Siem eet nog elke week een frietje bij ‘zijn’ Frietwinkel

Door Anne-Meike van den Berg 21 oktober 2016

Friet: wie is er niet dol op? Maar dan het liefst wel lekker krokant, niet te vet, mooi dun en met een fijn sausje. Bij De Frietwinkel aan de Vinkenburgstraat hebben ze het tot een hogere kunst verheven om jou een perfect – biologisch – frietje voor te zetten. Mede-eigenaar Siem van Bruggen: “Het is niet moeilijk om één keer een lekker frietje te bakken. Maar om dat iedere dag te doen, is dat wél. Dat kan alleen als je er echt passie voor hebt.”

Vaders frietadvies

In 2011 begon mede-eigenaar Roderick Heijning met de verkoop van verse friet vanuit de garage van zijn ouders in Zeist. Waarom? Ooit zei zijn vader tegen hem: “Crisis of geen crisis, arm of rijk: mensen willen áltijd lekkere verse friet. En waar vind je dat nou nog?” Deze wijze woorden zorgden ervoor dat Roderick niet stopte met bakken tot hij de perfecte biologische aardappel en de juiste baktechniek gevonden had.

In 2012 bedacht hij De Frietfiets en begon hij met de verkoop van friet op de biologische markt op het Vredenburg. Een jaar later kwam Siem bij het groeiende bedrijf terecht. Siem: “In 2014 ben ik gestopt met mijn communicatiebureau om samen met Roderick friet te gaan bakken.” Waarom? “Ik vond de friet vanaf dag één fantastisch lekker en De Frietfiets vind ik nog steeds by far de leukste foodtruck die er is.”

De Frietwinkel UtrechtCompliment van de Belgen

Het bleek een gouden zet van Siem om helemaal voor de friet te gaan. Het gaat ontzettend goed met de onderneming: er zijn inmiddels zes Frietfietsen die heel Europa door crossen én de allereerste Frietwinkel in Utrecht is een feit. Siem: “Met de frietfiets staan we op markten in Duitsland, Frankrijk en België. Hoe leuk is het om op een Belgische markt te staan en dan te horen dat je friet goed is? Dat is een enorm groot compliment.” De complimenten vliegen de frietzaak ook dichter bij huis om de oren. Vorig jaar won De Frietwinkel de AD Friettest en vorige week sleepte de zaak in de categorie horeca de Duurzame Week Award in de wacht.

Prachtige pieper

Wat maakt de friet van De Frietwinkel zo bijzonder? Dat begint bij de aardappel. In het geval van De Frietwinkel is dat een prachtige pieper uit Biddinghuizen. De aardappelen worden in de winkel gesneden met een speciale aardappelsnijder. De frieten worden eerst voorgebakken, dan weer afgekoeld en vervolgens afgebakken. Siem: “De olie, het zout: over álles is nagedacht.”

De Frietwinkel Utrecht

Poempoenketchup&meer

Daar komt nog bij dat je kan kiezen uit verschillende sauzen en drie bijzondere kroketten (met geitenkaas, rundvlees of garnalen), allemaal biologisch. Siem: “Sinds kort hebben we er een pompoenketchup bij, gemaakt van biologische pompoenen door een boer uit Duitsland. We zijn de allereerste in Nederland met deze saus.”

Is Siem de patat dan nooit zat? Nee hoor. Sterker nog: hij eet nog elke week een frietje bij ‘zijn’ winkel. “Met lekker eten heb ik altijd al wat gehad. Om dat nu zelf te maken, een product waar je echt 100% achterstaat, dat is heel leuk om te doen.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Utrechtse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!


Meer over Dapp Frietwinkel ontdekken?

Dapp Frietwinkel snackbars

Nu gesloten11:30 - 21:00

Vinkenburgstraat 10, Utrecht

Bekijk meer:snackbars

adv.