Petje af! Francesco Baldi is eigenaar van de enige hoedenzaak in Utrecht

Door Manon van der Knaap 2 maart 2018

Hoedenzaak Jos van Dijck was bij de opening in 1923 één van de vele hoedenzaken in Utrecht. Anno 2018 zijn ze de enige in de regio. Jos is allang geen eigenaar meer. Dat is Francesco Baldi. Hij is het kleinkind van Jos en de opvolger van zijn vader, die nog steeds boven de winkel woont. Terwijl we mutsen passen tegen de kou, vertelt Francesco over zijn winkel. Er gaat nogal een familiegeschiedenis aan vooraf, zo blijkt als we doorvragen.

Hoe de naam op de voorpui kwam

Je zou denken dat Jos van Dijck de winkel is gestart, maar het verhaal zit anders in elkaar, vertelt Francesco. “Jos was mijn opa. In 1923 is mijn oma de zaak begonnen op exact deze plek. Ze was de vijfde hoedenzaak in de Bakkerstraat. Vroeger had iedereen namelijk een hoed op zijn hoofd. Dat is nu wel anders. Afijn, mijn oma was kind van geëmigreerde Duitsers en droeg de achternaam Abelmann. In de oorlog heeft ze de naam van de pui gehaald en verruild voor de naam van mijn opa: Jos van Dijck.

Italiaanse roots

Maar hoe zit het dan met die Italiaanse naam van Francesco?! “Mijn vader komt uit Italië. Hij kwam naar Nederland in de tijd dat hier veel werk werd aangeboden. Toen hij hier eenmaal was wilde hij zo snel mogelijk weer weg. Het was nogal een groot verschil voor hem, van een klein agrarisch Italiaans dorp naar een Nederlandse stad. Ken je die ijskraam Venezia aan de Oudegracht? De opa van de huidige eigenaresse daarvan, die heeft mijn opa overtuigd in Nederland te blijven. En daarna is mijn vader mijn moeder tegen het lijf gelopen. Een tijd later lag ik in de wieg en in 2001 heb ik de zaak overgenomen. Die stoel die je daar ziet staan, die staat er voor mijn vader.”

Hoe de winkel er nu bijstaat

Hoedenzaak Jos van DijckAls je vandaag de dag binnenstapt, vallen de talrijke hoofddeksels op die er in alle soorten en maten te vinden zijn. Als we hem vragen wat de duurste hoed is die hij ooit heeft verkocht zegt hij: “Dat is een zomerse Panama-hoed van €485,-. Wist je dat ze gemaakt worden in Ecuador?” Francesco heeft bij iedere creatie weer een ander verhaal. “Dat krijg je als je hier je leven lang werkt en nogal nieuwsgierig bent aangelegd.”

Ambitie versus Geluk

Als we Francesco vragen of hij ambities heeft met de Hoedenzaak verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. “Ik heb zo vaak gedacht: ‘Moet ik niet meer of beter met de zaak’, maar hoe gelukkig maakt het je uiteindelijk? ‘Ik wens je veel personeel toe’, zeiden de Joodse kooplui vroeger dan. Het verwijst naar de sores die gepaard gaat met het uitbreiden van je handel. Als twee keer zoveel geld verdienen ook twee keer zoveel sores betekent, dan moet je goed nadenken of je dat wel wilt. Ik bevind me in de gelukkige positie dat ik een goede boterham verdien met de winkel en ben blij zoals het is. Ik weet dat het een luxe is om dat te zeggen hoor! Ik hoef alleen maar naar het zuiden van Italië te kijken, daar waar mijn familie vandaan komt. Het leven is daar harder. Het is er eten of gegeten worden.”

Vreemde eend in de Bakkerstraat

De hoedenzaak zit nog altijd in de Bakkerstraat, die tegenwoordig bestaat uit winkels als de Apple Store, Rituals, Bakker Bart en MannekenPis. Wordt het geen tijd om te verhuizen?! “We zijn een opvallende winkel in de straat geworden. Maar wij horen hier tegelijkertijd ook. We zitten hier al zo lang! Mijn wieg heeft hier gestaan. Daarnaast weten toevallige voorbijgangers ons hier te vinden en dat is ook belangrijk. Wij hebben het echt nog steeds van het offline publiek. Mocht dat ooit veranderen, dan verandert de plek misschien mee. Maar voorlopig blijven we hier!”

Hoedenwinkel Jos van Dijck is te vinden aan de Bakkerstraat 12-14. 

Foto: Hoedenzaak Jos van Dijck

 

 Meer over Hoedenzaak Jos van Dijck ontdekken?

Hoedenzaak Jos van Dijck

winkelen

Gesloten13:00 - 17:00

Bakkerstraat 12-14, Utrecht

Bekijk meer:winkelen

adv.