Peter en Martijn zegden hun baan op en fietsen nu heel Utrecht door om boodschappen te bezorgen

Door Janine Guijt 2 februari 2018

Als je binnenkort wordt ingehaald door een supersnelle bakfiets waar ‘hoppa’ opstaat, is de kans groot dat Peter of Martijn je voorbij gefietst is. Een jaar geleden waagden de twee vrienden de sprong in het diepe en begonnen met de voorbereidingen van boodschappenbezorgdienst hoppa.

Vonk

“Weet je wat het is: je kunt alles wel kapot redeneren, maar als de vonk er écht is, dan moet je er gewoon voor gaan”, vertelt Peter als we hem vragen naar het ontstaan van hoppa. De vrienden Peter en Martijn – tot een jaar geleden allebei werkzaam bij PostNL – droomden al jaren van een eigen bedrijf. Af en toe had een van de twee een ingeving, maar er kwam nooit iets van de grond. Totdat het idee achter hoppa ontstond: een boodschappenbezorgservice die producten van lokale verswinkels bezorgt. “Voor PostNL kwam ik vaak in Aziatische landen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het daar thuis laten bezorgen. Zelf mistte we een dienst die boodschappen van lokale verswinkels thuis bezorgt. We wisten meteen: daar moeten we echt iets mee”, vertelt Marijn. En zo geschiedde: Peter en Martijn namen ontslag en de rest is (recente) geschiedenis.

Boodschappentassen bestempelen

Recent dus, want hoppa bestaat pas sinds september 2017. Naast Peter en Martijn werken er een handjevol jonge mensen die boodschappen van lokale verswinkels (denk: groenteboeren, bakkers, maar bijvoorbeeld ook wijnhandelaren) per elektrische fiets bezorgen. Peter: “Bij PostNL deed ik dingen op het gebied van procesoptimalisatie en logistiek. Nu staan we hier wel eens boodschappentassen te bestempelen en zitten we zelf ook bijna iedere dag op de fiets om boodschappen te bezorgen. Heel andere koek, dus. “Maar het is fantastisch”, vult Martijn aan. “Juist door alles zelf te doen, leer je hoe het nog beter kan.”

‘Hoe mooi is het om dit in je eigen stad te kunnen doen?’

Op de fiets door Utrecht

Nog een groot voordeel aan hun nieuwe job, volgens Peter en Martijn: je ziet nog eens wat van de stad.  Peter: “We leren Utrecht – al fietsend – op een heel andere manier kennen.”. Waarom de twee kozen voor Utrecht als werkgebied? “Tsja, het is echt ons stadje”, lacht Peter. “We wonen hier allebei al jaren. Hoe mooi is het om dit in je eigen stad te kunnen doen? Bovendien zijn de afstanden van de ene naar de andere kant van de stad hier te overzien en wonen hier veel mensen uit onze doelgroep.”

Hoppaaa!

En de naam? “Daar zijn wel wat brainstormsessies aan vooraf gegaan”, lacht Martijn. “We wilden iets pakkends, maar geen Engelse term”. Inmiddels klinkt de naam ‘hoppa’ door heel de stad: “Heel grappig, we maken vaak mee dat mensen ons naroepen zodra we voorbijfietsen met de bakfiets. Van stratenmakers tot schoolklassen: iedereen roept ‘Hoppaaaa!’

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Bijzonder: Jasmijn helpt haar familie aan werkervaring met een mobiele wijnbar

Je familieleden als collega's, voor sommigen lijkt het een nachtmerrie, voor anderen betekent het da...