Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bakkie pleur met vitamines erin: Utrechters Stefan en Florian begonnen koffiemerk Cupplement

Door May-Anne Oltmans 20 november 2020

Fervente koffiedrinkers herkennen het vast: na je eerste bakkie van de dag voel je je on top of the world, om even later terecht te komen in de welbekende cafeïnedip. Hoe fijn zou het zijn als die energieboost voortaan langer duurt, zodat je er de hele dag door van profiteert?! Die vraag stelden ook Stefan Wateler (26) en Florian Fermin (26) zichzelf. Het duo sloeg aan het experimenteren met koffie, vitamines en superfoods en dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van hun bedrijf Cupplement.

De koffiecupjes die Stefan en Florian met hun bedrijf verkopen zijn verrijkt met guaranapoeder, MCT-olie en verschillende vitamines. Hoe de Utrechters op het idee kwamen om dit te doen? Florian begint te vertellen: “In de Verenigde Staten is bulletproof coffee populair. Door kokosolie toe te voegen aan koffie, zorg je dat je lichaam de cafeïne niet in één keer opneemt. Zo voorkom je dat je een korte energiepiek hebt en blijf je juist de hele dag door energiek.” Koffie waar de olie in verwerkt zit, konden Stefan en Florian nergens in Nederland vinden. Dat bracht hen op het idee om zelf te gaan experimenteren.

Op onderzoek uit

Nadat het idee voor Cupplement vorm vatte, begon het duo met onderzoeken of iets soortgelijks in Nederland al bestond. Dat bleek niet het geval. Wel zagen ze dat in het buitenland bedrijven zijn die hun koffiecups verrijken met vitamines en superfoods. “We zijn toen gaan onderzoeken wat die bedrijven toevoegen aan hun koffie, en we hebben gesproken met mensen die bij vitaminebedrijven werken”, legt Florian uit. “Met die kennis hebben we uiteindelijk bedacht wat wij aan onze koffie wilden toevoegen. We kozen voor MCT-olie, een belangrijk bestanddeel van kokosolie, omdat dit energie geeft en zorgt dat je scherper kunt nadenken. Daarnaast wilden we experimenteren met guarana: een besje uit Brazilië dat vaak in energiedrankjes wordt gebruikt. Ook wilden we vitamines toevoegen die je energiemetabolisme ten goede komen: B1, B2 en B12.”

Tekst gaat verder onder de foto

Cupplement koffie
Foto: Cupplement

Een milligram kan het verschil maken

Zodra Stefan en Florian het eens waren over de gewenste samenstelling, was het tijd om ermee te experimenteren. “Dat was een heel secuur klusje”, vertelt Florian. “We hebben met de hand cupjes gevuld met koffie, vitaminepoeder en superfoods. Een milligram meer of minder kon het verschil maken: dan liep de koffie bijvoorbeeld niet goed door in de machine.” Hoeveel cupjes het duo met de hand heeft gevuld voor het uiteindelijke recept er was? “Ik gok wel een stuk of 600. Per cupje waren we ongeveer anderhalve minuut kwijt met alles wegen en nauwkeurig vullen.”

Al die testcupjes moesten natuurlijk gezet worden, om erachter te komen of ze ook smaakten. “Als we een hele dag hadden geëxperimenteerd, hadden we vaak zoveel koffie op dat we er hartkloppingen van kregen”, zegt Florian lachend. “We hadden zeker geen tekort aan energie in die dagen. Gelukkig hoefden we niet alles zelf op te drinken: we hebben ook veel samples gemaakt voor vrienden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Cupplement
Foto: Cupplement

Eindelijk een product om vast te houden

De experimenteerfase nam ongeveer een jaar in beslag, zo vertelt Florian. Inmiddels hebben de Utrechters een recept waar ze helemaal tevreden mee zijn én een fabrikant die dat recept voor hen in cupjes verwerkt. De dagen waarop ze zelf urenlang met theelepeltjes en poedertjes in de weer waren, zijn voorbij: “We hebben onlangs de eerste 19.000 cupjes besteld bij de fabriek; onze eerste echt grote order. De losse bestellingen gaan binnenkort richting klanten. Er zijn al best wat pre-orders geplaatst, vooral van start-ups die Cupplement op kantoor willen drinken.”

Florian kan niet wachten tot hij de eerste Cupplement-doosjes in handen heeft. “We hebben er zolang over nagedacht, en het is een echte mijlpaal voor ons om het product straks écht vast te kunnen houden.” Een mooi moment om even bij stil te staan, al hoeft dat volgens de ondernemende Utrechters ook weer niet té lang te duren: “We willen deze cupjes zo snel mogelijk verkopen en daarna kijken of we andere vitaminecombinaties kunnen uitbrengen. Op dit moment zijn onze stagiairs die chemie aan de Hogeschool Utrecht studeren alweer bezig met onderzoeken of we voor een volgende blend iets kunnen met vitamine D.”

Ondernemer Uitgelicht

Om de week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Ulrika Menig Bammetje Bakery

De Utrechtse Ulrika was modeontwerper en runt nu Bammetje Bakery: ‘Dit had ik eerder moeten doen’

Afgelopen zomer was 'ie opeens overal: de crompouce. Onder meer Viva, Flair en Girlscene postten onl...

Jamie verkoopt vintage interieuritems op Instagram: ‘Je vindt me wekelijks in de kringloop’

Vrienden Robert en Sebastiaan runnen Brthrs Agency: ‘We kennen elkaar sinds we kleuters waren’

Amin (22) runt Cousina: ‘Op de kaart staat appeltaart, maar ook traditionele couscous’

Wilrieke geeft knuffelworkshops: ‘Soms is iemand al decennialang niet aangeraakt’

adv.