Relatietherapeut Peter: ‘Het taboe op therapie en coaching moet er echt af’
Aangeboden door De Minstroom
“Geef je de relatie met je partner of familielid een zeven? Waarom maak je er geen negen van!”, vindt relatietherapeut Peter Vergeer. Hij wil mensen graag meegeven dat relatietherapie of relatiecoaching niets is om je voor te schamen. “Het goed houden van een relatie is nog niet zo eenvoudig en met elkaar praten helpt dan echt.”
Peter heeft samen met twee andere therapeuten, Saskia Velsink en Loes Leusink, de praktijk De Minstroom in Utrecht. “Iedereen heeft een relatie, of dit nou op liefdes- of familiegebied is”, vertelt Peter over waarom hij juist voor deze richting heeft gekozen. “Het boeide me altijd al waarom bepaalde relaties geen succes zijn en andere wel, en wat je kunt doen om relaties te verbeteren. Iedereen krijgt hiermee te maken en worstelt er weleens mee.”
Het verschil tussen therapie en coaching
Bij De Minstroom maken ze duidelijk onderscheid tussen relatietherapie en relatiecoaching. “Je kunt met alles bij ons terecht als het op relatietherapie aankomt”, vertelt Peter. “Als je ervoor kiest om met elkaar door te gaan, willen wij je graag verder helpen. Of er nou sprake is geweest van een affaire, er veel ruzies zijn, een van de twee bijvoorbeeld de diagnose autisme heeft gekregen of er zelfs sprake is geweest van huiselijk geweld.”
“Praat je echter over relatiecoaching, dan speelt er vaak geen groot probleem. Maar mensen hebben dan wel de wens om hun relatie te verbeteren of te verdiepen, om van hun relatie geen zeven maar een negen te maken. Denk bijvoorbeeld aan stellen die het wel gezellig hebben maar geen échte gesprekken meer voeren. Of partners die wel seks met elkaar hebben maar waar de spanning weg is. Ook meningsverschillen in de opvoeding komen bijvoorbeeld ter sprake.”
Test je relatie
Wil je eens laagdrempelig testen hoe jouw relatie ervoor staat? Op de site van De Minstroom kun je een kort online testje doen. “Vaak weet of voel je stiekem al wel wat er speelt, maar dit testje en de coaching of therapie geven daar woorden aan”, vertelt Peter. “Let er wel op dat je naar een gedegen therapeut gaat, en niet naar iemand die je na één cursus al zegt te kunnen helpen. Hierover heb ik onderstaande video gemaakt:”
Lees verder onder de video >
Bang om te beginnen
“Ik hoor vaak dat mensen bang zijn dat als ze relatietherapie voorstellen, dit de ander zal afschrikken. Of ze denken dat het toch niet zal helpen. Jammer, want uit onderzoek blijkt dat praten zeker helpt en je relatie beduidend beter wordt. Je kant nooit te laat langskomen, maar hoe langer je wacht, hoe moeizamer het wel kan worden. Dan is er vaak al flink wat pijn en frustratie opgebouwd. Als je eerder komt, kun je vanuit veel meer plezier en verbinding starten.”
Een relatie is als een auto, maak er een oldtimer van.
Ook vinden mensen vaak dat een relatie vanzelf goed zou moeten gaan, merkt Peter op. “Is dat niet zo, dan zal je wel niet genoeg van elkaar houden, denken zij. Dat is een verkeerde aanname. Ik gebruik in mijn therapie vaak de metafoor van de auto. Deze gaat als volgt”:
“Als je net een auto koopt, ben je er altijd blij mee. Dat duurt ook even, want er valt nog genoeg te ontdekken. Op een gegeven moment ken je de auto door en door en ben je er content mee zolang deze blijft rijden. Maar dan gaat de auto slechter rijden. Onderhoud je deze niet, dan is het geen fijne auto meer. Dat is het moment waarop je een andere koopt. Wat er dan gebeurt? Het hele proces begint weer opnieuw. Deze cirkel is onvermijdelijk, als je de auto niet consequent onderhoudt. Doe je dat wel, dan gaat de auto heel lang mee en wordt het een oldtimer: daar zijn we trots op.”
Hetzelfde geldt voor relaties, legt Peter uit. “Onderhoud je deze niet, dan ga je uiteindelijk misschien wel uit elkaar en op zoek naar een andere partner. Maar daar los je niks mee op, er komt altijd wel weer iets naar boven. Het blijkt ook uit onderzoek dat mensen die langdurig bij elkaar zijn psychisch, fysiek en financieel beter af zijn. Reden genoeg om een relatie vol te houden.”
Lees verder onder de foto >

Taboe
Los van wat mensen zelf denken, speelt ook het stigma van de buitenwereld mee als het aankomt op therapie uitstellen of weigeren. “We hebben een samenleving opgebouwd waarin mensen denken dat alles maakbaar is. Daardoor voelt therapie misschien als falen, ‘dan kan je het dus niet’ en vinden andere mensen je zielig. Maar eigenlijk moet je beseffen dat relaties altijd ingewikkeld zijn en je nooit uitgeleerd bent. Ik ben als therapeut juist eerder verbaasd als mensen het vanzelf al goed doen!”
Bij elkaar blijven of ieder je eigen weg gaan
Dat je naar een relatiecoach of -therapeut gaat, betekent overigens niet dat je per se bij elkaar moet blijven, legt Peter uit. “Als therapeut stel je vragen die partners elkaar niet durven te stellen, maar die wel gesteld moeten worden. Soms blijkt uit gesprekken dat er veel respect voor elkaar is, maar het wel gewoon klaar is. Ook dan is de therapie geslaagd. Je komt binnen als koppel met veel vragen en weet niet wat je moet doen, en uiteindelijk kun je op een fijne manier je eigen weg gaan.”
Geen wachtlijst
Omdat De Minstroom een particuliere praktijk is, kunnen mensen direct een afspraak maken. “Wij vinden dat als mensen hulp zoeken, ze die ook snel moeten kunnen krijgen. Je komt dus niet op een lange wachtlijst te staan. Op onze website staan onze profielen, dus lees daar vooral meer over ons. Spreekt het je aan, dan kun je direct een afspraak inboeken in een van onze agenda’s of even bellen.”
Je bent lang niet de enige.
“Ik zou mensen willen aanraden: wacht niet tot je ernstige relatieproblemen hebt, maar kom gewoon eens langs. Een gesprek over je relatie voeren is helemaal niet gek. Alleen vorig jaar al hebben we honderden stellen behandeld, dus je bent echt niet de enige”, sluit Peter af.
Meer weten over De Minstroom en haar therapeuten? Bekijk de website en lees vooral ook even de reviews van stellen die hier zijn behandeld.