beroep! Meinou is singlecoach: ‘Liefde is te sturen’

Als je spieren vastzitten, ga je naar de fysio en als je vastloopt in je werk, kun je een loopbaanco...

Van keukentafel tot het schap van AH: de Utrechtse Dewi bracht een natuurlijke deo op de marktMeer over fem fotoshop ontdekken?

fem fotoshop

fotografen

Gesloten09:30 - 18:00

Amsterdamsestraatweg 287B, Utrecht

Bekijk meer:fotografen

adv.